19 / 03 / 2024

Zorunlu deprem sigortası primi nasıl ödenir?

Zorunlu deprem sigortası primi nasıl ödenir?

Binanın yapı tipine göre her yıl belirlenen bir metrekare değeri bulunuyor. Bu değerin evin brüt alanı ile çarpımında Dask teminat bedeli bulunuyor. Peki, zorunlu deprem sigortası primi nasıl ödenir?



Zorunlu deprem sigortası primi nasıl ödenir?

Zorunlu Deprem Sigortası ile geleceğinizi ve sevdiklerinizi güvence altına almış oluyorsunuz. Dask olarak da bilinen zorunlu deprem sigortası deprem gibi olası doğal afetlere karşı güvence sağlıyor.


İnşaat ruhsatı tarihi 2007 yılı ve sonrası olan binalar için yüzde 10 oranında indirim uygulanıyor. Poliçesini her yıl yenileyen poliçe sahipleri de yenileme indiriminden faydalanıyor.  Bu iki indirimden aynı anda faydalanmak mümkün olabiliyor. 


Dask sigortası, deprem ve depremin neden olduğu maddi zararları teminat altına alıyor. Bu sebepler arasında depremin neden olduğu yangın, patlama ve yer kayması olabiliyor. 


Dask sigortalı binalarda temeller, ana duvarlar, bağımsız bölümleri ayıran ortak duvarlar, tavan ve tabanlar, merpenler, merpen boşlukları, koridorlar, çatılar ve bacalarda meydana gelen zararlar da teminat altında sayılıyor. 


Binanın yapı tipine göre her yıl belirlenen bir metrekare değeri bulunuyor.  Bu değerin evin brüt alanı (metrekare) ile çarpımı sonucu binanın Dask Teminat Bedeli bulunuyor. 


Bu bedelin, Hazine Müsteşarlığı’nca deprem bölgesi ve yapı tipine göre belirlenen tarife fiyatı ile çarpılması sonucu bulunan prime  10 TL ilave ederek toplam prim hesaplanıyor. Peki, zorunlu deprem sigortası primi nasıl ödenir?


Zorunlu Deprem Sigortası primleri yılda 1 kez olmak üzere peşin olarak ödeniyor.  Zorunlu Deprem Sigortası poliçesinin süresi bir yıl olarak belirlendiği için her yıl poliçenin yeniden düzenlenmesi gerekiyor.


Gecekondulara zorunlu deprem sigortası yapılır mı?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön