24 / 04 / 2024

Zekeriyaköy Köy projesi yargı sürecine rağmen başlatıldı!

Zekeriyaköy Köy projesi yargı sürecine rağmen başlatıldı!

Zekeriyaköy'de ormanlık alan için hazırlanan 'Köy' projesi, Danıştay'da devam eden yargı sürecine rağmen başlatıldı. Bin 198 konut ve çok sayıda ticari ünite için ağaçlar kesildi, inşaat yapılıyor...



Zekeriyaköy'de 650 dönüm ormanlık arazi için planlanan "Köy" projesi inşaatı yargı sürecine rağmen başladı. Bin 198 konut ile alışveriş merkezi gibi sosyal alanları kapsayan projede, henüz tamamlanmayan evler satışa çıkarıldı. Gözler önümüzdeki günlerde Danıştay'dan çıkacak karara çevrildi. 


650 dönümlük ormanlık alana şimdiye kâdar 2 bine yakın kazık çakıldı, 30 bin metreküp beton döküldü. 


Sarıyer Zekeriyaköy'de. köylülerin arsalarının kamulaştırılmasıyla 650 döniim araziye kurulan 15.1 lava Füze Üssü, 2010'da boşaltılmıştı.  TOKİ  3. derece SİT alanı sayılan araziyi, ilk sahiplerine iade etmek yerine Emlak Konuta devretti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 2012'de söz konusu alanı yerleşime açan bir imar planı hazırladı. TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi, planın iptali için dava açtı. Emlak Konut yargı sürecine reğmen projeyi başlattı, Siyahkalcm Mühendislik "Köy" adını verdikleri konut projesini uyguluyor. Siyahkalem, AKP iktidarı döneminde aldığı büyük çaplı kamu ihaleleriyle gündeme gelen bir şirket. 


Bu sırada Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Danıştay'ın durdurma kararına karşı 2013'te imar planlarını yeniledi. Yeni yerleşim planları da yargıya taşındı. Danıştay ilk dava için 2014'te karar verdi. Bölgenin ormanlık arazi olduğunu kaydeden Danıştay yapılaşmaya imkan veren imar planlarının yürütmesini durdurdu. Danıştay ayrıca arazinin Orman Genel Müdürlüğü'ne iade edilmesi gerektiğini kaydetti. Yeni planlar için açılan ikinci davayla ilgili süreç ise devam ediyor. Hazırlanacak bilirkişi raporunun ardından Danıştay'ın karar vermesi bekleniyor. 


CHP'Lİ BELEDİYE RUHSAT VERDİ


CHP'li Sarıyer Belediyesi, Danıştay'ın ilk plana verdiği durdurma kararını gözardı ederek Temmuz 2014'te projenin ilk etabı için ruhsat verdi. Belediye, halkın büyük tepkisine ve yeni planla ilgili yasal sürece rağmen daha sonra ikinci etap için de ruhsat hazırladı. Emlak Konut ve Siyahkalcm. Danıştay'dan çıkacak kararı beklemeden projenin inşaatına başladı. Alışveriş merkezi binasının büyük oranda inşa edildiği ve bölgede çok sayıda ağacın kesildiği görüldü. Sarıyer Doğa Girişimi Başkanı Hakan Ganimgil, projeyi Aydınlık a anlattı. 


'MENFAAT KOALİSYONU' 


İstanbul'un özellikle Sarıyer ilçesinin büyük bir yıkımla karşı karşıya olduğunu belirten Ganimgil, şöyle konuştu: "Doğanın yıkımı, haksız kazanç ve rüşvet konusunda. CHP'li Sarıyer Belediyesi ile AKP'li şirketler bir menfaat koalisyonu kurmuş vaziyette. Bu, 3. Köprü, 3. Havalimanı ile birlikte İstanbul'un son yeşilinin yok edilmesi projesidir. AKP'nin önümüzdeki 10 yıllık yegane rantı bu alandadır." 



6 MİLYON LİRALIK VİLLALAR 


BİN 198 konutun yanı sıra çok sayıda ticari üniteyi de kapsayan Köy Projesi'nin, İstanbul'un ciğerlerini yok edecek 3. Havalimanı ve 3. Köprü'ye yakınlığıyla övünülüyor. Henüz tüm proje için ruhsat alınmadı. Yargı süreci de devam ediyor. Ancak proje sahipleri bu duruma aldırmıyor görünüyor. Şimdiye kadar alana 2 bine yakın kazık çakıldı, 30 bin metreküp beton döküldü. İnşaat çalışmaları sürerken konut satışları başlatıldı. Fiyatlar ise dudak uçuklatıyor: 72 metrelik 1+1 apartman daireleri 594 bin TL iken bu rakam 691 metrekarelik müstakil villalarda 6 milyon 647 bin TL'yi buluyor. Reklamları yayımlanan "Köy"ün bir de internet sitesi bulunuyor. Burada yer alan bilgilere göre, "Köy"de Çarşıköy adlı bir alışveriş merkezi, sinema salonu, spor alanı bulunuyor. 



Irmak METE/Aydınlık


Geri Dön