29 / 03 / 2024

Zeytinburnu konut projeleriyle İstanbul'un yükselen yıldızı!

 Zeytinburnu konut projeleriyle İstanbul'un yükselen yıldızı!

İstanbul genelini konut sektörü açısından incelediğimizde A grubu lüks konut projelerinin yanı sıra özellikle kent merkezinde yer alan rezidans projeleri de ağırlıklı olarak göze çarpmaktadır.




İnşaa edilen rezidans ve lüks konutlarda konut tipleri olarak başta 1+1 olmak üzere 1+0, 2+1 ve 3+1 daire tipleri ile oldukça az sayıda penthouse inşaa edilmektedir. 


Yurtdışında daha küçük konut tiplerine talebin artması nedeniyle geliştiricilerin kent merkezlerinde son dönem eğiliminin 1+1, 2+1 tip konutlardan oluştuğu gözlemlenmekte olup birçok projede son dönemlere 1+0/stüdyo daire tipleri de göze çarpmaktadır. Bu talepleri karşılamaya yönelik olarak tasarlanan “rezidans”lar, İstanbul’un en gözde projeleri olarak dikkat çekmektedir. Bu konudaki önemli hususlardan biri olan küçük alanlı dairelerin alınma potansiyelinin daha fazla olması da gözardı edilmemelidir.



 Zeytinburnu konut projeleriyle İstanbul un yükselen yıldızı!



Bu gelişmeler doğrultusunda Zeytinburnu ilçesi boşalan fabrika arazileri üzerine yükselen konut, ofis ve alışveriş merkezi projeleriyle öne çıkmaktadır. Çarpık yapılaşma nedeniyle İstanbul'un deprem riski en yüksek ilçelerinden biri olan Zeytinburnu'nda devam eden ve yeni başlayacak projeler dönüşüme öncülük etmektedir. Bir dönem tekstil ve deri sektöründe faaliyet gösteren fabrika arazilerinin, sanayi sitelerinin ve nakliye ambarlarının merkezi halindeki Zeytinburnu, boşalan fabrika arazileri üzerine yükselen konut, ofis ve alışveriş merkezi projeleriyle yeni bir kimliğe sahip olmaktadır. Zeytinburnu sahilinden başlayan gelişme, kuzeye doğru etkisini arttırmıştır. 


Zeytinburnu’nda yaşanan önemli gelişmelerden biri de Seaport Projesidir. 436 bin metrekarelik alana inşaa edilecek Seaport projesinde 348 bin 500 metrekarelik inşaat yapılacak, 300 bin metrekare de yeşil alan bulunacak. Projede 17 bin 500 metrekare kruvaziyer liman, 4 bin 500 metrekareye kruvaziyer liman alışveriş bölümü, 4 bin 500 metrekareye marina, 18 bin metrekarelik alanda küçük alışveriş alanı, 65 bin metrekarelik alanda 1 deluxe otel, 1 adet 5 yıldızlı otel, 2 adet 4 yıldızlı otel, 58 bin metrekarelik alanda apart oteller, 153 bin metrekarelik alanda ise alışveriş caddeleri yer alacak. Seaport’ta 28 bin metrekarelik alanda ofisler olacak. Projede alışveriş ise tamamen kurvaziyer ve yat limanına hizmet edecek.


Zeytinburnu'nda bir yandan da kentsel dönüşüm projeleri başlamaktadır. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) yan kuruluşu olan KİPTAŞ, Zeytinburnu Sümer Mahallesi Kentsel Dönüşüm Projesi’ne başlamıştır ve projenin 2014 yılında tamamlanması hedeflenmektedir. Projede 171 bin metrekarelik konut alanı ve 46 bin 500 metrekarelik dükkan alanını bulunmaktadır. KİPTAŞ toplam 1700 konut inşaa etmeyi planlamaktadır.


Genel olarak ilçenin sanayi tesislerinin ve çarpık konut yapılaşmasının dönüşümü, bölgede gayrimenkul sektörünü canlandırmış ve birçok yeni projenin başlamasına neden olmuştur. Bölgedeki nitelikli konut ihtiyacı nedeniyle, yeni yapılan projelere talep artmıştır. Bunun yanında gerçekleşen birçok otel, AVM ve ofis projesi de bölgenin çekim gücünü arttırmıştır. Özellikle Atatürk Havaalanı’na yakın konumlu bir ilçe olması, deniz yolu ile ulaşım imkanının bulunması, hem yatırımları hızlandırmış hem de talebin artmasına neden olmuştur.


Sinpaş ve Barwa işbirliğiyle gerçekleştirilen Ottomare Suits Projesi, yaklaşık 13.500 metrekare arsa alanı üzerinde 32 katlı tek blokta, 355 adet apart üniteden oluşmaktadır. Projede 1+1 den 5+1’e kadar uzanan daire seçeneklerinin olduğu 73 metrekare ile 336 metrekare kullanım alanına sahip konutların ortalama birim satış fiyatları 10.000 – 12.000 TL/metrekare arasındadır. 


Astay Gayrimenkulün inşaa ettiği Onaltıdokuz İstanbul Projesi, yaklaşık 30 dönüm arazi üzerinde 36, 32 ve 27 katlı 3 bloktan oluşmaktadır. Projede 1+1’den 6+1’e kadar daire seçeneklerinin olduğu 91 metrekare  ile 481 metrekare kullanım alanına sahip konutların ortalama birim satış fiyatları 5.750 – 17.379 TL/metrekare arasındadır.


YDA Brup&Kuruluş İnşaat ortaklığında yapımı devam eden The İstanbul Veliefendi Projesi, Veliefendi Hipodromu'nun hemen arkasında hayata geçiriliyor. 15 konut bloğundan meydana gelen The İstanbul Veliefendi'de 2 residence bloğu da mevcut. 2+1, 3+1 ve 4+1 daire seçeneklerinin bulunduğu projede birim satış fiyatları 4.500 – 5.500 TL/metrekare arasındadır.


YDA Brup&Kuruluş İnşaat ortaklığının bir diğer projesi olan The İstanbul Residence Projesi, 8.000 metrekare arsa üzerinde 20 katlı 2 bloktan meydana gelmektedir. Proje kapsamında 351 adet konut ve 11 adet ticari ünite mevcuttur. 1+0, 1+1 ve 2+1 daire seçeneklerinin olduğu projede konutların birim satış fiyatları 4.500 – 6.500 TL/metrekare arasında değişmektedir.


Veliefendi’ye yeni bir projenin de Ağaoğlu İnşaat tarafından, Veliefendi Hipodromu’nun karşısındaki 80 dönüm araziye yapılması planlanmaktadır.


Zeytinburnu ulaşım açısından İstanbul’un en şanslı ilçelerinden biridir. Bir yanından E-5’in diğer yanından demiryolunun geçtiği ilçeye otobüs, tren, hafif metro, tramvay ve minibüs ile ulaşmak mümkündür. Bölgenin tarihi yapıları ve doğal değerleri sayesinde turizm potansiyeli taşıması, bölgede yapılandırılmaya başlanan deprem referanslı kentsel dönüşüm projeleri, apart oteller, bölgede yapılacak olan marina projesi, rezidanslar ve sanayi dönüşümlü merkezi iş alanları ile ilçenin gelecekte daha fazla değer kazanacağı düşünülmektedir.


TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş. 

Özel Projeler Departmanı

Gayrimenkul Değerleme Uzmanı 

Ayşe Hande TUNA


*Bu rapor TSKB Gayrimenkul Değerleme tarafından www.emlakkulisi.com için hazırlanmıştır.



Geri Dön