26 / 04 / 2024

Zeynep Mutlu Vakfı'na ait kaçak Kemer Okulları yıkıldı

Zeynep Mutlu Vakfı'na ait kaçak Kemer Okulları yıkıldı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İlçe Belediyesi Zabıta ekipleri, Eyüp Kemerburgaz'da tamamı kaçak ve ruhsatsız olan Zeynep Mutlu Eğitim Vakfı'na ait bina ve müştemilatın yıkımını yaptı



İBB'den yapılan açıklamaya göre Eyüp Kemerburgaz'da tamamı kaçak ve ruhsatsız olan Zeynep Mutlu Eğitim Vakfına ait bina ve müştemilat, bu sabah zabıta ekiplerince yıkıldı.

Eyüp Kemerburgaz Köyü,  İskoza Mevkii, 47/1 pafta ve 3106, 1384 ve 1405 parseller üzerinde bulunan Zeynep Mutlu Eğitim Vakfı'na ait tamamı kaçak ve ruhsatsız olan bina ve müştemilatın yıkımı, bu sabah zabıta ekiplerince gerçekleştirildi.

Maliye Hazinesi ve Eyüp Belediyesi adına kayıtlı parseller üzerine yapılan kaçak yapılar Alibeyköy Su Havzası'nda bulunuyordu. Orman tahdit (çevreleme, sınırlama) sınırları dışında kalan 3106, 1384 ve 1405 sayılı parsellerle ilgili Orman Genel Müdürlüğü ile Vakıf arasında herhangi bir tahsis, kiralama veya irtifak sözleşmesi de bulunmuyordu.
 
VAKIF ZİLYETLİK DAVASINI KAYBETMİŞTİ

Zeynep Mutlu Eğitim Vakfı adına herhangi bir tahsis veya kiralama olmayan bu parseller üzerindeki yapıların tamamı işgalli, ruhsatsız ve kaçak konumundaydı. Eyüp Belediyesi ile olan bütün davalarını kaybeden Vakıf, ayrıca açmış olduğu zilyetlik davasını da 21 Nisan 2009 tarihinde kaybetmişti.

775 sayılı kanunun 18. maddesi gereğince; Vakfa ait ruhsatsız ve kaçak yapılar, bu sabah Büyükşehir ve İlçe Belediyesine bağlı zabıta ekiplerince yıkıldı.

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Kemer Okulları yıkıldı

Kemerburgaz'da bulunan ve her yıl yaklaşık 600 öğrencinin eğitim gördüğü Zeynep Mutlu Vakfı Kemer Okulları, eğitim sezonunun başlamasına üç hafta kala İstanbul Büyükşehir Belediyesi ekipleri tarafından yıkıldı. Üç hafta sonra yeni eğitim yılına başlayacak okula akın eden veli ve öğrenciler, gördükleri manzara karşısında ne diyeceklerini şaşırdılar.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Eyüp'e bağlı zabıta ekipleri jandarma eşliğinde Kemerburgaz'daki Zeynep Mutlu Eğitim Vakfı Kemer Okulları'nın bulunduğu komplekse geldi. Ellerinde yıkım kararı olduğunu söyleyen belediye yetkilileri, binaların içinde bulunan eşyaların boşaltılmasını istedi. Eşyalar bir saat içinde okul görevlileri ve zabıta ekipleri tarafından boşaltıldı.

Hukuk dışı vahim bir durum

Zeynep Mutlu Eğitim Vakfı Kemer Okulları'ndan yapılan açıklamada ise yıkımın `yasadışı bir uygulama' olduğunu belirtilerek şöyle denildi:

"Bugün Cumhuriyet tarihimizde bir ilk yaşanmış, Milli Eğitim Bakanlığı'nın denetim ve gözetiminde 10 yıldır faaliyet gösteren Zeynep Mutlu Eğitim Vakfı Kemer Okulları yasa dışı bir uygulamayla Pazar sabahı 06.00'da 600 kişilik bir belediye ordusu tarafından yıkılmış ve eğitim kampusu bir savaş alanına çevrilmiştir."
Açıklamada, `tebligat'ın `komik, vahim ve hukuk dışı' bir kağıt parçasıyla 19 Ağustos Cuma günü 16.58'de yapıldığı, böylelikle anayasal bir hak olan yargıya başvuru hakkının gaspedildiği belirtildi. Cumartesi günü ise Eyüp Kaymakamı'nın durumu bildiği için ortadan kaybolduğu vurgulanarak, Kaymakam hakkında suç duyurusunda bulunulduğu kaydedildi. Açıklamada ayrıca, okulu boşaltmak için istenen 15 günlük sürenin de reddedildiği vurgulandı.
Hürriyet

