20 / 04 / 2024

Zeugma Mozaik Müzesi'ni Temmuz-Aralık arası 59 bin 610 kişi gezdi!

Zeugma Mozaik Müzesi'ni Temmuz-Aralık arası 59 bin 610 kişi gezdi!

Sergilenen mozaikleriyle dünyaca da tanınmaya başlanan Zeugma Mozaik Müzesi'ni 19 Temmuz-30 Aralık 2011 tarihleri arasında 59 bin 610 kişi gezdi



AA muhabirinin Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) GAP Bölgesel Yürütme Kurulu'ndan aldığı bilgiye göre, 19 Temmuz 2011'de açılan ancak resmi açılışı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından 9 Eylül 2011'de yapılan Zeugma Mozaik Müzesi'ne, yurt içinden ve yurt dışından büyük ilgi gösteriliyor. Zeugma Mozaik Müzesi'nin daha etkin tanıtımı için yurt içinde ve yurt dışında birçok etkinlik gerçekleştiriliyor.

Kültür ve Turizm İl Müdürü Salih Efiloğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2012'de özellikle yaz döneminde Zeugma Mozaik Müzesi'nin ziyaretçi sayısının çok daha yüksek rakamlara ulaşacağına inandığını söyledi.

Müzenin hem ulusal hem de uluslararası alanda etkin bir şekilde tanıtımı için çalışmalar yapıldığını belirten Efiloğlu, ''Müzeler Genel Müdürlüğü bu konuda projeler geliştiriyor. Yerelde de yeni yeni kampanyalar yapacağız. Zeugma Mozaik Müzesi bizim için prestij müzesi. Bu doğrultuda tanıtım çalışmalarına ağırlık veriyoruz'' dedi.

Efiloğlu, Zeugma Mozaik Müzesi'nin sadece mozaiklerin sergilendiği bir müze olmadığını, aynı zamanda içinde Mozaik Bilim Merkezi ve Restorasyon Merkezi gibi unsurları da barındırdığını ifade etti.

Bölgede sadece Gaziantep'te değil Hatay, şžanlıurfa ve Kahramanmaraş'ın da mozaik açısından önemli merkezler olduğunu, Gaziantep olarak yetişmiş insan gücüyle bu kentlere ihtiyaç duyulduğunda destek olacaklarını bildiren Efiloğlu, bölgede çağdaş mozaik sanatının geliştirilmesine destek olduklarını kaydetti.

ZİYARETçİ PROFİLİ

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) GAP Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Fikret Tural ise Zeugma Mozaik Müzesi'ni 19 Temmuz-30 Aralık 2011'de 59 bin 610 kişinin ziyaret ettiğini söyledi.

''Ziyaretçilerimiz yurt dışından genellikle İtalya, Almanya, Fransa ve Japonya, yurt içinden ise İstanbul, Ankara,  İzmir  ve Adana'dan geliyor'' diyen Tural, daha etkin bir tanıtım için müzede dünya çapında bir arkeoloji sempozyumu düzenlenebileceğini, bunun büyük yankı uyandırarak müzenin tanıtımı için önemli olacağını ifade etti.

Tural, Zeugma Mozaik Müzesi'nin dergilere konu edilebileceğini, dünyanın büyük hava limanlarına müzeyle ilgili reklamlar verilebileceğini, gezi programları ve yapılacak etkinliklerle müzenin yerelde Gaziantep ekonomisine ve tanıtımına, genelde ise Türkiye'nin tanıtımına önemli katkı sağlayacağını kaydetti.

ZEUGMA MOZAİK MÜZESİ

Gaziantep Mozaik Müzesi, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından eski Tekel içki fabrikasının yerine yapıldı ve daha sonra Kültür ve Turizm Bakanlığına devredildi.

Açılışı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından gerçekleştirilen müze, sergilenen mozaikleri açısından Tunus'taki Bardo Müzesi'nin ''dünyanın en büyük mozaik müzesi'' unvanını elinden aldı.

7 bin metrekare kapalı sergi alanı ve 30 bin metrekare kurulum alanına sahip müzede Zeugma Antik Kenti'nden çıkarılan mozaikler ile ''Doğu Roma Dönemi'' koleksiyonu sergileniyor.

Müzedeki eserlerin yerleştirilme şekli ve dizaynı da dikkat çekiyor. Mozaikler müzeye yerleştirilirken kronolojik sıraya ve coğrafi konumlarına göre düzenleme yapıldı. Fırat Nehri'ne en yakın olan mozaikler bodrum katta sergileniyor. Giriş katta ise Fırat Nehri kenarında bulunan Poseidon ve Euphrates villaları mozaikleri bulunuyor.

3. yüzyılın hemen sonrasında erken ''Doğu Roma Dönemi'' mozaikleriyle mitolojik sahneler yerini, geometri ve dinsel figürlere bırakıyor. Doğu Roma mozaikleri, Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi'nde ilk defa sergileniyor.

Sabah


Geri Dön