25 / 04 / 2024

Zonguldak'ta tarihi Dilaver İlkokul binası yandı!

Zonguldak'ta tarihi Dilaver İlkokul binası yandı!

Zonguldak'ta tarihi okul binası kül oldu. Dilaver mahallesi Karamanya Sokak üzerinde atıl halde bekletilen eski Dilaver İlkokulunda, henüz bilinmeyen bir nedenle yangın çıktı



Binayı saran alevleri söndürmek üzere olay yerine sevk edilen Zonguldak Merkez ve Kozlu Belde Belediyesi İtfaiyesi ile Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri yangına müdahale etti. Yaklaşık bir saat süren yangın söndürme çalışmalarına rağmen eski bina tamamen yandı.
 
Yıllardır binayı kendi imkanlarıyla korumaya çalıştıklarını ifade eden mahalle sakinleri, binanın kasıtlı olarak yakılmış olabileceğini ileri sürdü.
 
Tarihi okulun birileri tarafından yakıldığını ileri süren Yusuf İnce, "Bu okul alanı, eskiden bizim araziydi. Babamdan bu araziyi okul binası için satın aldılar. Yangın okulun yol kısmından başladı. Bu yangın kasıtlı olarak yapıldı. Birileri buraya bir şeyler yapmak için yaktılar." dedi.
 
Maden ocaklarından emekli Rafet Alkan (60) ise şunları söyledi: "Komşuya giderken her yeri alevler sarmıştı. Hemen itfaiyeye haber verdim. Rahmetli Adnan Menderes zamanında yapımına başlanan bu okul binası, 1961 yılında açıldı. Bu okul Türkiye'de plan ve eğitim öğretim imkanları yönünden birinciydi. Çok güzel bir okuldu. Ancak okul 30 yıldır atıl haldeydi. Mahalle sakinleri olarak bu binayı biz korumaya çalışıyorduk. Burada alem yapıyorlardı, alkol alıyorlardı. Hiç kimse bu binayla ilgilenmedi. Bizler yılarca koruduk kolladık, en sonunda bu hale getirdiler."
Zaman


Geri Dön