Sabah 05:30'da eğitime balyoz  

Cumhuriyet tarihinde bir ilk gerçekleşti; hukuk dışı gerekçelerle her yıl 450 öğrencinin eğitim gördüğü Türkiye'nin seçkin okullarından Zeynep Mutlu Vakfı Kemer Okulları, 3 saat içinde yerlebir edildi...

İstanbul Kemerburgaz'da bulunan kâr amacı gütmeyen, bağışçıların desteğiyle 450 öğrencinin eğitim gördüğü 10 yıllık Zeynep Mutlu Eğitim Vakfı Kemer Okulları, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Eyüp Belediyesi'ne ait 600 kişilik "zabıta ordusu" ve 10 iş makinesiyle dün sabah saat 05.30'da yıkıldı...
Okulların açılmasına bir ay kala, anaokulu, anasınıfı, ilköğretim ve lisede eğitim gören toplam 500 öğrenci 'okulsuz' kaldı. Yıkımı duyan veliler isyan ederken, öğrenciler birbirine sarılıp gözyaşı döktü. Büyükşehir Belediyesi yıkımla ilgili yaptığı basın açıklamasında binaların "okul" olduğunu belirtmek yerine, "Zeynep Mutlu Eğitim Vakfı'na ait bina ve müştemilat" ifadesini kullandı. Zeynep Mutlu Eğitim Vakfı ise yaptığı açıklamada, "yıkımın yasadışı bir uygulama olduğunu" vurgulayarak, belediyenin açıklamasındaki, "Vakıf açtığı zilyetlik davasını 21 Nisan'da kaybetmişti" ifadesinin gerçeği yansıtmadığını belirtti.

Neden sabah 05.30'da?

Her şey geçen Cuma akşamı yapılan tebligatla başladı... Üzerinde hangi makamdan yapıldığı belli olmayan, altında muhtarlık kaşesi bulunan ve 21 Ağustos Cuma günü akşam saatlerinde yapıldığı anlaşılan tebligatta şöyle deniyordu: "Sözkonusu yapıların tarafınızca 23 Ağustos Pazar günü sabah saat 06.00'ya kadar yıkıma hazır hale getirmek üzere nüfus ve eşyadan tahliye edilmesi aksi takdirde tahliye işlemini gerçekleştirmek üzere 500 adet işçi, memur, muhtelif vasıflardaki teknik personel ve gerekli olan araç gereç ile tahliye ve yıkım işleminin gerçekleştirileceği tebliğ ve tevdii olunur." Ve dün sabah 05.00'ten itibaren otobüslerle kampüse taşınan 600'e yakın belediye zabıtası ve teknik eleman, nüfus (okulun öğrencileri ve veliler kastediliyor) ve eşyadan (sıra, kitap, bilgisayar gibi okul gereçleri kastediliyor) tahliye edilmiş binaların yıkımını başlattı...

Zilyetlik davası değil

Büyükşehir Belediyesi'nin "Vakıf açtığı zilyetlik davasını 21 Nisan 2009 tarihinde kaybetmişti" bilgisini Zeynep Mutlu Eğitim Vakfı yalanlıyor. Vakıf, 21 Nisan'da karara bağlanan davanın konusunun "zilyetlik" olmadığını belirtti. Vakıf açıklamasında şöyle dedi: "775 sayılı Gecekondu yasasının 'Mülkiyeti ihtilaflı yerlerde uygulanamayacağı' yolundaki onlarca Danıştay kararı, Eyüp Kaymakamlığı'nın okulun bulunduğu bazı parsellerle ilgili Vakfımıza zilyetlik verdiği, zilyet olan arazilere dokunulamayacağı yolundaki Yargıtay Hukuk Dairesi kararları, devam eden davalarla ilgili olarak Eyüp 3. Asliye Hukuk Mahkemesi'nin arazi üzerindeki tedbir kararları hem sözlü olarak anlatılmış bilahare belgeleri de takdim edilmiştir. Belediyeye okul binalarımızın tahsisli araziler üzerine yapıldığı için devletin hüküm ve tasarrufu altındaki bina niteliği taşıdığı ve bu nedenle de yıkılamayacağı belgeleriyle anlatılmıştır."

