27 / 04 / 2024

Zemin inceleme raporu!

Zemin inceleme raporu!

Zemin İnceleme Raporu aranması zorunlu bina ve yapılar İstanbul İmar Yönetmeliği kapsamında yer alıyor. Zemin İnceleme Raporu Tip A, Tip B ve Tİp C olmak üzere 3'e ayrılıyor...



Zemin inceleme raporu!

Zemin inceleme raporu, zemini oluşturan kayaçların litolojisi, tabakalaşması, çatlak takımları, fayları, ayrışma ve bozuşması, yer altı suyu, heyelan, şev yada yamaç stabilitesi gibi konuları irdeleyen bir jeolojik çalışmalar sonucu ortaya çıkan rapora deniyor.


Bazı yapı ve binalar, söz konusu zemin inceleme raporunu yaptırmak zorunda kalıyor. Peki hangi yapı ve binalar yapı zemin inceleme raporu edinmek zorunda? Diyorsanız hemen İstanbul İmar Yönetmeliği kapsamındaki hükümleri inceleyelim.


Zemin İnceleme Raporsu Aranması Zorunlu Bina ve Yapılar: 

1)İstanbul İmar Yönetmeliğinin uygulandığı alanlardaki tüm yapı ve binalara yeni inşaat ruhsatiyesi almak için yapı veya bina sahibi yada kanuni vekilleri söz konusu inşaat alanı için “ZEMİN İNCELEME RAPOR’u” yaptırmak mecburiyetindedirler.


Zemin İnceleme raporunun kapsamı genel olarak aşağıda ifade edilen konuları kapsar.


1-Zemini oluşturan kayaçların litolojisi,tabakalaşması, çatlak takımları, fayları, ayrışma ve bozuşması, yer altı suyu, heyelan, şev yada yamaç stabilitesi gibi konuları irdeleyen bir jeolojik çalışma


2-Yüzeyde görülen kayaçların derine doğru(Yer altındaki)yanal ve düşey yöndeki özellik değişimlerini, yer altı suyu durumunu, boşluk ve temel kaya sorunları gibi ayrıntıları içeren JEOFİZİK çalışmalar ve bu çalışmalardan arazide hesaplanarak yorumlanan dinamik büyüklükler.


3)Yapılacak mekanik sondajlardan(Örselenmemiş örnekler) elde edilecek bilgiler veya araziden(mostra veya inceleme çukurlarından)alınacak zemin yada kaya örnekleri üzerinde yapılacak laboratuvar deneylerini içeren JEOTEKNİK zemin veya kaya mekaniği inceleme sonuçları.


4)Bölgede deprem riskini,deprem sırasında ve sonrasında karşılaşılabilecek zemin sorunlarını ele alan bir SİSMOLOJİK çalışma.


-Zemin İnceleme Raporunda incelenmesi gereken derinlik; binanın veya yapının temel taban alanının küçük kenarının 2(İki) katından az olamaz. Kazık ve kuyu temeller halinde yukarıda sözü edilen inceleme derinliği kazık alt ucundan veya kuyu tabanından ölçülecektir.

-Bina veya yapının inşaat projesi (Statik,Mimari)”Zemin İnceleme Rapor’u dikkate alınarak yapılır.


Söz konusu rapor, resmi kurumların ilgili birimlere, üniversiteler veya TMMO üyesi meslek odalarınca tescil edilmiş konunun uzmanı mühendislik ve danışmanlık firmaları tarafından hazırlanır,


-Hazırlanan bu raporlar ilgili İlçe Belediyesince ruhsata esas belge kabul edilir.


-Zemin İnceleme raporu müellifi (Yetkili kurum,kuruluş,kişi veya kişiler)temel vizesi öncesi; raporun zemine uygunluğunu yerinde kontrol ederek, ruhsattaki temel vizesi bölümünün ilgili kısmını imzalar.


MADDE 1-Zemin İnceleme Raporu :TİP A

TİP A raporu:İmar Planında”Yerleşime Uygun Alanlar”olarak belirlenen yerler için hazırlanır. Bu tür raporlar, en az.

Madde 1a-Jeoloji çalışmalarını

Madde 1b-Depremsellik çalışmalarını içerir.

Jeoteknik ve/veya jeofizik çalışmaların yapılıp yapılmayacağı zemin,civar yapılar ve çevre koşulları dikkate alınarak belirlenir.


MADDE 2 –Zemin İnceleme Raporu :TİP B

TİP B raporu: İmar planında”Yerleşime Önlemli Alanlar”olarak belirlenen yer için hazırlanır. Bu tür raporlar en az

Madde 2a-Jeoloji çalışmalarını

Madde 2b-Jeofizik çalışmalarını

Madde 2c-Jeoteknik çalışmalarını

Madde 2d-Depremsellik çalışmalarını içerir.

Jeoteknik çalışmalar çerçevesinde mekanik temel araştırma sondaj(lar)ının da yapılıp yapılmayacağı zemin,civar yapılar ve çevre koşulları dikkate alınarak belirlenir.


MADDE 3-Zemin İnceleme Raporu TİP C

TİP C raporu:İmar planlarında”Ayrıntılı jeoteknik etüt gerektiren alanlar”olarak belirlenen yerler için hazırlanır. Bu tür raporlar.

Madde 3a-Jeoloji çalışmalarını

Madde 3b-Jeofizik çalışmalarını

Madde 3c-Jeoteknik çalışmalarını

Madde 3d-Depremsellik çalışmalarını içerir.

TİP C raporlarında,jeoteknik çalışmalar çerçevesinde temel araştırma sondaj(lar)ının da yapılması mecburidir.



İstanbul İmar Yönetmeliği!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön