24 / 04 / 2024

Zorlu Center ve Levent Ofis, Ahmet Nazif Zorlu'nun servetini 2013'te artırabilir!

Zorlu Center ve Levent Ofis, Ahmet Nazif Zorlu'nun servetini 2013'te artırabilir!

Ahmet Nazif Zorlu'nun şirketlerdeki doğrudan hisseleri sembolik oranlarda... 15 Şubat itibarıyla 437 milyon dolar piyasa değerine sahip olan Vestel Elektronik'te, Colar Holding üzerinden hissedar ve buradan servetine 117 milyon dolar ekleniyor (Vestel Bey



Zorlu'nun servetinin büyük bir bölümü, bilançosu üzerinden (indirgenmiş nakit akımı, piyasa çarpanlarına göreceli değerleme ve özkaynak değerlemesi yöntemleri ile elde edilen değerleri makul oranlarda ağırlıklandırarak) değerlemesini yaptığımız Zorlu Holding'den geliyor. Servetinde geçen yıla göre meydana gelen düşüşün iki nedeni var. Zorlu Holding'in kar/zarar hanesindeki rakam geçen yıla göre düştü. Global finansal krizle bağlantılı olarak şirket değerlemelerinde kullanılan çarpan rakamları da öyle...

Zorlu Ailesi'nin servetine artış olarak yansımasa da Vestel, 2011 Ağustos'unda Amerikalı Cree firmasıyla önemli bir işbirliği anlaşması imzaladı. Bu işbirliğiyle Vestel, Cree'den aldığı LED çözümleri kendi sistem ve armatür tasarımlarıyla satışa sunacak. LED aydınlatma sektörüne giriş için iki senede en az 50 milyon dolar yatırım yapacaklar. Hedefleri ise 2013'de yüzde 50 pazar payına sahip olmak.

Piyasa değeri 15 Şubat itibarıyla 260 milyon dolar olan Zorlu Enerji'nin yüzde 45,7'si, Zorlu Holding'e ait. Önümüzdeki yıllarda enerjinin holdinge katkısı daha da artacak.

Halihazırda 770 MW kurulu gücün yüzde 35'i yenilenebilir enerji yatırımlarından geliyor. Yatırım portföylerinde yedi hidroelektrik (Tokat, Eskişehir, Kars, Rize, Erzurum, Tunceli, Erzincan), bir rüzgar (Osmaniye) ve bir jeotermal (Denizli) santrali var. Bu yıl Denizli'nin Kızıldere ilçesinde faaliyette olan 15 MW kapasiteli santrale ek olarak yeni bir santral inşa etmeye başlayacaklar. 80 MW kurulu gücü ile Türkiye'nin en büyük jeotermal santrali olacağını söyledikleri bu yatırım, 2013’te hayata geçecek. Zorlu Enerji’nin Rusya, Pakistan ve İsrail’deki yatırımları da devam ediyor. 2011 sonunda Rusya’daki Tereshkovo santralinin 170 MW kapasiteli ilk fazı devreye alındı. Kojukhovo’daki 170 MW kapasiteli santralin inşaat ve montajı ise devam ediyor. Bu iki yatırımın toplam bedeli 1 milyar dolar olacak.

Madencilik alanında da yatırımlara devam ediyorlar. Manisa Gördes’te nikel madeni yatırımları var. Holding’den FORBES Türkiye’ye verilen bilgilere göre Gördes’te 2013’ün ilk yarısında, 10 bin ton kapasiteyle üretime geçilecek. 2016’ya kadar madencilik alanında 500 milyon dolar yatırım yapmayı, buna karşılık 2014’te 200, yatırım tamamlandıktan sonra da 400 milyon dolarlık ihracat yapmayı hedefliyorlar.

 HIZLI OKUMA:
• Toplamda 2,5 milyar dolar yatırım yapılacak Zorlu Center, 2013'te başında tüm fonksiyonları ile açılacak. 280 milyon dolar yatırım ile inşa edilen Zorlu Levent Ofis'in İse 201 3'te tamamlanması hedefleniyor.
•Zorlu Gayrimenkul'ün İzmir'de Zorlu Konak projesi var.
•Zorlu Grubu'nun 2012 ciro hedefi 10 milyar lira.

Forbes
 


Geri Dön