Ancak bu girişimlerden sonuç alınamadığını belirten Vakıf yetkilileri, Eyüp belediyesine, "15 gün süre talebinde" bulunduklarını, Eyüp Belediyesi Başkan Yardımcısı'nın, "Eğer süre verirsek yürütmeyi durdurma kararı alırsınız" dediğini belirtiyorlar.

Serdar Mutlu: Eğitim ve öğretime kararlılıkla devam edeceğiz

Zeynep Mutlu Eğitim Vakfı Kemer Okulları'nda yapılan yıkımın ardından, vakfın Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Serdar Mutlu akşam saat 18.00'de okulun bahçesinde velilerle buluştu. Velilerden morallerini bozmamalarını isteyen Serdar Mutlu, "Bu saldırı kararlılığımızı arttırarak çağdaş eğitimin ne kadar gerekli olduğunu vurgulamıştır. Okulumuzun eğitim kalitesini bozmadan en kısa sürede çok daha kararlı bir şekilde eğitimimize devam etmek amacıyla Zeynep Mutlu Eğitim Vakfı Kemer Okulları'nı açmak için birkaç alternatifimiz var. Sizlerden de bu konuda bize yardımcı olmanızı, isteklerinizi bize iletmenizi rica ediyorum" dedi. Serdar Mutlu, eğitim ve öğretim yapılacak alternatif yerler hakkında en geç Salı günü bilgi verileceğini de sözlerine ekledi.

VATAN SORUYOR

Belediye ile arsa ihtilafı bulunan Zeynep Mutlu Eğitim Vakfı 10 yıldır Batı standartlarında üstün nitelikli eğitim veriyordu. Ancak belediye yargı kararını beklemeden bu seçkin eğitim kurumunu yok etmeyi tercih etti. Oysa belediye, yargı kararını bekleyebilir, eğer haklıysa tapuyu üzerine alır ve okullara el koyabilirdi. Böylece, herkesin takdirle karşıladığı bu eğitim kurumu faaliyetini sürdürebilirdi.

Şimdi soruyoruz; seçkin bir eğitim kurumunu yok etmekteki amacınız nedir? Davaların sonuçlanmasını bekleyip, bu kurumu her ne şekilde olursa olsun yaşatmak daha doğru bir seçim olmaz mıydı?
Vatan

Kemer Okulları yıkıldı

Kemerburgaz'da bulunan Zeynep Mutlu Vakfı Kemer Okulları, kaçak olduğu gerekçesiyle okulların açılmasına 15 gün kala İstanbul Büyükşehir Belediye ekipleri tarafından yıkıldı. Okula akın eden veli ve öğrenciler, yıkıma tepki gösterdi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı 500 kişilik zabıta ekibi, 150 jandarma eşliğinde dün sabah 05.00 sıralarında Eyüp Kemerburgaz'daki Zeynep Mutlu Vakfı Kemer Okulları'nın bulunduğu komplekse geldi.
Ellerinde yıkım kararı olduğunu söyleyen belediye yetkilileri, binaların içinde bulunan eşyaların boşaltılmasını istedi. Eşyalar bir saat içinde okul görevlileri ve zabıta ekipleri tarafından kapalı spor salonu ve okul bahçesine yığıldı. Ardından iş makineleriyle yıkım gerçekleştirildi.
Kemer Okulları'ndaki havuza, içi suyla dolu olduğu için dokunulmadı. Spor Salonu'nun yıkımı ise, içindeki eşyaların boşaltılması için 15 gün sonraya ertelendi.

Veliler: Mağdur olduk
Yıkım haberinin duyulması üzerine okula akın eden öğretmen, veli ve öğrenciler, bu duruma tepki gösterdi. Veliler, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'a seslenerek, "İstanbul'da başka kaçak yapı yok mu? Okula mı sıra geldi? Bizim çocuklarımızın suçu günahı ne, hepsi mağdur oldu. İki haftalık bir süre kaldı. Bu süre zarfında ne zaman okul bulacağız, ne zaman kayıt yaptıracağız?" dediler.
Bir oğlu ilköğretimde okuyan diğerini ise anaokuluna yeni kaydettiren veli Behzat Timur, "Okulun yıkıldığı söylenince kötü bir şaka sandım. Ancak gelip görünce şaşırdım. Bu yıkmak değil, bu bir mesaj. Bana uymuyorsanız ben de yıkarım demek istiyorlar" diye konuştu.

