19 / 04 / 2024

Zincir mağazalar nüfusu 2 binin altındaki yerde mağaza açmasın!

Zincir mağazalar nüfusu 2 binin altındaki yerde mağaza açmasın!

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, “Istiyoruz ki zincir mağazalar 2 bin nüfusun altındaki yerlerde, mahallelerde, köylerde mağaza açmasın" şeklinde konuştu.



Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, “Istiyoruz ki zincir mağazalar 2 bin nüfusun altındaki yerlerde, mahallelerde, köylerde  mağaza açmasın” dedi.


 Tüfenkci, Haliç Kongre Merkezinde Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF) tarafından düzenlen “Yerel Zincirler Buluşuyor (YZB) 2016” konferansındaki açılış konuşmasında, AVM’lere karşı olmadıklarını belirterek, “Ticari hayata çok müdahil olmak istemiyoruz. Bu çok doğru da değil. Önemli olan yerel marketler de oralarda yer alabilir, orada faaliyet gösterebilir. Ama biz şunu sizlerin katkısıyla düzenlemek istiyoruz; zincir mağazalar nüfusu 2 binin altındaki yerlerde, mahallelerde, köylerde  mağaza açmasın.” ifadelerini kullandı.


 Geleneksel esnafın ve marketin hayatiyet  bulması gerektiğini vurgulayan Tüfenkci, “O kültürü de öldürmeyelim. Küçük yerlerde yerel zincir de olsa açılması belli bir maliyeti getiriyor. Yerel zincirler olabilir, karlılık oranları olabilir.. Bunlar tartışılsın. Bizden bir düzenleme isteniyorsa bu sektörün talebi olarak, biz de bunu hayata geçirmeye varız. Buralarda kararlar çıkarsa biz de onu uygularız.” diye konuştu.


Tüfenkci, çek yasası düzenlemelerine ilişkin şunları kaydetti:

“İş aleminin şikayetine konu olan ve beklenen çek yasasına ilişkin  düzenlemeyi bitirdik. Önümüzdeki günlerde Meclise sevk edeceğiz.


Daha güvenli çeke itibar kazandırarak daha kolay ve güvenli ticaret yapabilmenizin önünü açmış olduk. Artık üreten firmalar çek kabul etmiyor. Çeke olan güvensizliğinden bankalarda kredi açarak işlemlerini yürütüyor.


Ticareti kolaylaştırmak, artırmak istiyorsak bankanın dışında kredi imkanları oluşturmalıyız. Şu anda Türkiye’de çek kredi olarak kullanılıyor. Sektörün birbirine açtığı kredi anlamına geliyor. Ciddi düzenlemeler yaptık kamuoyunda yakında paylaşacağız.”


Şirket kurma ve tasfiyelerini çok basit hale getireceklerini belirten Tüfenkci, Şu anda dünya sıralamasında 55'inciyiz. Yeni düzenlemelerle 9.sıraya getireceğiz. Şirket kuruluşunu 2 güne indireceğiz. Maliyetini de yarı yarıya indireceğiz. Bir sürü bürokratik işlem var. Tek pencere sistemiyle işlemleri tek bir yerden yapılacak" dedi.


Tüfenkci, yerel marketlerin ticari hayatın varlığı için çok önemli olduğunu vurgulayarak, "Esnaflarımızı küçük işletmelerimizi desteklemeye çalışıyoruz


Biliyoruz ki onlar huzurdan, istikrardan yana. Bir yerde istikrar huzur alıyorsanız oradaki esnafından yüzüne bakın. Yüzü gülüyorsa orada huzur vardır." yorumunu yaptı.


Yeni piyasa koşullarında perakendeci esnafın sorunlarını gidermek için her zaman açık olduklarını ifade eden Tüfenkci, "Piyasalar her gün değişiyor. Yeni piyasalara göre kendimizi ayarlamalıyız. En azından vitrinlerimizi, ambalajımızı değiştirmemiz lazım. Bakanlık olarak 2.el araba piyasasından tutun da emlak piyasasına kadar kural getirerek haksız rekabetin karşına geçmek istiyoruz."


"Perakendecilerin, esnafın, tüccarın Bakanıyız" diyen Tüfenkci, "Karşılaştıkları her sorunda onların yanındayız Biz ülkemiz ekonomisinin sağlam temellerle büyümesini istiyoruz. Konjonktürel hormonlu büyüme istemiyoruz." değerlendirmesinde bulundu.


Türkiye'nin dünya ortalamalarının da üstünde büyüme gerçekleştirdiğini kaydeden Tüfenkci,  "Bizim perakendecilik sektörünü büyütmemiz lazım.  Perakendecilik sektörünün karlılık oranlarını verimli hale getirebilirsek bu sektör büyür. Bir kaç şeye dikkat etmemiz lazım. İş gücü verimlilik düzeyini yükseltmemiz şart. Yapısal bir takım sıkıntılar var. Nitelikli işçiyi tutabilmede sorun var . İş yasalarından kaynaklanan sorunlar da var. İş yasaları maalesef çok da işveren lehine değil. Hükümet olarak düzenleme yapmamız, verimliliği artırma yönünde adımlar atmamız lazım. Sermaye verimliliğini sağlamak da lazım. Siz kazanırsanız Türkiye kazanır. Sermeyenin verimli şekilde kullanılmasını istiyoruz." dedi.


Tüfenkci, çalışmalarda, yalnızca sermayenin ve iş gücünün değil, aynı zamanda doğal kaynakların, ham maddenin ve diğer çevresel faktörlerin de daha verimli bir biçimde kullanılmasını hedeflediklerini söyledi. 


Perakende sektörü cirosunun, önceki yıllardaki büyüme grafiğini devam ettirerek 2018 yılında yaklaşık 880 milyar Türk lirasına ulaşmasının beklendiğini bildiren Tüfenkci, şu bilgileri verdi:


"Girişimlerin yüzde 26’sı perakende sektöründe faaliyet göstermektedir. Çalışanların yüzde 13’ü perakende sektöründe çalışmaktadır. Gayri Safi Yurt İçi Hasıla içinde toptan ve perakende ticaret hizmetlerinin payı yüzde 12’dir. Ülkemizde perakende sektörünün yaklaşık yüzde 67’si geleneksel, yüzde 33’ü ise organize perakende sektörüne aittir. 2010 yılında toplam 231 olan alışveriş merkezi sayısı 2015 yılında 360’a ulaşırken toplam kiralanabilir alan da 10,5 milyon metrekareye yükselmiştir. 2018 yılına kadar açılması beklenen 55 alışveriş merkezi ile toplam kiralanabilir alanın yaklaşık 13 milyon metrekareye ulaşması beklenmektedir."


AA




Haber Akşam Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, “Istiyoruz ki zincir mağazalar 2 bin nüfusun altındaki yerlerde, mahallelerde, köylerde mağaza açmasın" dedi.


Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Yerel Zincirler Buluşuyor konferansındaki konuşmasında, “Ticari hayata çok müdahil olmak istemiyoruz. Önemli olan yerel marketler de oralarda yer alabilir, orada faaliyet gösterebilir. Ama biz şunu sizlerin katkısıyla düzenlemek istiyoruz; zincir mağazalar nüfusu 2 binin altındaki yerlerde, mahallelerde, köylerde mağaza açmasın” dedi.  Geleneksel esnafın ve marketin hayatiyet bulması gerektiğini vurgulayan Tüfenkci, “Bizden bir düzenleme isteniyorsa, biz de bunu hayata geçirmeye varız" diye konuştu.



Akşam


Geri Dön