24 / 04 / 2024

Özyurtlar'dan 2010'da 5 bin konut gelecek!

Özyurtlar'dan 2010'da 5 bin konut gelecek!

Özyurtlar İnşaat geçtiğimiz günlerde Ntepe prjoesinde 400 konutu satışa çıkardı



68 metrekare konutun 57 bin TL'ye satıldığı projede 350 konutu iki haftadan daha kısa sürede satıldı. Siz bu haberi okurken büyük bir olasılıkla son 5-10 konut kalmış olacak.

Kim bu Özyurtlar İnşaat? Nereden çıktı? Ne yaptı? Ne yapacak? Özyurtlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt ile bunları konuştuk.

- Sizin hikayeniz nasıl başlıyor?
- 12 yaşından beri bu işlerin içindeyim. 1990'lı yıllarda Esenyurt bölgesinin raitingi yükselmeye başladı. 1989'da Jivkov'un türkiye'ye gönderdiği bulgaristan'daki soydaşlarımız Esenyurt'a yerleştirililiyordu. Tahtakele'den biliyordum. Bulgar göçmenleri ömrünün sonuna kadar ev ile uğraşırlar. Yıktırırlar, yaptırırlar, yine yıktırırlar ve yeniden yaptırırlar... bu iş hep böyle sürer. Bunu bildiğim için Esenyurt'ta bir nalburiye dükkanı açtım. Bölge halkının 100-150 metrekare arsalar üzerine yaptırdığı 2-3 katlı binalara malzeme sattım. 1990'lı yılların ikinci yarısında binaların boyu yükselde. 4-5 kata çıktı. Ben malzeme satmaya devam ediyordum. 2000'li yıllarda ise inşaata başladım. Yıllar önce malzeme sattığım insanların bu kez çocuklarına ev satmaya başladım.

-İlk inşaatınızı ne zaman yaptınız?
- 2005'te Boğazköy'de Genç Girişimciler Sitesi'ni 2006'da Tasarımcılar Sitesi'ni yaptım. 2007'de Tasarımcılar İşhanı'nı ve 2008'de ise Gardencity'yi... 2009'da ise NTepe'yi...

- Her sene bir inşaat mı yaptınız?
- Evet. Ayrıca başladığım her inşaatı 1 sene içinde bitirdim.

- Sattığınız fiyatlara bakınca para kazanmanız zor gibi görünüyor?
- Ben konuttan para kazanmıyorum. Konutu portföy oluşturmak için yapıyorum.

- Peki neyden kazanıyorsunuz?
- Dükkandan ve mağazadan...

- Nasıl oluyor?
- Son projede 405 konut ve 45 dükkan var. Konutları arsa payı dahil maliyet seviyelerinden satıyorum. Ama dükkanları satarken aynı tavizi vermiyorum. Hatta fiyatlarım ortalamanın da üzerinde. 400 konuttan 30 milyon dolar ciro yapıyoruz. 40 dükkanı da aşağı yukarı aynı fiyata satacağız. Daha satışa başlamadık. Ay sonunda başlayacağız.

- Bir de inşaatlarınız çok mu yoğun? Mesela Ntepe'de arsa ve inşaat alanı oranı nasıl?
- 10 bin 200 metrekare arsa. Toplam inşaat alanı 80 bin metrekare. Satılabilir alanı 60 bin metrekare civarında. Emsal biraz yoğun. Ama İstanbul'da emsalin daha fazla olduğu ilçeler ve projeler var. Konutu ucuza satmak için emsali artırmak gerekiyor. Bu konuda belediyede iyi niyet gösteriyor

-2010'da ne yapmayı planlıyorsunuz?
- Tamamı kendi arsalarım üzerinde 4 projeye başlayacağım. 5 bin civarında konut satışı yapacağım.

Özyurtlar nasıl ucuza satıyor?
Tamer Özyurt ucuza satmanın sırlarını şöyle anlatıyor:
1) Emsal yoğun
2) Projeyi kendi arsalarım üzerinde yapıyorum.
3) İstanbul'un en büyük inşaat malzemesi tedarikçilerinden biriyim. Malzemeyi ortalama yüzde 10-15 daha ucuza alıyor.
4) Konutu maliyetine satıyorum. Parayı dükkan ve mağazalardan kazanıyor.
5) Şirketin tamamı bana ait. Karar mekanizması hızlı. Az kara kanaat ediyorum.
6) Maliyetlerdeki düşüşü fiyata yansıtıyorum. 2005'te metreküpü 100 TL olan beton 55 TL. 2008'de tonu 2 bin 200 TL olan demir 820 TL. Bu düşüşleri fiyata yansıtıyorum.

Ticareti Yahudilerden öğrendim

12 yaşından itibaren Tahtakele'de çalışan Tamer Özyurt, "Patronum Kayseri Develi'den ggöçen bir Yahudiydi. Ticaretin tüm kurallarını ondan öğrendim. En büyük hilesi dürüstlüktü. Dürüst olduğunuz zaman ticarette çok başarılı olursunuz" diyor.

İlk başlarda herkes gibi kat karşılığı ile işe başladığını hatırlatan Tamer Özyurt, "İlk bir kaç projeyi böyle yaptım. Sonra bunun bir hata olduğunu anladım. Para kazanacaksam projeyi kendi arsam üzerinde yapmam gerektiğini farkettim. Arsaları almaya başladım.

Bankaların kredi vermemesi bir avantaj

Bankaların tüketicilere kredi verirken çok fazla kriter aradığıın kaydeden Özyurt şunları söylüyor: "Kredi verirken ince eleyip sık dokuyorlar. Hekrese kredi vermiyorlar. Bizim ev sattığımız 350 kişi bankaya kredi için başvurudğunda yüzde 80'ine kredi çıkmaz. Ama ben gönül rahatlığı ile vade yapıyorum. Çünkü yaptığım işe güveniyorum. İnsanların eğilimlerini biliyorum. Türkiye'de tüketiciler kredi kartı borcunu ödemeyebilir, araba taksitini aksatabilir ama konut taksidini asla aksatmaz. Bu zaafı biliyorum. şartlar ne olursa olsun taksitlerin ödenmesinde aksama olmaz. Kaldıki tamamını peşin ödeyennin oranı yüzde 10. Taksit sayısında ise tercihler 30 ile 60 ay arasında yoğunlaşıyor"

Gıda ve giyimde yaşanan marka eğilimi konuta da sıçradı.

Talep küçük konuta. Küçük konutlar hep revaçta olacak. Konutların fiyatları ucuz. İşletme maliyetleri ucuz.

Bir günü nasıl geçiyor?
Sabah 08.00'de uyanıyorum. 09.00'da ofisteyim. Gece 02.00'ye kadar çalışıyorum.

Tamer Özyurt kimdir?

1968'de Gaziantep'te doğdu. Beyazıt İlkokulu'nu ve Bakırköy Ortaokulu'nu bitirdi. Bakırköy Ticaret lisesi'nden mezun oldu. 12 yaşından itibaren Tahkale'de parttime çalıştı. 2 çocuk babası.
Milliyet Emlak/Tebernüş Kireçci


Geri Dön