`Hukuki süreç bitti'
Eyüp Belediyesi yaptığı yazılı açıklamada, kaçak olduğu gerekçesiyle Özel Kemer Koleji, İlköğretim Okulu ve diğer ek binaların yıkımının yapıldığını belirterek, şöyle dedi:
"Zeynep Mutlu Eğitim Vakfı, Eyüp Belediyesi'ne ait 3106 parsel üzerine Özel Kemer Okulları'nın  yapımına 1999'da başlamıştı.  Önce anaokulu, ardından geçen 10 yıllık süreç içinde, İlköğretim, Kolej ve diğer ek vakıf binaları, 57 bin metrekarelik işgalli alanda, 12 bin metrekare kapalı alan kaçak olarak inşa edilmişti.
Eyüp Belediyesi ve diğer kamu kurum, kuruluşlarıyla 10 yıldır yaşanan hukuki süreç, Zeynep Mutlu Vakfı'nın açtığı zilyetlik davasının reddedilmesiyle 21 Nisan 2009'da sona erdi. Vakıf ve belediye yetkilileriyle yapılan ikili görüşmelerden de sonuç alınamayınca okul inşaatlarının yıkımı gündeme geldi. Yıkım işlemiyle ilgili tebligatlar Zeynep Mutlu Vakfı'na iletildi."

Özer: Elimden geleni yaparım
Yıkım haberini sabah aldığını belirten İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Ata Özer, "Okulun yıkılma kararı İstanbul Valiliği ile ilgili değildir. Büyükşehir ve Eyüp Belediyesi'yle ilgilidir. Şu anda okullar kapalı zaten. Onlara tebligat gelmiştir ve yeni kayıt yapmamışlardır. Eğitim ve öğretimin devam etmesi için elimden ne geliyorsa çaba sarf ederim" diye konuştu.

İBB: Su havzasındaydı
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklamada ise şöyle denildi: "Maliye Hazinesi ve Eyüp Belediyesi adına kayıtlı parseller üzerine yapılan kaçak yapılar Alibeyköy Su Havzası'nda bulunuyordu. Orman tahdit (çevreleme, sınırlama) sınırları dışında kalan 3106, 1384 ve 1405 sayılı parsellerle ilgili Orman Genel Müdürlüğü ile Vakıf arasında herhangi bir tahsis, kiralama veya irtifak sözleşmesi de bulunmuyordu. Eyüp Belediyesi ile olan bütün davalarını kaybeden Vakıf, ayrıca açmış olduğu zilyetlik davasını da 21 Nisan 2009 tarihinde kaybetmişti. 775 sayılı Kanun'un 18. maddesi gereğince, vakfa ait ruhsatsız ve kaçak yapılar, büyükşehir ve ilçe belediyesine bağlı zabıta ekiplerince yıkıldı."

Vakıf: Yasadışı bir uygulama
Zeynep Mutlu Eğitim Vakfı Kemer Okulları, yaptığı açıklamada, yıkımın "yasadışı bir uygulama" olduğunu savunarak, şöyle dedi:
"Bugün Cumhuriyet tarihimizde bir ilk yasanmış, Milli Eğitim Bakanlığı'nın denetim ve gözetiminde 10 yıldır faaliyet gösteren Zeynep Mutlu Eğitim Vakfı Kemer Okulları yasadışı bir uygulamayla pazar sabahı 06.00'da 600 kişilik bir belediye ordusu tarafından yıkılmış ve eğitim kampusu bir savaş alanına çevrilmiştir.
19 Ağustos 2009 tarihinde saat 16.58'de düz beyaz bir kâğıda üzerinde sadece `tebligat' yazan, alt kısmında sadece `Tebliğ eden' başlığı altında kimliği ve görevi tarafımızca halen meçhul iki isim olan bir yazıyla ve muhtarın mührü olan komik, vahim ve hukuk dışı bir kâğıt parçasıyla okulumuzu pazar sabahı 06.00'ya kadar boşaltmamız istenmiş ve aynı saatte 500 kişiyle gelerek okulumuzu yıkacakları iletilmiştir. Mahkemelerin kapandığı saatte yapılan bu tebligatla anayasal hakkımız olan yargıya başvurma hakkımız elimizden alınmıştır."

