25 / 04 / 2024

Zorlu Center AVM yurtdışındaki AVM'lere örnek oluyor!

Zorlu Center AVM yurtdışındaki AVM'lere örnek oluyor!

Ziyaretçi sayısı yüzde 78, kişi başı alışveriş yüzde 21 artan Zorlu AVM dikkat çekiyor. Zorlu Center içinde açılan AVM, yabancı AVM’ler için bir vaka çalışması yani ‘case study’ oldu.



Zorlu AVM Genel Müdürü Hakan Tomar, ilk kez DÜNYA gazetesine yaptığı değerlendirmede, “2013 Aralık ve 2014 Aralık aylarını esas alırsak, hedeflerimize ulaştığımızı söyleyebilirim. Ziyaretçi sayımızı yüzde 78, kişi başı harcamamızı da yüde 21 artırdık. Başka ülkelerde AVM sektöründe çalışan meslektaşlarımız, bir ‘case study’ olarak, Zorlu AVM’yi gezmeye geliyor. Bu bizim için gurur verici” dedi. 


Zorlu Holding tarafından hayata geçirilen Zorlu Center projesi, hem yatırım aşamasında hem sonrasında çok konuşulmuştu. AVM’nin açılışından bugüne kadar geçen süreci değerlendiren Zorlu Center AVM Genel Müdürü Hakan Tomar, çok verimli ve keyifl i bir yıl geçirdiklerini söylerken, “İstediğimizi aldık” dedi. Zorlu AVM, 2013 yılının 3’üncü çeyreğinde açılmıştı. Ancak rakamsal verileri 2013 Aralık ve 2014 Aralık bazında değerlendiren Tomar, “Mağazalarımız ve bizim için beklentilerimizi hemen hemen karşıladık diyebiliriz. Günlük 35 bin ziyaretçimiz, 180 tane mağazamız var. Hedefimiz bunu kademeli olarak 50 bine çıkarabilmek” dedi.


Tomar, 2014 yılında yakaladıkları sadakati ve ivmeyi bu yıl da devam ettirmek istediklerini, ana stratejilerinin ise ‘Türkiye’de ilkleri yapmak’ olduğunu kaydetti. 


“Hayalimdeki tüm markaları burada görebiliyorum” 


Zorlu AVM, bugün yüzde 98’in üzerinde doluluk oranına ulaşmış durumda. “4-5 tane boş alanımız var” diyen Tomar, anlaşma konusunda ayrıntı vermekten kaçınsa da 2015 yılı içinde bir-iki sürpriz marka daha geleceğini söyledi. Markaların en geç bu yılın 3’üncü çeyreğinde açılacağını kaydeden Tomar, “Ben hayalimdeki tüm markaları Zorlu’da görüyorum” dedi.


“Markalar en yüksek turist cirolarını Zorlu’da yaptı” 


Tomar, turistler için de Zorlu’nun avantajlı bir AVM olduğunu kaydetti. Geçen yıl oldukça iyi oranda turist ağırladıklarını ifade eden Tomar, “Bu yıl daha büyük hedeflerimiz var. Yaz aylarında turist cirolarımız yüzde 13’leri buldu” dedi. 


Tomar, mesailerinin büyük bir bölümünü AVM’yi daha iyi bir noktaya getirmek için harcadıklarını ifade etti. Perakende sektöründe 30 yılı geride bırakan Tomar, şimdiye kadar Fiba Holding’de, Sabancı Holding’e bağlı perakende gruplarında ve Doğuş Holding’in yatırımlarından biri olan bir AVM’de yönetici olarak çalışmış.


İstanbul’a yeni AVM yapılabilir, potansiyel var 


Sektör oyuncularının ortak bir karar almakta zorlandığı “İstanbul’a daha fazla AVM gerekli mi” sorusunu da yanıtlayan Tomar, “Şu anda İstanbul’da 100’e yakın AVM olmasına rağmen, hala daha bir AVM açığı olduğunu bu işin profesyonelleri söylüyor. Artık yüzlerce markayı yan yana koymak önemli değil. AVM’lerin iyi kötü rekabetten etkilenmesi konusunda ben şöyle düşünüyorum; doğru yatırımcı, lokasyon, operatör ve konumlandırma ile AVM’lerin başarısız olma ihtimali yok. Ben şu an için biraz daha potansiyelin olduğunu düşünüyorum” yorumunu yaptı.


‘AVM yasasına biz kuruluşumuzdan bu yana hazırız’ 


Zorlu AVM Genel Müdürü Hakan Tomar, gündemde önemini koruyan AVM yasasını da değerlendirdi. Yasayı genel olarak olumlu bulduğunu söyleyen Tomar, “Bizim AVM’miz zaten bu yasa çıkmadan tüm gereklilikleri önceden yerine getirmişti. Aynı zamanda olması gereken şeylerdi” değerlendirmesini yaptı.


Dünya


Geri Dön