20 / 04 / 2024

Zorlu Center projesi bir yıl uzadı!

Zorlu Center projesi bir yıl uzadı!

Karayolları arazisindeki Zorlu Center'daki inşa ettiği kültür merkezi 'İstanbul 2010 Kültür Başkenti'ne yetişmiyor



Karayolları arazisindeki Zorlu Center'daki kültür merkezi 'İstanbul 2010 Kültür Başkenti'ne yetişmiyor. “Gerekirse fazla mesai yapacağız, amacımız İstanbul'u uluslararası çekim merkezi yapacak projemizi 2010'a yetiştirmek” diyen Ahmet Zorlu, 27 aylık yargı süreci nedeniyle projenin ‘1 yıl uzadığını' söyledi.

Karayolları arazisini 800 milyon dolara alan ve 1 milyar dolarlık yatırımla Zorlu Center'ı kurmak için harekete geçen Zorlu Grubu, proje kapsamındaki kültür merkezini İstanbul'un kültür başkenti ilan edildiği yetiştiremedi. Geçen yıl Eylül ayında Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'nun Karayolları arazisinin nazım imar planı değişikliğini oy birliğiyle iptal eden dairenin kararını bozmasının ardından VATAN'a açıklama yapan Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Zorlu, “Hak yerini buldu. Şu anda çalışma programını yapıyoruz. Gerekirse fazla mesai yapacağız, daha fazla işçi çalıştıracağız. Amacımız İstanbul'u uluslararası çekim merkezi yapacak projemizi 2010'a yetiştirmek” dedi ama 27 ay süren yargı süreci yüzünden proje 2011 yılına kaldı.

“Çok şükür dava süreci bitti” diyen Zorlu, projedeki gecikmenin kendilerinin suçu olmadığını söyledi. Zorlu, “Biz doğru bir proje yapmaya kalktık ama kıyamet koptu. Tam 27 ay mahkemelerle uğraştık. Bu yüzden de projeyi planladığımız sürede bitiremiyoruz. Bir yıl planlarımız ileri attı. Kültür merkezini çok istememize rağmen İstanbul'un kültür başkenti olduğu 2010'a yetiştiremedik” diye konuştu.

'Bizim suçumuz değil'

Eylül veya Ekim 2011'de kültür merkezi ve alışveriş merkezinin devreye gireceğini kaydeden Zorlu, “Maalesef bu gecikme bizim suçumuz değil. Biz gerekeni yaptık. Hukuk kararını beklemek zorunda kaldık. Dava süreci de uzun olunca planlarımızı olumsuz etkiledi” dedi. Zorlu Center; kültür-sanat merkezi, otel, iş merkezi, alışveriş merkezi ve rezidansları ile Türkiye'de ilk kez 5 değişik fonksiyonu içinde bulunduracak karma kullanım (mixed-use) projesi niteliğini taşıyor. Zorlu Center'da yapımı geciken kültür ve sanat merkezi yaklaşık 25 bin metrekarelik bir alan üzerine kurulacak ve 3 bin 500 kişilik kapasitesi olacak.

1 milyar dolar harcanacak

5 yıldızlı bir otel ile Türkiye'ye yeni gelecek markalar ve mevcut markaların da yer alacağı alışveriş merkezinin de bulunacağı Zorlu Center'da, Gayrettepe metro istasyonuna ve Zincirlikuyu metrobüs istasyonuna yer altı bağlantısı olacak. Zorlu, projeye 1 milyar doların üzerinde yatırım yapacak.

4 bin kişiye istihdam sağlanacak

AHMET Zorlu'nun verdiği bilgiye göre, 4 bin kişiye istihdam sağlayacak Zorlu Center projesiyle İstanbullular “eşsiz” bir kültür ve sanat merkezine kavuşacak, 80 bin metrekarelik yeşil rekreasyonel alan ve bahçeleri ile şehir “nefes alacağı” yeni bir kent meydanına kavuşacak.

Avrupa'da “bir benzeri olmayan” Zorlu Center'ın İstanbul'un dünyada hızla yükselen değerini daha da artıracağını kaydeden Ahmet Zorlu, projede, mimar Emre Arolat ve mimar Murat Tabanlıoğlu ile birlikte “yeni bir kent meydanı” hedeflediklerini, bu anlamda İstanbul'un kamusal mekan kurgusuna yeni bir halka ekleyeceklerini, özgün bir kent meydanı yaratacaklarını belirtti. 
 
Necla Dalan/Vatan


Geri Dön