16 / 04 / 2024

Zonguldak Mithatpaşa 2 Tüneli'nin çıkışındaki 83 ev yıkıldı!

Zonguldak Mithatpaşa 2 Tüneli'nin çıkışındaki 83 ev yıkıldı!

Zonguldak'ta yapımı devam eden Mithatpaşa 2 Tüneli'nin çıkış noktasında yaşayan Romanlar, mahalleyi terk etmiyor. Kamulaştırılan evlerde oturan 83 aile evini boşalttı. Bu evlerde oturan yaklaşık 15 aile direniyor.



Zonguldak'ta yapımı devam eden Mithatpaşa 2 Tüneli'nin çıkış noktasında yaşayan Romanlar, Valiliğin evlerini kendi imkanlarıyla yıkmaları halinde 7 bin lira vereceğini duyurmasına rağmen mahalleyi terk etmiyor. 


Mithatpaşa Mahallesi'ndeki Roman vatandaşlar, Zonguldak Valiliği'nin evlerini kendi imkanlarıyla yıkmaları halinde 7 bin lira vereceğini duyurmasının ardından, balyozlarla atalarından kalan evleri yıkmaya başladı. 


İlk etapta yaklaşık 83 evin yıkıldığı mahalleden gözyaşlarıyla ayrılan Romanlar, başka bölgelerde ikamet etmeye başladı. Evlerini yıkmayan bazı Romanlar ise mahalleyi terk etmiyor. 


Mahalle sakinlerinden Şerafettin Zengin (52), AA muhabirine yaptığı açıklamada, doğduğu günden beri Mithatpaşa Mahallesi Aziziye Caddesi'nde yaşadığını söyledi. 


Oturdukları evin dedesinden kaldığını anlatan Zengin, şöyle konuştu:


"Romanlar olarak yaklaşık 100 yıldır burada ikamet ediyoruz. Doğduğumuz ve büyüdüğümüz yer burasıydı. Burada bir tünel geçecek. Bize 'buradan çıkın' diyorlar. Devletimiz bizi mağdur etmeyecekti ama 'çıkın' diyorlar. Buradan çıkacağız ama kimse bize ev vermiyor. Nereye taşınacağız. Bizi mağdur ettiler. Buradan çıkanlara kimse ev vermiyor. Buradan evlerini yıkıp gidenler ağlıyor. Bir arkadaşımızın evi yıkıldı. Bize, 'ben her şeyimi bu eve yatırdım' diyerek sitem ediyor. Ev aldı ama buraya gelip gidiyor ve yıkılan evinin orada her gün ağlıyor. Evlerimize bir değer biçildi. Evlerini kendi yıkanlara para verildi. Biz mahallemizde mutluyduk."


Yıldıray Koçaklı da (25) mahallelerinin mazisinin bir asırlık olduğunu belirterek, "Tarihi bir mahalle. Romanların doğup büyüdüğü bir yerdir. Mahallemizi dağıttılar. Biz kalanlardanız. Ben kolay kolay evimi yıktırmam, tarihi savunan bir insanım. Buradan ayrılanlar hüzünlü ayrılıyor. Burada doğmuş, büyümüş başka bir yere göç edince alışacak sürede ise zaman geçecek. Çevremizdeki insanlarda bizi Romanız diye yargılıyor. Biz de insanız. Gidenlere üzülüyoruz" ifadesini kullandı. 


Hüseyin Topal (66), mahallede oturan herkesin arkadaş, kardeş ve dost olduğunu vurgulayarak, "Aramızda kavgada oldu ama herkes birbirini sever sayar. Evini yıkıp ayrılanlar oldu. Hepimiz üzüldük. Yaklaşık 40-50 yıldır aynı mahalleyi paylaştığımız arkadaşlarımız gittiler. Üzüldük. Gidenler geri gelerek yıkılan evlerine bakıyorlar ve ağlıyorlar" dedi. 


Yaklaşık 83 aile evini boşalttı


Karayolları 15. Bölge Müdürü Sami Uyar da Zonguldak'ta yapımına başlanan Mithatpaşa 2 tüneli çalışmalarının devam ettiğini kaydetti.


"Mithatpaşa Mahallesi'nde hazine arazisinde bulunan binaların kamulaştırma çalışmaları yapılıyor. Yıkılan binaların ardından kazı çalışmalarına başlayacağız" diyen Uyar, şunları söyledi:


 "Kamulaştırma çalışmaları sonuçlandığında orada faaliyetlerimize başlayacağız. Gökgöl Mağarası mevkisinden başlayan ve Mithatpaşa'dan çıkacak tünel çalışmalarımız devam ediyor. Her iki tünelde toplam 820 metre ilerlendi. Toplam uzunluğu bin 520 metredir. Her iki taraftan da çalışmalarımız devam ediyor. Kamulaştırılması yapılan evlerde oturan 83 aile evini boşalttı. Geriye kalan 10-15 evle ilgili davalarımız sürmektedir. Bu evlerde oturan yaklaşık 15 aile direniyor."


AA



Geri Dön