18 / 04 / 2024

Ziraat Bankası'nın kredi verdiği Ora AVM iflas etti!

Ziraat Bankası'nın kredi verdiği Ora AVM iflas etti!

T.C Ziraat Bankası A.Ş, 2010 yılında 270 milyon euro kredi verdiği Bayrampaşa Ora AVM'nin iflas ettiğini KAP'tan duyurdu. Ora AVM'nin İflas Erteleme davasına bakan 50. Asliye Ticaret Mahkemesi firmanın iflasına karar verdi...




Ziraat Bankası'ndan yapılan açıklama şöyle:


2007 yılında Bayrampaşa/İstanbul'da kurulu,  AVM - Otel - Gösteri Merkezi - Kongre Merkezi - Eğlence Merkezi kompleksi şeklinde  projelendirilen ORA yatırım projesi;


- Sektörümüzün bir başka bankası tarafından  3 yılı ödemesiz dönemli, toplam 10 yıl vadeli  olarak 160 milyon EUR limitle kredilendirilmiştir.


- Yatırım  başladıktan sonra ortaklar tarafından gerekli ilave  özkaynak katkısı sağlanmadan, inşai projenin büyütülmesi nedeniyle ilave kredi ihtiyacı oluşmuştur. İlave krediyi vermeyen kreditör banka, 2008 yılı sonunda mevcut kredinin de kullandırımını durdurmuş ve ortaklardan sermaye arttırmalarını istemiştir.


Ortakların alternatif banka arayışları sonucunda 2010 yılında Bankamıza başvuruları üzerine; 


- Kasım 2010 da Bankamız tarafından 3 yılı ödemesiz dönemli,  toplam 12 yıl vadeli olarak  270 milyon EUR limitle kredilendirme yapılmış ve diğer banka kredileri de Bankamıza transfer edilmiştir. Projenin öngörülen maliyetlerinin %20'ye varan oranlarda aşılmasına rağmen, ortakların özkaynak koyma yükümlülüklerini yerine getirmemeleri üzerine proje tamamlanamamıştır. 


- Tesisler Ekim 2011 de hizmete açılmış, ancak finansal sorunların çözülememesi ve  tesislerin  bir takım eksikliklerinin giderilememesi nedeniyle 2-3 ay içerisinde faaliyete son verilmiştir.


2011 yılı sonunda Bankamızca yapılan analizlerde;

 

- Projenin öngörülen bütçesinde %20'ye varan oranda aşım olmasına rağmen, firma ortaklarının kredi sözleşmelerinde taahhüt ettikleri özkaynak katkısını koymamaları nedeniyle, piyasa tedarikçilerine olan günü geçmiş borçlarının ödenemediği görülmüştür.


- Firma ortakları ile görüşmeler yapılarak, mevcut kredi ödeme planına göre geri ödenmesi mümkün görülemeyen proje için, alternatif finansman yöntemleri geliştirilmiştir. Projenin fizibiltesini sağlayabilmek için,  ortakların varlık satışı ve/veya hisse satışı suretiyle sermaye artırımına gitmeleri gerektiği görülmüştür


- Firma  ortakları bir yandan Bankamızın alternatif finansman çözüm önerilerini sürüncemede bırakırken, diğer yandan da  günü geçmiş borçları nedeniyle, alacaklıların yasal takiplerinden korunabilmek amacıyla, Temmuz 2012'de  İflas Erteleme sürecine girmeyi tercih etmiştir.


- İflas Erteleme sürecinde,  firma ile  Bankamız arasında daha önce yapılmasına rağmen kabul edilmeyen alternatif yapılandırma ve ek finansman  görüşmeleri devam etmiş ve İyileştirme Projesinin uygulanabilirliği üzerinde mutabakat sağlanarak, mahkemeye sunulmuştur.


Ancak, İflas Erteleme davasına bakan 50. Asliye Ticaret Mahkemesi  15 ay süren bir hukuksal süreç sonunda;  firmanın sunduğu İyileştirme Projesi uygun görmeyerek, firmanın iflasının ertelenmesi talebini uygun görmemiş ve 17 Eylül 2013 tarihinde iflasına karar vermiştir. Bankamız bundan sonraki hukuki süreçte de aktif rol almaya devam edecektir.



Geri Dön