28 / 03 / 2024

Zeytinburnu'nda imar planını bakanlık yaptı, İBB itiraz etti!

Zeytinburnu'nda imar planını bakanlık yaptı, İBB itiraz etti!

İmar planlarının bakanlık tarafından değil, belediyeler tarafından yapılması tartışması iki kurumu karşı karşıya getirdi. Bakanlığın Zeytinburnu'nda yaptığı imar planı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nde iptal edildi




Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın imar planı yapma yetkisi, yerel yönetimler tarafından birçok kez eleştirildi. Eleştirilenler arasında İBB Başkanı Kadir Topbaş da yer aldı ve konuyla ilgili son eleştirisinde imar planı yapma yetkisinin belediyelerde olması gerektiğini savundu. Bu açıklamadan sonra yaşanan tartışmayla ilgili ilk örnek ise İBB Meclisi'nde cuma günü yapılan oturumda yaşandı. 


17 Ekim 2014 tarihli oturumda, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan imar planı oy birliği ile iptal edildi. 



Kot farkı var 


Konunun başlangıcı 2013 yılının Ekim ayına dayanıyor. Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne ait 27 bin 376 metrekarelik, Zeytinburnu Ambarlar mevkiindeki arazi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından imar planı yapıldı. İmar planında söz konusu araziye 3 emsal inşaat izni ile turizm + ticaret izni verildi. Ayrıca E-5'ten giriş verilerek akaryakıt istasyonu yapmanı imkanı da sağlandı. Ancak E-5 yolu üzerinden araziye giri - çıkış izni verilmesine İBB itiraz etti. 


Bakanlığa gönderdiği yazıda, "Parselin D-100 yan yol cephesi üzerinde mevcut fore kazıklı istinat duvarı ve İETT durağının yer alması ile parselin çok eğimli olması dolayısıyla D-100 yan yoldan giriş-çıkış verilmesinin ulaşım ve trafik açısından mümkün değildir" ifadesi kullanıldı. Ancak bakanlık İBB'nin bu itirazını red etti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından itirazı red edilen İBB, konunun peşini bırakmadı. Bakanlık tarafından düzeltme yapılmayınca bakanlığın imar planını kendisi düzenlemeyi tercih etti. 

Cuma günü yapılan toplantıya söz konusu 27 bin 376 metrekarelik arazi için yeni imar planı teklifi geldi. Teklifte araziye yapılması planlanan akaryakıt istasyonuna E-5'ten yapılan giriş ve çıkışlar, AK Parti ve CHP'li meclis üyelerinin oy birliği ile iptal edildi. 


Vatan


Geri Dön