16 / 04 / 2024

Zeydan Karalar: Depremin zararlarının önüne kentsel yenilemeyle geçebiliriz!

Zeydan Karalar: Depremin zararlarının önüne kentsel yenilemeyle geçebiliriz!

Adana Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Ceyhan depreminin 16. yılı nedeni ile yaptığı açıklamada, depremin bir doğa olayı olduğunu ve önüne geçilmesinin imkansız olduğunu vurguladı.



Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar, "Depremi önleyemeyiz ama zararlarının önüne geçebiliriz. Bu da kentsel yenileme ile mümkün" dedi. 


Karalar, yaptığı açıklamada, Türkiye'nin yüzde 95'inin deprem kuşağında olduğunu belirterek, "Adana ve Seyhan'da, deprem kuşağında yer almaktadır. Depremi soıı olarak, 27 Haziran 1998'de saat 16:55'te Ceyhan ilçemizde yaşadık. 16 yıl önce bu depremde hayatını kaybeden kardeşlerimizi rahmetle anıyorum" diye konuştu. 

Deprem felaketinin üzerinden geçen yıllara rağmen, ciddi önlemlerin alınmadığına dikkat çeken Karalar, şöyle devam etti: "Depremin doğal olay olduğunu, ancak yapıların depreme dayanıklı olmadığından çok sayıda insanımızın hayatına mal olduğunu biliyoruz. 


Yaşanan depremler, kent planlamasında. yapılaşmada farklılık yaratması, yerel yönetimlerin de bunu uygulaması gerekmektedir. Bir doğa olayı olan deprem, ne yazık ki ülkemizde doğal afete dönüşmekte ve telafisi mümkün olmayan sonuçlara yol açmaktadır. Geçen o kadar süreye rağmen, depreme karşı kalıcı çözümler olmadığı görmekteyiz. Ülkemizin yapı stoklarının yenilenmesi, yapılar depreme dayanaklı, güvenli yapılar haline getirilmelidir.Depremi önleyemeyiz ama zararlarının önüne geçebiliriz. 

Bu da kentsel yenileme ile mümkün. Bu bakış açısı ile ilçemizde kentsel yenilemeleri mümkün olduğu kadar, Adana'nın güneyinde gerçekleştirmeye çalışacağız. Depremden en az etkilenecek Seyhan için belediye kaynakları ile çözüm arayacağız." 


Adana Beş Ocak


Geri Dön