25 / 04 / 2024

Zemin etüdü raporu nasıl hazırlanır?

Zemin etüdü raporu nasıl hazırlanır?

Zemin etüdü çalışmaları yer altı tabakalarının durum, konum, jeolojik yapı türü, derinlik, kalınlık,elektrik özdirencinin deprem karşısında göstereceği tepkiyi tespit etmek için yapılıyor. Peki, incelemeler sonucunda düzenlenen zemin etüdü raporu nasıl ha



Zemin etüdü raporu nasıl hazırlanır?

Zemin ve temel etütleri, temel tasarımı ile zemin-temelyapı etkileşiminin irdelenmesinde kullanılacak zemin özellikleri ve zemin parametrelerinin tayini için yapı alam ve çevresinde zemin ve yeraltı suyu ile ilgili bütün verilerin toplanması amacıyla yapılan çalışmalar olarak karşımıza çıkıyor.


Etütlerin kapsamı ve içeriği yapı özellikleri, zemin koşulları, civardaki yapılar, depremsellik, çevre ilişkileri, yeraltı suyu durumu gibi faktörlere bağlı oluyor. Zemin etüdü raporu her parsel için zemin mekaniği ve zemin emniyet gerilmelerini inceleyen, imar durum belgesi ile verilen bölge geneli ile ilgili jeolojik ve jeofizik raporları doğrultusunda, zemin cinsi ve grubunu inceleyen, inşaat mühendislerince esaslara uygun hazırlanan rapor olarak karşımıza çıkıyor. Peki, zemin etüdü raporu nasıl hazırlanır? 


Zemin etüdü raporunun hazırlanması.. 

Zemin etüdü çalışmalarında zemin sondaj logları hazırlanması gerekiyor. Zemin ortamında (kum-kil-silt-çakıl) SPT (standart penetration test) deneyleri yapılıyor ve zeminden shalby   tüpü ile UD (örselenmemiş numune) alınmaktadır. Alınan örselenmemiş numuneler  yerinde etiketlenip, tüpün alt ve üst kesimleri hava almayacak şekilde parafinlenerek hemen laboratuara gönderiliyor. 


Sondajlardan alınan örselenmiş ve örselenmemiş zemin numuneleri üzerinde Bayındırlık Bakanlığı yetki belgeli laboratuarda;


Üç eksenli basınç dayanımı

Serbest basınç dayanımı

Elek analizi

Konsalidasyon

Atterberg Limitleri

Deneyleri yapılıyor

Kaya ortamda ise:

Nokta yükleme ve basınç deneyleri yapılıyor.


Sondaj, jeofizik ve laboratuar çalışmalarından elde edilen veriler kullanılarak, zemin parametreleri (c,f, v.s.) , potansiyel sıvılaşma durumu, Y.A.S.S depremsellik, sıvılaşma, zemin hakim periyodu ve inşaatla ilgili önerileri içeren, yapıda kullanılacak temel sistemi ile ilgili önerileri ve temelde kullanılacak parametreleri içeren Bayındırlık Bakanlığı formatına uygun zemin etüt raporu hazırlanıyor. 



Zemin etüdü raporu nedir?


Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com 


Geri Dön