25 / 04 / 2024

Zonguldak Karakum Sahili Manolya Park projesi Haziran'da tamam!

Zonguldak Karakum Sahili Manolya Park projesi Haziran'da tamam!

Zonguldak Valiliği tarafından hazırlanan “Karakum Sahili Manolya Park Projesi”nin detayları kamuoyuna açıklandı.Vali Ali Kaban, projenin 2017 yılının Haziran ayından önce bitirilmesi için ihalenin daha erkene alınabileceğini ve bunun için çalışma yapacağını söyledi.



Zonguldak Valiliği tarafından hazırlanan “Karakum Sahili Manolya Park Projesi”nin detayları kamuoyuna açıklandı. Valilik binasında bulunan Şehit Astsubay Ömer Halisdemir Toplantı Salonu’nda düzenlenen programa; Zonguldak Valisi Ali Kaban’ın yanı sıra İl Emniyet Müdürü Osman Ak, İl Özel İdaresi yetkilileri, proje yetkilileri ve basın mensupları katıldı. 


Terakki Mahallesi Milli Egemenlik Caddesi Karakum mevkiindeki balıkçı kulübeleri, geçen Nisan ayında Zonguldak Valiliği'nin rekreasyon proje çalışması kapsamında yıkılmıştı. Alana yapılacak olan “Manolya Park Projesi”nin tamamlandığını belirten Bilkent Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi, Kentsel Tasarım ve Peyzaj Mimarisi Öğretim Üyesi Dr. Oktan Nalbantoğlu, projenin detaylarını kamuoyu ile paylaştı. Projenin, 2017 yılının Haziran ayında bitirilmesinin planlandığı, proje maliyetinin 2 milyon 800 bin TL olduğu ve bu bütçenin 1 milyon 500 bin TL’sinin hazır olduğu belirtildi. Geri kalan bütçenin ise 2017 bütçesinden edileceği belirtildi. Vali Ali Kaban, projenin 2017 yılının Haziran ayından önce bitirilmesi için ihalenin daha erkene alınabileceğini ve bunun için çalışma yapacağını söyledi. 


 “BURASI BİZİM KİMSEYE PEŞKEŞ ÇEKECEĞİMİZ BİR ALAN DEĞİL”   


Projeyi ilk defa gördüğünü ve Zonguldaklılara bir an önce “Manolya Park”ı kazandırmak istediklerini belirten Vali Ali Kaban, “Biz bu proje için belli kıstaslar ve temel özellikler koymuştuk. Onların başında yeşilin korunması geliyordu. Aynı şeyi Devrek Bastoncular Çarşısı’nda görüyoruz. Bir ağaç bile kesmeden baston satış yerlerimizi, park alanlarını, göl alanını, seyir ve kalma yerlerini çevredeki ağaçlara göre şekillendirelim diyorum. Aynı şey burası için de geçerlidir. Buraya dikilen ağaçlar 7-8 metrelik ağaçlar olacak. Kuruyan yüzde 10 olsa da önemli değil, onların yerine hemen yenilerini dikerek sürekliliği sağlayacağız. Biz burada bol alanın olmasını istedik. İnsanımızın buraya geldiğinde rahat ve kolay bir şekilde alan bulmasını sağlamayı düşündük. Bunu projeyi yapan arkadaşlarımız da dikkate almışlar. Burası bizim kimseye peşkeş çekeceğimiz bir alan değil. Kim para kazanacaksa herkese hayırlı işler, burada bol güneş lazımdı onu da sağlamışsınız. Yeşillik tamam, kumsal korunmuş o da çok önemli. Belki bu projeye bir yelken külünü yapılabilir, böyle bir istek oldu. İnsanlar oturmak isterse otursun, güneşin batışını izlemek isterse izlesin, kitap istemek isteyen okusun. Hepsi burada var. Benim için de sürpriz bir proje oldu ama güzel bir sürpriz. Biliyorsunuz batıda parkların etrafı yüksek demir parmaklıklarla çevrelenir ve gece belirli bir saatte kapatılır. Burada parkın güzelliğini korumak adına böyle bir şey yapılabilir diye düşünüyorum ve buranın yapısının buna müsait olduğu görüşündeyim” açıklamasında bulundu.   


“HAYVANAT BAHÇESİNİ BULUNDUĞU ALANI DEĞERLENDİRECEĞİZ”   


Uzun Mehmet Anıtı’nın bulunduğu alan hakkında yeni bir proje çalışmasının olduğunu belirten Vali Kaban, “Eski hayvanat bahçesinin bulunduğu alanda 13 dönüme yakın alan var. Üniversitemiz, o alana bina yapma düşüncesindeydi. Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Mahmut Özer, oraya bir Türk Bayrağı dikme önerisinde bulundu. Biz de Türk Bayrağı dikecek bir alan arıyorduk. 50 metrelik bir bayrak direği siparişi verdik ve yapımına başlandı. Üniversitemiz de 15 Temmuz darbe girişiminin kahramanlarından olan Şehit Astsubay Ömer Halisdemir’in 5 metrelik bir heykelini yaptırıyor. Onu da koyacağız. Oraya 2 tane de Devrek Evi formatında şehit aileleri ve gazilerimiz için yazlık ev düşünüyorduk. Oraya bir 3’üncüsü de eklenebilir. O da Gazeteciler Cemiyeti’nin olsun ve konuk evi olsun. Bayrağımız da önümüzdeki ay dikilecek. Alanı birlikte gezip göreceğiz. 15 Temmuz’un bir hatırası olacak” şeklinde konuştu.   


“ELBET BİR GÜN GİDERİZ”   


Kendisinin Zonguldak’tan gitmesi konusunda çaba sarf edenlere mesaj gönderen Vali Ali Kaban, “Mahkeme kadıya mülk değil” diyerek, “Zonguldak’ta 3 yıldır misafiriz, Zonguldaklı olmadığımız kesin. Zonguldak’ta kalıp gitmemiz problem değil. Şimdiden ‘Gitsin’ diye uğraşanlara mesajımı da vermiş olayım. Mahkeme kadıya mülk değil, bir gün illa ki gideceğiz. Şu anda en büyük hayalim Manolya Park’ın tamamlanması, Devrek Bastoncular Çarşısı’nın tamamlanması, ki orası da çok harika bir yer ve baston da ekonomik ve sanat anlamında gelişmeye elverişli. Onu da çok hızlı bir şekilde realize etmeliyiz, bütçesinin büyük bir kısmı hazır zaten. Projesini çok uzattılar. Olmazsa ben de başka bir yerde proje yaptıracağım. Bir de 69 Ambarları projemiz var. Ona da bu yıl başlayacağız” ifadelerini kullandı.


Pusula


Geri Dön