20 / 04 / 2024

Zemin etüdü sondajı nasıl yapılır?

Zemin etüdü sondajı nasıl yapılır?

Zemin etüdünün incelenebilmesi ve raporun hazırlanabilmesi için zemin etüdü uzmanları tarafından topraktan alınan örnekler ile sondaj çalışması yapılması gerekiyor. Peki Zemin etüdü sondajı nasıl yapılır?



Zemin etüdü sondajı nasıl yapılır?

Arsaya ait yer altı tabakalarının durum, konum, jeolojik yapı türü, derinlik, kalınlık, yoğunluk, elektrik özdirenci, sismik hızı, ivme, yeraltı su derinliğini ve bu tabakaların geriye kalan dinamik parametrelerinin olası bir deprem karşısında göstereceği tepkiyi tespit etmek amacıyla yapılan çalışmaların tamamına zemin etüdü adı veriliyor. 


Zemin etüdü, çalışmalarında özellikle zemin cinsi kapsamında çeşitli yöntemlerle yapılıyor. Bahse konu yöntemler arasında öne çıkanlar; sismik, elektrik, manyetik, elektromanyetik, gravite, radyoaktivite olarak sıralanabiliyor. 


Zemin etüdü çalışmalarında etüd sondaj makineleri, georadar,  sismik, microtremör ve rezistivite cihazları kullanılıyor. Buna göre bir iş programın hazırlanıyor. Zemin etüdünün incelenebilmesi ve raporun hazırlanabilmesi için uzmanlar tarafından topraktan alınan örnekler ile sondaj çalışması yapılması gerekiyor. Peki Zemin etüdü sondajı nasıl yapılır?


Zemin etüdü sondajı..

Zemin etüt çalışması öncesinde iş programı hazırlanıyor. Buna göre:İnceleme alanı yakınında daha önce yapılan çalışmalar ve yapılan zemin etüt sondajları inceleniyor sahanın jeolojik-jeofizik ve geoteknik özellikleri hakkında  bilgi sahibi olunuyor. Zemin etüdü, etüt sismik remi araştırma zemin fimaları şirketleri daha sonra  sondaj programı yapılarak arazide zemin sondaj çalışmaları yapıyor. Sondaj   çalışmaları esnasında dolgu kalınlığı, yeraltı su seviyesi, zemin profili vb. özellikler belirleniyor.  Zemin sondaj logları hazırlanıyor. Zemin ortamında (kum-kil-silt-çakıl) SPT (standart penetration test) deneyleri yapılıyor ve zeminden shalby   tüpü ile UD (örselenmemiş numune) alınıyor. 


Alınan örselenmemiş numuneler   yerinde etiketlenip, tüpün alt ve üst kesimleri hava almayacak şekilde  parafinlenerek hemen laboratuara gönderiliyor. Sondajlardan alınan örselenmiş ve örselenmemiş zemin numuneleri üzerinde Bayındırlık Bakanlığı yetki belgeli laboratuarda inceleniyor. 


Zemin etüdünde yapılan deneyler neler?


Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com 


Geri Dön