19 / 04 / 2024

Ziraat Katılım Bankası'nın açılışı Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptı!

Ziraat Katılım Bankası'nın açılışı Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptı!

Cumhurbaşkanı Erdoğan "Ziraat Bankası, bugün hem asli görevini bihakkın yerine getiren hem de çok ciddi kar eden bir banka haline geldi. Bugün ülkemizde finans kuruluşları içerisinde bir numaraya oturmuş vaziyette" dedi.



Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 16 milyar lira görev zararıyla devraldıkları Ziraat Bankası'nın hem asli görevini yerine getirdiğini hem de çok ciddi kar ettiğini belirterek, "Bugün ülkemizde finans kuruluşları içerisinde bir numaraya oturmuş vaziyette" dedi.


Erdoğan, Eminönü'ndeki Ziraat Katılım Bankası'nın açılış töreninde yaptığı konuşmada, Ziraat Katılım'ı hayata geçirerek, Türkiye'nin finans sektörüne farklı açılım sağlayanları tebrik etti.


Ziraat Katılım Bankası'nın sektörün büyümesine, gelişmesine katkı sağlamasını temenni eden Erdoğan, kamunun bu alandaki ilk kuruluşu olarak sektöre giren Ziraat Katılım Bankası'nın diğer kamu bankalarına da örnek olacağına inandığını söyledi.


Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ziraat Bankası'nın 152 yıllık yaşıyla son dönem Türk tarihinin en önemli dönüm noktalarına şahitlik ettiğine değinerek, şunları anlattı:


"Ziraat Bankası'nın tarihi bir anlamda Türkiye'nin finans tarihidir. 1863'te Ziraat Bankası'nın ilk nüvesi olan Menafi Sandıkları kurulduğunda Osmanlı ekonomisi adeta iflasın eşiğine gelmişti. İlk dış borcun alındığı 1854'ten itibaren geçen süre içerisinde devlet, Galata bankerlerinin ve tefecilerin esiri haline dönüşmüştü. Artık devlet en yüksek faizle dahi borç bulamaz hale gelmişti. Bankerler ve onların oluşturduğu güç zincirleri kredi açarak ya da kredi musluklarını kısarak, Osmanlı maliyesini istedikleri gibi yönlendirebiliyorlardı. Günde bir para hesabıyla yıllık yüzde 900 oranlarına varan faizler söz konusuydu. Sadece devlet değil, millet de borç batağındaydı. Borçlarını ödemekte zorlanan çiftçiler, ürünlerini daha hasattan önce tefecilere kaptırıyordu. İşte böylesi meşakkatli bir zamanda kurulan Menafi Sandıkları milli bankacılığın da ilk örneğini oluşturuyordu. 15 Ağustos 1888'de Menafi Sandıkları'nın yerini modern bir finans kuruluşu olarak Ziraat Bankası aldı. Bugün Ziraat Bankası sadece bir banka değil, bir karagün dostudur, çiftçi dostudur, esnaf, sanayici, tüccar, ihracatçı dostudur."


Paradan para kazanma hırsıyla değil, tarımı, sanayiyi, ticareti destekleme gayesiyle çalışan Ziraat Bankası'nın asli vazifesini hiçbir zaman unutmadıklarını ve unutmayacaklarını dile getiren Erdoğan, Ziraat Bankası'yla birlikte kuruluş amaçlarına uygun şekilde çalışmalarını yürüten diğer kamu bankalarının da gurur kaynağı olduğunu belirtti.


- "Her gün bir bankanın batış haberini alıyorduk"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 12 yıl öncesinin Türkiyesi'ni, "Ziraat Bankası'nın kuruluş yıllarının Türkiyesi" şeklinde tanımlayarak, konuşmasını şöyle sürdürdü:


"2001'de gecelik faizlerin yüzde 7 bin 500'e kadar çıktığı bir krizi yaşamıştık. Hükümete geldiğimizde bu krizin etkileri halen yoğun şekilde devam ediyordu. Türkiye, her anlamda durma noktasına gelmişti. Düşünebiliyor musunuz, IMF'ten borç dilenebilmek için bu ülkeye dışarıdan bir ekonomi bakanı ithal edilmişti. Esnaf, işçi, memur, iş adamı, çiftçi, emekli, hepsi kan ağlıyordu. Böyle bir dönemi yaşıyorduk. Her gün bir bankanın batış haberini alıyorduk. Geldiğimizde 25 banka batmıştı. Zarar defterini açıyorsunuz, o haneye bakıyorsunuz o zaman yaklaşık 40 milyar dolar bir borç yükü."


Kamu bankalarının içinin boşaltıldığını, 2002 sonunda sadece Ziraat Bankası'nın görev zararının 16 milyar lira olduğunu, çiftçiye kredi vermediğini, verdiği zaman da çok yüksek faiz oranı uyguladığını kaydederek, buna rağmen bankanın görev zararından kurtulamadığını, çiftçiden, esnaftan alınan yüksek faizle elde edilen kaynağın bütçenin açığını kapatmakta kullanıldığını söyledi.


Cumhurbaşkanı Erdoğan, "16 milyar lira görev zararıyla devraldığımız Ziraat Bankası, bugün hem asli görevini bihakkın yerine getiren hem de çok ciddi kar eden bir banka haline geldi. Bugün ülkemizde finans kuruluşları içerisinde bir numaraya oturmuş vaziyette. 12 yıl önce çiftçiye yüzde 59 faiz oranıyla kredi veriliyordu. Şu anda yüzde sıfır ile 8 arasında bir faiz oranıyla çiftçiye kredi veriyor. Bankamız, Anadolu ve Trakya'nın her köşesinde, Ortadoğu'dan Balkanlar'a, Kuzey Avrupa'dan Orta Asya'ya kadar geniş bir coğrafyada Türkiye'nin yüzü, Türkiye'nin gücü olarak faaliyet gösteriyor" diye konuştu.


AA


Geri Dön