Açıklamada, hukukçuların, taşınmaz mal zilyetliğine yapılacak saldırının önlenmesi için hazırladığı dilekçeyle cumartesi günü Eyüp?Kaymakamlığı'na gittiği, boş binayla karşılaştığı, kapıdaki silahlı polis memurunun da herhangi bir tebligat alamayacağını beyan ettiği anlatıldı.
"Milli Emlak Genel Müdürlüğü tarafından yapılan ihale sonucunda 1999'da vakfımıza 29 yıllığına tahsis edilen arazi üzerinde devletin ve belediyenin her türlü bilgisi ve denetimi altında yaptığımız ve 10 yıldır yaşattığımız okullarımız 600 kişinin sahur sonrası baskınıyla yıkılmıştır" denilen açıklamada, vakfın hakkını adli merciler nezdinde arayacağı vurgulandı.

SERDAR MUTLU:
Eğitime kararlılıkla devam edeceğiz
Yıkımın ardından velilerle buluşan Zeynep Mutlu Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Serdar Mutlu, alternatifleri olduğunu belirterek eğitim ve öğretime devam edeceklerini söyledi. Mutlu, eğitim ve öğretim yapılacak alternatif yerler hakkında salı gününe kadar bilgi verileceğini de sözlerine ekledi.
Milliyet

Ali sakın okula koşma çünkü yıkıldı

Kemerburgaz'da 480 öğrenci ve velisini ağlatan yıkım. Vatan Gazetesi'nin sahibi Zafer Mutlu'nun kızı Zeynep Mutlu adına kurduğu vakfa ait Kemer Koleji dün kaçak ve ruhsatsız olduğu gerekçesiyle içindeki sıra ve eşyalar henüz tahliye edilemeden apar topar yıkıldı

Kemerburgaz, dün adeta isyan ettiren bir yıkıma sahne oldu. 480 öğrencinin eğitim gördüğü Zeynep Mutlu Vakfı Kemer Koleji'ne ait binalar okulların açılmasına üç hafta kala yerle bir edildi. Sabah, tercih yükseltme için bilgi almak amacıyla okula gelen 8'inci sınıf öğrencilerinin velileri şoke oldu.  Vatan Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Mutlu'nun bir deniz kazasında genç yaşta kaybettiği kızı Zeynep Mutlu adına kurulan vakfa ait Kemer Kolej dün sabah şafak vakti İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne ait ekiplerce kaçak olduğu gerekçesiyle yıkıldı.  Yüze yakın polis eşliğinde okula gelen ekipler üç iş makinesiyle, ilköğretim binası, Kemer Kıds, iki lise binası, Aydın Doğan'ın Ercan Arıklı adına yaptırdığı kütüphane ve konferans salonunu yerle bir etti. Okulun içindeki sıra, masa, ders araç ve gereçlerinin tahliye bile edilmesine fırsat kalmadığı görüldü.

ÇOCUKLAR NE OLACAK
Okul öğretmenlerinden Neriman Erkan, 'Böyle bir anlayışa hiçbir şey diyemiyorum. Bu binaları gören çocuklarımıza ne söyleyeceğiz' diye konuştu. Velilerden Fatma Yağız Ateş, ' Burası deprem bölgesi haline dönüştürüldü. Şoktayım' dedi. 480 öğrencinin öğrenim gördüğü okulda 150 kişi görev yapıyordu. Öğrencilerin eğitimlerine nerede devam edecekleri bilinmiyor.

Ünlü isimler o heyette
Zeynep Mutlu Eğitim Vakfı Mütevelli Heyeti'nde şu isimler yer alıyor: Ahmed Pekin, Latif Mutlu, Ali Hakan Sümerval, Mustafa Taviloğlu, Asaf Savaş Akat, Mustafa Sarıgül, Bülent Tanla, Nuran Apaydın, Bülent Eczacıbaşı, Nebahat Mutlu, Bahattin Yücel, Serdar Mutlu, Cem Boyner, Şükrü Kızılot, Cem Kozlu, Yavuz Donat.

