28 / 03 / 2024

Zamlar, ev almak isteyen İzmirliler'i etkileyecek!

Zamlar, ev almak isteyen İzmirliler'i etkileyecek!

Gözde Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Kalı: "Alüminyum, demir ve petrol fiyatlarının, son yılların en düşük seviyesine gerilediği dönemde, yüksek zamlar doğru bir yaklaşım değil.



Gözde Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Kalı: "Alüminyum, demir ve petrol fiyatlarının, son yılların en düşük seviyesine gerilediği dönemde, yüksek zamlar doğru bir yaklaşım değil. Zamlar, sektör kadar ev almak isteyen İzmirliler'i de etkileyecek. Çimento üreticilerinin daha mantıklı fiyatlarla piyasada daha doğru bir rol üstlenmeleri gerekiyor. Rekabet Kurumu'nun aradaki farkın kaynaklarını iyi incelemesi gerekiyor." Egesel İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Şahin: "İzmir'de çimento firmaları tekelleşti ve tamamen kendi yüksek kar marjlarını daha da çoğaltmak amacıyla zaten yüksek olan fiyatlara yüzde 30'a yakın zam yaptılar. İzmir'de çimento zaten Anadolu'dan yüzde 20 daha pahalıyken, üstüne bir de bu kadar zam yapmak insanların cebinden haksız kazanç sağlamaktır. Haksız kazanç elde edenlere karşı birlik olunmalı ve zamlar geri çekilmeli. Rekabet Kurumu'nun keseceği ceza da çimento firmaları açısından caydırıcı değil. Firmalar kendilerine kesilen cezayı yine sektöre ve tüketiciye yansıtıyor. O yüzden bu cezalar canlarına minnet." 


TEKELLEŞME 

Özemeksan İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Binali Özbaykız: "İzmir'de çimento sektörü tekellerin elinde bulunuyor ve bu tekelleşme mutlaka kırılmalı. Geçtiğimiz yıllarda da fahiş zamlara maruz kalmıştık. Çimento üreten firmalar, beton mikseri de üretiyor. Sektörü tamamen ellerine geçirmiş durumdalar. Bu durum da sektörü ve fiyatları etkiliyor. Müteahhitler olarak aramızda toplanıp yeni bir çimento fabrikası kuralım diye de düşünmeye başladık. Yapılan zamlar gerçekten akıl alır gibi değil. Ne oldu da bu kadar zam geldi? Ülkemizde çimento bitti de, başka bir ülkeden mi çimento getirmeye başladık. Bizim haberimiz yokken devalüasyon mu oldu?" Tanyer İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Münir Tanyer: Çimento, inşaat sektöründe ana girdilerden biri. Keyfi yapılan zamlar, mutlaka kontol altına alınmalı. Yeni zamların maliyete ciddi yansıması olacak. Bu da son tüketiciye yansıyacak. Bu zamların Rekabet Kurumu'na taşınması sart." 



Ege Telgraf


Geri Dön