29 / 03 / 2024

Ziraat Bankası Yunanistan'da şube açtı

Ziraat Bankası Yunanistan'da şube açtı

Ziraat Bankası'nın Yunanistan'daki şube açılışında konuşan Nazım Ekren, "Yunanistan'da açacağımız 2 şubede 18 milyon avroya yakın sermayeyle faaliyetlerimize başlıyoruz." dedi.



Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, Ziraat Bankası'nın Yunanistan'daki ilk şubesinin açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin en eski ve en köklü bankalarından olan Ziraat Bankası'nın komşu ülke Yunanistan'daki ilk Türk bankası olmasının her açıdan özel bir önem taşıdığını söyledi. Yunanistan ile ilişkilere özel önem verdiklerini belirten Ekren, Yunanistan ile son yıllarda geliştirilen diyalog ve işbirliği sürecinin bir sonucu olarak, iki ülke arasındaki ekonomik ve finansal ilişkilerin de artış trendine girdiğini kaydetti.

Yunan bankaları Türkiye'de önemli bir finans aktörü

Ekren, 2008 sonu itibariyle 3,5 milyar dolara ulaşan bir ticaret hacminin söz konusu olduğunu kaydederek, hem Yunan şirketlerinin Türkiye'deki faaliyetleri hem de Türk şirketlerinin Yunanistan'daki faaliyetlerinin bu süreci önümüzdeki dönemde daha hızlandıracağını vurguladı. Ekren, iki ülke arasındaki iyi ilişkiler ile Türkiye'deki ekonomik istikrar ve güven ortamı sonucunda, özellikle Yunan bankalarının Türkiye'de önemli bir finans aktörü olduğunu söyledi. Ekren, Türkiye'de son yıllarda özellikle bankacılık sektöründe gerçekleştirilen yapısal reformlar neticesinde Türk bankacılık sektörünün komşu ve çevre ülkelerde sermaye yapısı bakımından son derece iyi bir konuma geldiğini bildirdi. Ekren, bu imkan ve kaynağı Yunanistan'da değerlendirmek ve her iki ülkenin halklarının ve firmalarının refah artışına katkıda bulunacak bir süreci birlikte başlatmak istediklerini kaydetti.

2 şubeye 18 milyon avro sermaye

Ziraat Bankası'nın sadece Türkiye içinde değil, birçok ülkedeki şube ve bankaları ile küresel bir banka olmada önemli bir adım attığını ifade eden Ekren, "Komşu ve dost ülkede açacağımız iki şube ile 18 milyon avroya yakın bir sermaye ile faaliyetlere başlıyoruz. Yunanistan'daki Ziraat Bankası şubeleri hem Yunan iş adamlarının hem de Türk iş adamlarının karşılıklı ticaret ve yatırımlarında önemli bir destek sağlayacaktır" dedi.

Yurtdışına açılış 45 yıl önce başladı

Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar ise Ziraat Bankası'nın 145 yıl evvel kurulduğunu belirterek, bankanın yurt dışına açılış serüveninin de 45 yıl önce başladığını söyledi. Bankanın 17 ülke ve 65 noktada hizmet verdiğini kaydeden Çağlar, Atina'daki şube açılışıyla bu sayının 18 ülkeye 66 noktaya ulaşacağını ifade etti. Son yıllarda 2 ülke arasında gelişen dostluk ve işbirliği çerçevesinde, bu gelişmenin ve işbirliğinin içinde yer almak amacıyla burada bulunduklarını kaydeden Çağlar, "Sloganımız, Türk iş adamının gittiği her yerde onlarla birlikte olmak ya da onlardan önce olmak" dedi. Çağlar, iki ülke arasındaki ticaret hacminin gelişmesine katkı sağlamak amacıyla çalışmalarını sürdürdüklerini de sözlerine ekledi. Türkiye'nin Atina Büyükelçisi Oğuz Çelikkol ise Yunanistan ile ekonomik
ilişkilerin çok önemli olduğunu belirterek, son zamanlarda ilişkilerin büyük gelişme gösterdiğini ve ticaret hacminin de arttığını kaydetti. Çelikkol, ekonomik ilişkilerin artmasının siyasi ilişkilere de olumlu katkı yapacağını belirterek, Ziraat Bankası'nın şubesinin açılmasının da ekonomik ilişkilerin gelişmesine katkı yapacağını ifade etti.

Geri Dön