Arazi bize aitti davayı kaybettiler
Eyüp Belediyesi yıkıma ilişkin dün yaptığı açıklamada hazineye ait arazideki okul binalarının kaçak olduğunu belirterek şöyle dedi: 'Okul Eyüp Belediyesi'ne ait alanda 1999 yılında eğitime başladı. 57 bin metrekarelik işgalli alanda, 12 bin metrekare kapalı alan kaçak olarak okul inşa edildi. 10 yıldır yaşanan hukuki süreç, Zeynep Mutlu Vakfı'nın açtığı zilyetlik davasının reddedilmesiyle 21 Nisan 2009 tarihinde sona erdi. Yıkım işlemiyle ilgili tebligatlar Zeynep Mutlu Vakfı'na iletildi.

Öğrenciler kavganın kurbanı mı?
Yerel seçim öncesi Vatan Gazetesi İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın ailesine ait Boğaz'daki bir binanın kaçak olduğuna ilişkin çok sayıda haber yapmıştı. Yıkım kararında Vatan'ın bu haberlerinin etkisi olduğu öne sürüldü. Vatan Gazetesi'nin bu haberleri okul hakkındaki yıkım kararı üzerine yaptığı konuşulmuştu.  İBB'den dün yapılan açıklamada  binaların  kaçak ve ruhsatsız olduğu belirtilerek 'Binalar Alibeyköy Su Havzası'nda bulunduğu ve orman tahdit sınırları dışında kalan parsellerle ilgili herhangi bir tahsis, kiralama veya irtifak sözleşmesi de bulunmuyor' denildi.
Zeynep ÇINAR/Akşam

Kaçak vakıf koleji yıkıldı

İstanbul Kemerburgaz'daki Zeynep Mutlu Eğitim Vakfı'na ait kolej, kaçak ve ruhsatsız olduğu gerekçesiyle sabaha karşı belediye ekipleri tarafından yıkıldı.

ÖĞRETMENLER GÖZYAŞI DÖKTÜ

Eyüp Belediye Meclisi'nin yıkım kararını yerine getirmek için Büyükşehir Belediyesi ekipleri, iş makinleriyle sabahın erken saatlerinde İskoza Mevkii'nde bulunan okulda çalışmalara başladı. 4 saat süren çalışmalar sonunda 10 yıllık kolej tamamen yıkıldı. Okulun yerle bir olduğunu gören öğretmenler gözyaşlarına hakim olamadı. Anadaolu Lisesi tercihleri için çocuklarıyla koleje gelen veliler ise şok oldu. Yıkımla ilgili açıklama yapan İstanbul Büyükşehir Belediyesi "Kaçak yapılar     10 yıldır Alibeyköy Su Havzası'nda bulunuyordu. Eyüp Belediyesi ile olan bütün davalarını kaybeden Zeynep Mutlu Eğitim Vakfı'na yıkım işleriyle ilgili tebligatlar iletildi" dedi.
Star

Kaçak okul, mahkeme kararıyla yıkıldı 
 
İstanbul Eyüp Kemerburgaz'da, tamamı kaçak ve ruhsatsız olduğu bildirilen Vatan Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Mutlu'nun kızı Zeynep Mutlu adına yaptırılan okul ve müştemilatı, mahkeme kararıyla yıkıldı. Yıkım, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyesine bağlı zabıta ekiplerince gerçekleştirildi. 
 
Yıkım haberini alarak okula gelen öğrencilerle velileri, pazar sabahı büyük bir şokla uyandıklarını belirtti.

Uygulamayla ilgili olarak Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklamada kaçak yapıların, Alibeyköy Su Havzası'nda bulunduğu ifade edilerek, şunlar kaydedildi: "Maliye Hazinesi ve Eyüp Belediyesi adına kayıtlı parseller üzerine yapılan kaçak yapılar Alibeyköy Su Havzası'nda bulunuyordu. Orman tahdit (çevreleme, sınırlama) sınırları dışında kalan 3106, 1384 ve 1405 sayılı parsellerle ilgili Orman Genel Müdürlüğü ile vakıf arasında herhangi bir tahsis, kiralama veya irtifak sözleşmesi de bulunmuyordu. Zeynep Mutlu Eğitim Vakfı adına herhangi bir tahsis veya kiralama olmayan bu parseller üzerindeki yapıların tamamı işgalli, ruhsatsız ve kaçak konumdaydı. Eyüp Belediyesi ile olan bütün davalarını kaybeden vakıf, ayrıca açmış olduğu zilyetlik davasını da 21 Nisan 2009 tarihinde kaybetmişti. 775 sayılı kanunun 18. maddesi gereğince vakfa ait ruhsatsız ve kaçak yapılar, dün sabah Büyükşehir ve ilçe belediyesine bağlı zabıta ekiplerince yıkıldı."
Zaman

