24 / 04 / 2024

Zal Mahmut Paşa Külliyesi restore ediliyor!

Zal Mahmut Paşa Külliyesi restore ediliyor!

Kanuni Sultan Süleyman'ın büyük oğlu Şehzade Mustafa'nın öldürülmesinde önemli rol oynayan Zal Mahmut Paşa'nın kendi adına Mimar Sinan'a yaptırdığı külliye, Eyüp Belediyesi tarafından 4 milyon 170 bin lira bedelle restore ediliyor



     Caminin içinde üç yanda, dörder sütunlu düz tavanlı revaklar bulunuyor. Caminin yan duvarlarında sık aralıklarla görülen iki sıra pencere, Mimar Sinan'ın diğer eserlerinde görülmemiş bir uygulama olarak dikkati çekiyor. 

     Sekizgen, tek kubbeli, girişi 6 sütunlu revaktan olan türbede Kanuni Sultan Süleyman'ın veziri Zal Mahmut Paşa ile Sultan 2. Selim'ın kızı olan eşi Şah Sultan'ın kabri bulunuyor. 

     

     -Şehzade Mustafa'nın öldürülmesine yardım etti- 

     

     Aslen Boşnak olan ve devşirilerek enderuna giren Zal Mahmut Paşa, kapıcıbaşılık, dördüncü ve beşinci vezirlik, Halep ve Anadolu Beylerbeyliği gibi önemli görevlerde bulundu. 

     Zal Mahmut Paşa'ya, ''Zal'' lakabı çok kuvvetli bir güreşçi olması dolayısıyla Kanuni Sultan Süleyman tarafından verildi. Zal Mahmut Paşa, Kanuni Sultan Süleyman'ın büyük oğlu Şehzade Mustafa'nın öldürülmesi trajedisinde önemli rol oynadı. Tarihçilerin anlatımlarına göre; ''Kanuni Sultan Süleyman oğlu Şehzade Mustafa'yı çadırında kabul edeceğini haber verdi. Şehzade Mustafa uzun süredir görüşmediği babasının huzuruna çıkmak ümidiyle girdiği çadırda, yedi dilsiz celladın saldırısına uğradı. Kendisini boğmak için üzerine saldıran cellatlara karşı koyan Şehzade Mustafa bir taraftan da babasını yardıma çağırdı. Çadıra giren Kapıcıbaşı Mahmut Ağa, Şehzade Mustafa'yı arkasından kavrayarak boyunduruk vurdu. Zal Mahmut Ağa, Şehzade Mustafa'nın dilsizler tarafından boynuna kement atılarak boğulmasına yardım etti. 

     Kanuni Sultan Süleyman'ın ardından tahta çıkan 2. Selim, Zal Mahmut Ağa'yı hizmetinin karşılığı olarak paşalığa yükseltti, vezirliğe getirdi. Zal Mahmut Paşa, Sultan 2. Selim'in kızı Şah Sultan ile evlendi. Zal Mahmut Paşa'nın bu evlilikten ismi tespit edilemeyen bir kızı ile oğlu Köse Hüsrev Paşa dünyaya geldi. 

     1580 yılında 50 yaşındayken hayatını kaybeden Zal Mahmut Paşa, aynı yıl vefat eden eşi Şah Sultan ile birlikte inşa ettirdiği külliyeye defnedildi. 

AA


Geri Dön