25 / 04 / 2024

Zemin etüdü ekipmanları nelerdir?

Zemin etüdü ekipmanları nelerdir?

Zemin etüdü; arsaya ait yer altı tabakalarının durum konum gibi özelliklerinin doğal afetlere karşı vereceği tepkilerin ölçülmesi için yapılan çalışmalara zemin etüdü çalışmaları deniyor. Peki, zemin etüdü ekipmanları nelerdir?



Zemin etüdü ekipmanları nelerdir?

Zemin etüdü; arsaya ait yer altı tabakalarının durum, konum, jeolojik yapı türü, derinlik, kalınlık, yoğunluk, elektrik özdirenci, sismik hızı, ivme, yeraltı su derinliğini ve bu tabakaların geriye kalan dinamik parametrelerinin olası bir deprem karşısında göstereceği tepkiyi tespit etmek amacıyla yapılan çalışmaların tamamı olarak karşımıza çıkıyor.


Zemin etüdü çalışmalarının Bayındırlık Bakanlığı şartnamelerine uygun olarak yapılması gerekiyor. Sondaj programı yapılarak arazide zemin sondaj çalışmaları yapılıyor.  Sondaj  çalışmaları esnasında dolgu kalınlığı, yeraltı su seviyesi, zemin profili vb. özellikler  belirleniyor.  Zemin sondaj logları hazırlanıyor. 


Zemin ortamında (kum-kil-silt-çakıl) SPT (standart penetration test) deneyleri yapılmakta ve zeminden shalby   tüpü ile UD (örselenmemiş numune) alınıyor. Alınan örselenmemiş numuneler  yerinde etiketlenip, tüpün alt ve üst kesimleri hava almayacak şekilde  parafinlenerek hemen laboratuara gönderiliyor. 


Sondajlardan alınan örselenmiş ve örselenmemiş zemin numuneleri üzerinde Bayındırlık Bakanlığı yetki belgeli laboratuarda inceleniyor. Sondaj, jeofizik ve laboratuar çalışmalarından elde edilen veriler kullanılarak, zemin parametreleri (c,f, v.s.) , potansiyel sıvılaşma durumu, Y.A.S.S depremsellik, sıvılaşma, zemin hakim periyodu ve inşaatla ilgili önerileri içeren, yapıda kullanılacak temel sistemi ile ilgili önerileri ve temelde kullanılacak parametreleri içeren Bayındırlık Bakanlığı formatına uygun zemin etüt raporu hazırlanıyor. Peki, zemin etüdü çalışmalarında kullanılan ekipmanlar nelerdir?


Zemin etüdü ekipmanları..

* Etüd sondaj makineleri, 

* Georadar,   

* Sismik, 

* Microtremör 

* Rezistivite cihaz



Zemin etüdünü kim yapar?



Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com 


Geri Dön