500 zabıta ve 150 jandarma ile okul yıktılar

Kemerburgaz'daki Zeynep Mutlu Eğitim Vakfı'na ait Kemer Okulları, ruhsatsız ve kaçak olduğu iddiasıyla Büyükşehir Belediyesi yıkım ekiplerince yıkıldı.
Büyükşehir yıkım ekipleri dün sabah saat 05.00'te Kemerburgaz'daki Zeynep Mutlu Eğitim Vakfı'na ait Kemer Okulları'na 500 zabıta, 150 jandarma eşliğinde geldi. Bazı eşya tahliye edildikten sonra, bina üç saatte yıkıldı. Veliler, okulların açılmasına az bir süre kala yapılan yıkıma tepki gösterirken, belediyenin açıklamasındaysa şöyle denildi:
"Tamamı kaçak ve ruhsatsız olan bina ve müştemilatın yıkımı  zabıta ekiplerince gerçekleştirildi. Hazine ve Eyüp Belediyesi adına kayıtlı parseller üzerine yapılan kaçak yapılar Alibeyköy Su Havzası'nda bulunuyordu.  Eyüp Belediyesi ile olan bütün davalarını kaybeden vakıf, açtığı zilyetlik davasını da 21 Nisan 2009 tarihinde kaybetmişti."
Zeynep Mutlu Eğitim Vakfı Kemer Okulları'ysa yaptıkları açıklamada, `yasadışı bir uygulama' olduğunu belirtti: "19 Ağustos Cuma 2009 tarihinde saat 16.58'de düz beyaz bir kâğıda üzerinde sadece `Tebligat' yazan alt kısmında sadece `Tebliğ eden' başlığı altında kimliği ve görevi tarafımızca halen meçhul iki isim olan bir yazıyla ve muhtarın mührü olan komik, vahim ve hukuk dışı bir kâğıt parçasıyla okulumuzu pazar sabahı 06.00'ya kadar boşaltmamız istenmiş ve aynı saatte 500 kişi ile gelerek okulumuzu yıkacakları iletilmiştir. Mahkemelerin kapandığı saatte yapılan bu tebligat ile Anayasal hakkımız olan yargıya başvurma hakkımız elimizden alınmıştır. Hukukçularımız cuma geç vakitlere kadar Eyüp Kaymakamlığı'na dilekçe hazırlamışlar ve Taşınmaz Mal Zilyetliğine Yapılan Tecavüzlerin Önlenmesi Hakkında Kanun'un birinci maddesinde koruma görevinin İlçe Kaymakamı'na verildiği hatırlatılmış, ayrıca Medeni Kanun'unun `Zilyet her türlü gasp ve saldırıyı kuvvet kullanarak defedebilir' dediği vurgusu yapılarak yardım talebinde bulunulmuştur. Cumartesi günü Eyüp Kaymakamlığı'na giden arkadaşlarımız kapalı ve boş bir bina ile karşılaşmışlar ve kapıdaki silahlı polis memuru herhangi bir tebligat alamayacağını avukatımıza beyan etmiştir. Haricen öğrendiğimize göre, Kaymakamlık dilekçenin içeriğini bildiği ve yıkımı önlemek zorunda kalacağı için Kaymakamlığı kapama yoluna gitmiştir. Eyüp Kaymakamı hakkında suç duyurusunda bulunulmuştur. Vakıf yetkililerimiz  `Kanunsuz olmasına rağmen yıkımda ısrarlıysanız bize okulu boşaltabilmemiz için 15 günlük süre verin' talebinde bulunmuş, ismi Metin olan Eyüp Belediyesi Başkan Yardımcısı `Eğer süre verirsek yürütmeyi durdurma kararı alırsınız' diyerek niyetlerini iyice açığa vurmuştur." Radikal


Geri Dön