29 / 03 / 2024

Zeki Müren'in manolyası için otopark küçültüldü!

Zeki Müren'in manolyası için otopark küçültüldü!

1955 yılında ilk kez verilen Altın Plak ödülünü ''Benim Güzel Manolyam'' şarkısıyla kazanan sanat güneşi Zeki Müren'in şarkısına konu olan manolya ağacına Kadıköy Belediyesi tarafından tescil tabelası koyuldu.



2005 yılında o günlerden tam 50 yıl sonra, yılların ağırlığını ömrüne eklemiş bir beyefendi, Kadıköy Belediyesi’nin kapısını çalıyor ve o şarkının öyküsünü anlatıyor. Hemen harekete geçen Park ve Bahçeler Müdürlüğü, kapsamlı bir araştırma yapıyor. O dönem köşklerde yaşayanlara soruyor ve hikâyenin doğruluğunu teyit ettikten sonra Anıtlar Kurulu’na başvuruda bulunuyor. Anıtlar Kurulu, üç yıllık araştırmanın ardından 1940’lı yılların başında dikilmiş olan bu manolya ağacını, 2008 yılının Ekim ayında “Anıt Ağaç” olarak tescilliyor. 


Ağaç için otopark küçültüldü!


Zeki Müren’in manolyası artık bir anıt ağaç… Otoparklar için onlarca ağacın kesildiği şu günlerde, o manolya için “yaşamsal faaliyetlerini engellediği” gerekçesiyle yanındaki otoparkın bir kısmı yıkıldı. Kadıköy Belediyesi de geçtiğimiz günlerde, Eski Maksim Gazinosu’ndan yükselen nağmelerle büyüyen, Müren’in sözcükleriyle sanat tarihine geçen Manolya Ağacı’nın önüne bir plaka koyarak, o günlere ve tarihe saygısını bir kez daha gösterdi. 


"Mora bayılırdım seni tanımadan"


“Benim güzel manolyam” diyerek sevdiği ağacının, bir anıt ağaç olarak koruma altına alındığı günlerde Zeki Müren, “Mora Bayılırdım” sergisiyle Caddebostan’a geri döndü. 6 Aralık’ta 81. yaş gününü kutlayacağımız “sanat güneşi”, Caddebostan Kültür Merkezi'nde bir sergiyle anılıyor. 


“Mora Bayılırdım” sergisinde İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi Yüksek Süsleme Bölümü’nü birincilikle bitiren sanatçının desen çalışmalarına ağırlık veriliyor. Kadıköy Belediyesi’nin ve Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık’ın katkılarıyla hazırlanan sergiyi 19 Aralık’a kadar Caddebostan Kültür Merkezi’nde görmek mümkün.


Kadıköy Belediyesi


Geri Dön