24 / 04 / 2024

Zenginler ev almak için ormanı, Boğaz'ı ya da sahili seçiyor

Zenginler ev almak için ormanı, Boğaz'ı ya da sahili seçiyor

İstanbul'un yüksek gelir grubu ormanı, Boğaz'ı, su toplama havzalarını veya sahili seçiyor



"Toplu Konut Uygulamalarında Ölçek Büyümesi" çalışması, İstanbul'un yeni zenginlerinin yaşam alanlarıyla ile ilgili ilginç bilgiler veriyor. Yüksek gelir grubu en çok Sarıyer'de yaşarken lüks sitelerin yarısı ise konut alanlarının dışında yükseliyor.

İstanbul'da yüksek gelir grubuna ait bu konutların Avrupa yakasında sadece yüzde 20'si, Anadolu yakasında ise yüzde 30'u planlardaki konut alanlarında bulunuyor. Geri kalan konutlar orman alanı yakınında, Boğaziçi bölgesinde, su toplama havzasında, kent dışında ya da sahilde yer alıyor.

Üst gelir grubuna ait konutlar en çok Sarıyer'de yoğunlaşırken Sarıyer ve Beykoz'un kuzeyinin zemini heyelana en yatkın bölgelerin başında geliyor.

Değişim 1980'den sonra...

İTÜ Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlaması Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nuran Zeren Gülersoy, "Toplu Konut Uygulamalarında Ölçek Büyümesi" araştırmasında İstanbul'da özellikle 1985'ten sonra gelişen yeni yerleşme alanlarını çağdaş şehircilik ilkeleri çerçevesinde inceledi. İstanbul'un kent mekânında en çok değişimin 1980 sonrasındaki dönemde yaşandığına dikkat çeken Gülersoy, üst gelir grubu konut alanlarının da bu dönemde yeni nitelikler kazandığını kaydetti.

Çalışmada, İstanbul'daki yeni üst gelir grubuna ait 1985 sonrasında yapılan yeni konut alanlarından 125'i konum, büyüklük, firma, yapım yılı, ulaşım, toplam metrekaresi, zemin, konut tipleri, donatılar, yeşil alanlar ve fiyatlar bazında incelendi. İncelenen konutların yüzde 59'u Avrupa, yüzde 41'i Anadolu yakasında bulunuyor.

Avrupa yakasındaki konutlardan yüzde 18.57'si Boğaziçi bölgesinde, yüzde 35.71'i orman alanı yakınında, yüzde 15.71'i su toplama havzalarında, yüzde 10'u ise kent dışında yer alıyor.

Anadolu yakasında da konutların yüzde 34'ü Boğaziçi bölgesinde, yüzde 10'u orman alanı yakınında, yüzde 8'i su toplama havzalarında, yüzde 10'u kent dışında, yüzde 8'i ise sahilde.

Sarıyer birinci, Üsküdar ikinci

Konut alanları, yüzde 27.64 ile Sarıyer'de yoğunlaşırken Sarıyer'i yüzde 14.63 ile Üsküdar takip ediyor. Lüks konutların yoğunlaştığı bölgeler, yüzde 13.01 ile Beşiktaş, yüzde 8.94 ile Kadıköy, yüzde 7.32 ile Ümraniye, yüzde 6.05 ile Eyüp, yüzde 4.88 ile Beykoz ve Büyükçekmece, yüzde 3.25 ile Silivri, yüzde 2.44 ile Kartal ve Şişli, yüzde 1.63 ile Çatalca, yüzde 0.81 ile Şile, Tuzla ve Pendik olarak sıralanıyor.
Özlem Güvemli/Cumhuriyet


Geri Dön