25 / 04 / 2024

Zilliyet tapusu nedir?

Zilliyet tapusu nedir?

Zilliyet olarak bilinen zilyetlik, taşınmaz mallardan bir yarar sağlamak üzere olanları fiilen hakimiyet altında bulundurma olarak tanımlanıyor. Peki, zilliyet tapusu nedir?



Zilliyet tapusu nedir?

Zilliyet olarak bilinen zilyetlik, taşınmaz mallardan bir yarar sağlamak üzere olanları fiilen hakimiyet altında bulundurma olarak tanımlanıyor. 


Zilyet ise taşınmaz maldan bir yarar sağlamak üzere o taşınmaz malı fiilen hakimiyeti altında bulunduran gerçek ve tüzel kişiler oluyor.


Zilyet olan kişi aslında sahibi olduğu malın hakimiyetçisi durumundadır. Örneğin bir ev sahibi evini başkasına kiralayana kadar o evin aynı zamanda zilyeti durumundadır. 


Ancak evini başkasına kiraladığı anda o evin zilyetliğinden çıkmış oluyor. Evin yeni zilyeti, kiracısı konumuna geçmiş oluyor. 


Zilyetlik bu yüzden değişkenlik gösteren bir durum olarak karşımıza çıkıyor. Peki, Zilliyet tapusu nedir?


Zilliyet tapusu;

Tapusu olmayan taşınmazların zilyetini gösteren belge oluyor. Zilliyet tapusu olan taşınmazın son durumu Kadastro Müdürlüğünden öğrenilebiliyor.


Taşınmazın 2b olması, sarı alan olması veya hazine adına tescilli olması durumuna göre yapılacak işlemler değişkenlik gösteriyor.



Muhtelif tapu nedir?




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön