18 / 04 / 2024

Zenginler gayrimenkule yatırım yapıyor!

Zenginler gayrimenkule yatırım yapıyor!

FORBES Türkiye Dergisi, "En Zengin 100 Türk" listesini açıkladı. Geçen yıl toplam servetleri 25 milyar dolar düşen zenginler, bu yıl servetlerini 100.4 milyar dolara çıkardı.



Geçen yıl 25'e gerileyen Türk milyarder sayısı da bu yıl 33'e yükseldi. Bazılarının servet değerleri aynı olduğu için 118 kişinin yer aldığı Forbes 100 listesindeki dolar milyarderlerine, ikisi ilk defa olmak üzere sekiz kişi eklendi. 


EN ZENGİN ÜLKER 


Listenin zirvesinde geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Murat Ülkeryer aldı. İngiliz United Biscuits'i 3.2 milyar dolara satın alan Ülker'in serveti 700 milyon dolar daha artarak 4.4 milyar dolara ulaştı. Bu rakama, bugüne kadar yayımlanan "En Zengin 100 Türk" listelerinde sadece 2007'de Mehmet Emin Karamehmet ulaşabilmişti. Yılın en büyük kaybını ise geçen yıl Murat Ülker ile birlikte servetini en çok artıran iki isimden biri olan Şarık Tara yaşadı. Tara'nın seıveti. Enka'nın piyasa değerinin yüzde 21 oranında azalmasıyla 900 milyon dolar eridi. 


AYDINLAR VE YAZICI 


Geçen yıl milyarderler liginden düşen altı isim ise yeniden listeye girdi. Bu isimler; Turgay Ciner, Mehmet Rüştü Başaran, Mustafa Koç, Şevket Sabancı, Suzan Sabancı Diııçer ve Serra Sabancı oldu. 


Mehmet Ali Aydınlar ve Fatma Yazıcı ise bu yıl ilk kez dolar milyarderleri arasına katıldı. Kamuoyunun pek aşina olmadığı bilisini olan Fatma Yazıcı demir çelik ve denizcilik sektörünün önemli oyuncularından Diler Holdingi yönetiyor. 


18 GÖZDE BEKAR


Forbes Türkiye dergisi yazı kurulunun bir basın toplantısıyla açıkladığı listede, 18 bekar zengin bulunuyor. Listede yer alan zenginlerin faaliyet gösterdikleri alanların sadece 15'i teknoloji. 100 zenginin 85'inin ise gayrimenkul yatırımları var. Bunu 83 ile eneıji yatırımları izliyor. Her zenginin ortalama 5 sektörde yatırımı bulunuyor. 10 ve üzeri sektörde yatırımlarını bulunan zengin sayısı ise sadece 8. 

Zenginler listesinde toplam 23 aile yer alıyor. 

Listedeki kadın zengin sayısı 24 olurken, kendi servetini yaratan kadın ise hiç yok. 

Kendi servetini yaratan erkek ise 68. 


İlk 10 Türk milyarder 


1- Murat Ülker - Yıldız Holding - 4.4 milyar dolar

2- Hüsnü Özyeğin - Fiba Holding - 2.7 milyar dolar

3- Semahat Arsel - Koç Holding - 2.6 milyar dolar

4- Ferit Şahenk - Doğuş Holding - 2.5 milyar dolar

5- Rahmi Koç - Koç Holding - 2.5 milyar dolar

6- Şarık Tara - Enka İnşaat - 2.4 milyar dolar

7- Erman Ilıcak - Rönesans Holding - 2.2 milyar dolar

8- Filiz Şahenk - Doğuş Holding - 2.2 milyar dolar

9- Suna Kıraç - Koç Holding - 2.2 milyar dolar

10- Ali Ağaoğlu - Ağaoğlu inşaat -1.75 milyar dolar 


Türk milyarderlerin servetlerinde en yüksek paya gayrimenkul yatırımlarının sahip olması dikkat çekiyor. İkinci sırayı ise enerji yatırımları alıyor. 


Aydınlık Gazetesi


Geri Dön