23 / 04 / 2024

Zülfikar İnönü Tümer'den kentsel dönüşüm önerisi!

Zülfikar İnönü Tümer'den kentsel dönüşüm önerisi!

CHP Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer, Türkiye'deki kentsel dönüşüm için TBMM Başkanlığı'na araştırma önergesi sundu.



CHP  Adana  Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer, Türkiye'deki kentsel dönüşüm için TBMM Başkanlığı'na araştırma önergesi sundu.


Kentsel dönüşümle ilgili değerlendirme yapan Tümer "Kentsel dönüşüm, sorunun bire bir muhatapları olan vatandaşlarımız açısından, onların barınma hakkı ve mülkiyetlerinin şekilleneceği biçimi belirleyecek olması bakımından oldukça önem arz etmektedir.


Bu nedenle kentsel dönüşüm ilanlarında, projelerin hazırlanmasında, vatandaş birinci önceliğe alınmalıdır" dedi. Tümer, kentsel dönüşümün, tip projelerle, çağ dışı binalarla değil daha modern binalarla, altyapısı, ulaşımı, yeşil alanlarıyla, engelsiz bir yaşam mantığıyla yapılması gerektiğini ifade etti. Tümer, şöyle devam etti:

"Kentsel dönüşüm alanlarının ilan edilme gerekçeleri iyi belirlenmelidir. Kentin bütünselliği içinde doğru tespitler yapılabilmesi açısından kentsel dönüşüm master planının oluşturulması önem arz etmektedir. Kentsel dönüşüm uygulamalarında artan yoğunluk kentin geleceği üzerinde önemli etkiler yaratmaktadır. Projeler hazırlanırken, halihazırda düşük yoğunluklu binalara dahi yetersiz gelen alt yapı sistemleri, yol, kaldırım ve otopark ihtiyaçları göz önünde bulundurulmalıdır.

Binalar fiziksel olarak büyürken, insan sayısı artarken, dolayısıyla ihtiyaçlar katlanırken, kanalizasyon - içme suyu, yol, kaldırım, yeşil alan ve sosyal donatı alanları giderek daha da yetersiz hale gelmektedir."


Kentsel dönüşüm proje alanlarında yaşayan vatandaşların, projelerle ilgili yeterince bilgilendirilmediğini savunan Tümer "Üyesi olduğum İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Adana Şubesi'nin çalışmaları da göstermektedir ki mahallelilerin, sorunlarını anlatacak, kendilerini ifade edecek bir merci bulma ihtiyacı üst seviyededir. Projeler vatandaşlara dayatmayla sunulmamalıdır. Öncesinde ciddi bir araştırma yapılmalı bölgedeki hak sahiplerinin istekleri, kültürel sosyal talepleri ve ekonomik olanakları tespit edilmelidir" diye konuştu. Tümer, Anayasanın 98 ve TBMM içtüzüğünün 104 ve 105'inci maddeleri gereğince 'Kentsel Dönüşüm' başlıklı Meclis Araştırması açılmasını istedi.


Gerçek Gündem


Geri Dön