26 / 04 / 2024

Zemin etüdü raporu geçerlilik süresi!

 Zemin etüdü raporu geçerlilik süresi!

Arazinin zemin yapısının bilinmesi zorunlu olan bir husus olarak karşımıza çıkıyor. Zemin yapısının belirlenebilmesi için zemin etüdleri yapılıyor. Peki, zemin etüdü raporu geçerlilik süresi ne kadardır?



 Zemin etüdü raporu geçerlilik süresi!

Yerleşim kurulacak arazinin yer altı tabakalarının durumlarını, konumlarını, kalınlıklarını ve sismik hızlarını tespit etmek amacıyla yapılan araştırmaların bütününe zemin etüdü deniyor. 


Zemin etüdü; yer altı tabakalarının durumlarını, konumlarını, kalınlıklarını ve sismik hızlarını tespit etmek amacıyla yapılan etütlere deniyor. Zemin etüdü birçok farklı yöntem ile yapılabiliyor. Bu yöntemler, zemin cinsine ve aranacak şeye göre farklılık gösteriyor. En önemli zemin etüt yöntemleri; Sismik, Elektrik, Manyetik, Elektromanyetik, Gravite, Radyoaktivite etütleri olarak karşımıza çıkıyor. Zemin etüdü yapılırken bazı parametlerin saptanması gerekiyor. Bunlar;


1. Sismik kayma dalgası ve sıkışma dalgası

2. Zemin ivme spektrum katsayıları

3. Zemin Hakim Periyodu

4. Olası bir depremde inşaat zemininde oluşabilecek deprem ivmesi

5. Zemin emniyet gerilmesi

6. Yer altı suyu seviyesi

7. Dinamik Elastik Parametreler

8. Yerel zemin sınıflaması olarak ifade ediliyor. 



Zemin etüdü çalışmalarını 2-3 inşaat mühendisi, deneyimli personeller ile jeoloji mühendisi ortaklaşa yapıyor. Mühendislerin incelemeleri sonucunda Her parsel için zemin mekaniği ve zemin emniyet gerilmelerini inceleyen, imar durum belgesi ile verilen bölge geneli ile ilgili jeolojik ve jeofizik raporları doğrultusunda, zemin cinsi ve grubunu inceleyen, inşaat mühendislerince esaslara uygun olarak zemin etüdü raporu hazırlanıyor. Peki, zemin etüdü raporu geçerlilik süresi ne kadardır?


Zemin etüd raporu süresi...

Zemin etüd raporunun , düzenlenme tarihinden itibaren bir yılı aşkın bir süre geçmesine karşın temel inşaatına halen başlanmamış olması durumunda, raporun içeriğinde belirtilen koşullarda değişiklik olabileceği göz önüne alınarak raporun halen mevcut durumu yansıttığı ek raporla doğrulanmalı, aksi halde ilave çalışma yapılması gerekli oluyor. 



Zemin etüd raporlarının hazırlanmasına ilişkin esaslar!


Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com 


Geri Dön