26 / 04 / 2024

Zonguldak Çatalağzı'ndaki yeni santrallere dur denilmeli!

Zonguldak Çatalağzı'ndaki yeni santrallere dur denilmeli!

8 bin nüfuslu Çatalağzı beldesinde 3'ü çalışır vaziyette 7 termik santral projesi bulunuyor. Bölgeye 4 yeni santralin yapılacağının açıklanması tepki çekti.



8 bin nüfuslu Çatalağzı beldesinde 3'ü çalışır vaziyette 7 termik santral projesi bulunuyor. Bölgeye 4 yeni santralin yapılacağının açıklanması tepki çekti. Sahil şeridindeki termik santral sayısının 11'e çıkacağını belirten TEMA Vakfı Başkanı Deniz Ataç, “Yeni santrallere ‘dur' denilmezse, zehirli gazlar kentte büyük tahribatlara sebep olur.” dedi.


Kömür diyarı Zonguldak'ta yeni termik santral projeleri çevrecileri ayaklandırdı. Hava kirliliğinin alarm verdiği kentte halen 3'ü faaliyet gösteren toplam 4 termik santrale, 7 yeni santral daha ekleneceğinin açıklanması çevrecilerin tepkisini çekti. Batı Karadeniz'in Zonguldak'ın Ereğli ve Kilimli ilçesinden Bartın Amasra'ya kadar olan sahil şeridi yeni termik santral tehdidiyle karşı karşıya. Çatalağzı ve Muslu beldesinde faaliyet gösteren 2 bin 965 megavatlık (biri inşaat halinde) 4 santrale ilave olarak 7 santralin daha projelendirilmesi çevrecileri ayağa kaldırdı. Türkiye Erozyonla Mücadele ve Ağaçlandırma (TEMA) Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç ve beraberindeki heyet, Çatalağzı ve sahil şeridinde incelemelerde bulundu.


YENİ SANTRALLERE ‘DUR' DENİLMELİ


Yeni termik santral projelerinin durdurulmaması halinde şehrin yaşanmaz hale geleceğini öne süren Tema Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ataç, Zonguldak ve Bartın illerinin kıyı şeridinde 7 yeni termik santral yapılmasının planlandığını açıkladı. Ataç, şunları kaydetti: “Bölgede Türkiye'nin de taraf olduğu uluslararası sözleşmeler kapsamınca koruma altına alınan bitki ve hayvan türleri var. Filyos Vadisi, akarsu yatakları, deltası çok değerli ve kırılgan ekosistemler barındırıyor. Bu alanların korunması gerekiyor. Zonguldak, kirlilik açısından uluslararası alanda da gözetim altında. Bu kadar kritik seviyelere çıkan hava kirliliğinin deniz ekosistemi üzerine etkileri de var.”


FİLYOS'A KIYMAYIN


Filyos Vadisi projesinin de sakıncalarına dikkat çeken Ataç, “Buraya inşa edilecek endüstri bölgesi canlı yaşamının sona ermesi anlamına geliyor. Yöre, toprak varlıkları, tarım açısından da büyük önem taşıyor. Bu bakımdan bu bölgenin korunması gerekiyor. Zonguldak için yaşanabilir bir gelecek istiyoruz.” dedi. Zonguldak'ın yeni termik santralleri kaldıramayacağını anlatan Ataç, şöyle devam etti: “Hem yerel hem de ülkemizi yönetenlere zaten Zonguldak halkı enerji üretiminde üzerine düşeni yapmış. Var olanlar devam etsin ama önümüzdeki 30 yıl için yeni projelerle başka bir istihdam alanını da Zonguldak'a sunalım. Zonguldak gerçekten zengin bir doğal çevrenin içerisinde bulunuyor.”


HAVA KİRLİLİĞİ VERİLERİ GİZLENİYOR


Zonguldak'ın termik santral kıskacında kaldığını belirten Çatalağzı Çevre Koruma Derneği (ÇAÇEV) Başkanı Kadir Orhan da beldedeki hava kirliliğine dair verilere ulaşamamaktan yakındı. Orhan, şunları söyledi: “2011 yılından beri beldemizin hava kalitesini ölçen verilere ulaşamıyoruz. Bilgiler halktan gizleniyor. Biz yıllardır bunun mücadelesini veriyoruz. Mevcut santrallerin ötesinde yeni santraller kurulmazsa, halkın sağlığı ve doğal yaşamı adına kısmen umutlu olabiliriz.”



Abdullah KARABACAK /Zaman


Geri Dön