19 / 04 / 2024

Zemin etüdü raporu nedir?

Zemin etüdü raporu nedir?

İnşaat çalışmalarına başlanacak olan arazinin zemin yapısı zemin etüdü uzmanı mühendisler tarafından yapılıyor. Yapılan incelemeler sonucunda bir rapor hazırlanması gerekiyor. Peki, zemin etüdü raporu nedir?



Zemin etüdü raporu nedir?

İnşaat yapılacak arazi parçasının zemin yapısının bilinmesi zorunlu olan bir husus olarak karşımıza çıkıyor. Çünkü zeminin cinsi, yapısı ve yük altında uğrayabileceği değişiklik ve bunun binaya vereceği etkilerin bilinmesi, bu duruma uygun temel yapısının oluşturulması gerekiyor.


Zemin etüt raporu: Her parsel için zemin mekaniği ve zemin emniyet gerilmelerini inceleyen, imar durum belgesi ile verilen bölge geneli ile ilgili jeolojik ve jeofizik raporları doğrultusunda, zemin cinsi ve grubunu inceleyen, inşaat mühendislerince esaslara uygun hazırlanan rapor olarak tanımlanıyor. 


Zemin etüdü çalışması için sondajlardan alınan örselenmiş ve örselenmemiş zemin numuneleri üzerinde Bayındırlık Bakanlığı yetki belgeli laboratuarda inceleniyor. Sondaj, jeofizik ve laboratuar çalışmalarından elde edilen veriler kullanılarak, zemin parametreleri (c,f, v.s.) , potansiyel sıvılaşma durumu, Y.A.S.S depremsellik, sıvılaşma, zemin hakim periyodu ve inşaatla ilgili önerileri içeren, yapıda kullanılacak temel sistemi ile ilgili önerileri ve temelde kullanılacak parametreleri içeren Bayındırlık Bakanlığı formatına uygun zemin etüt raporu hazırlanıyor.


Zemin etüdü uzmanı mühendisler tarafınca gerçekleştirilen zemin etütlerinde, aslolan ileride meydana çıkması muhtemel olan tehlikelere karşı  önlemlerin önceden alınması, bu sayede oluşabilecek can kaybı ve maddi hasar riskini azaltmak olarak ifade ediliyor. 


İnşaat mühendisleri, deneyimli personeller ve jeoloji mühendisleri tarafından yapılan zemin etüdü çalışmaları şu şekilde gerçekleşiyor;

* Zemin etüdü yapılacak arazi inceleniyor. 

* Arazinin jeolojik-jeofizik ve geoteknik özellikleri belirleniyor.

* Zemin sondaj çalışması yapılıyor. 

* Zemin sondaj çalışma esnasında dolgu kalınlığı, yeraltı su seviyesi, zemin profili özellikleri saptanıyor.

* Zeminden örnek alınması gerekiyor.

* Yer altı radarları ile yer altı yapıları belirleniyor. Bütün bu çalışmalar sonucunda Bayındırlık Bakanlığı hükümlerine uygun olarak bir zemin etüdü raporu hazırlanıyor.


Zemin etüdü ekipmanları nelerdir?



Öznur YASLI/Emlakkulisi.com 


Geri Dön