20 / 04 / 2024

06/24 pisti bakıma girince inişler rötar yapıyor

06/24 pisti bakıma girince inişler rötar yapıyor

Atatürk Havalimanı'nın 06/24 nolu sorunlu pisti onarıma alınınca diğer iki pist yetmez oldu



Uçaktan 30-40 dakika rötarla inenler kendini şanslı sayıyor. Nisan ayından itibaren yolcu sayısı daha da artacağı için daha uzun gecikmeler kapıda

Atatürk Havalimanı'na inmesi gereken uçaklar özellikle son iki haftadır İstanbul semalarında 30-45 dakika tur atmadan inemiyor. Hatta bazı günler iniş kalkışlardaki 2-3 saat rötar olağan hale geldi. Bu aksamanın sebebi ise İstanbul Atatürk Havalimanı'nın sorunlu piste 06/24'ün bakıma alınması... Bu pist kısa olduğu için geçmişte bazı uçakların yoldan çıkmasına sebep olmuş, bu nedenle adı 'sabıkalı pist'e çıkmıştı. 06/24 pistinin genişletme süreci devam ettikçe de kalan iki pist Atatürk Havalimanı'nın yoğun trafiğine yetmez oldu. Havacılık uzmanları asıl problemin nisan ayında uçuş trafiği ve turist akını daha artınca yaşanacağına dikkat çekiyor. Türk Hava Yolları (THY) ise bütün çağrılara rağmen Atatürk Havalimanı'nı yoğun olarak kullanmaya devam ediyor.
THY'nin birkaç Avrupa seferi ve sınırlı sayıda iç uçuşu dışında tüm bağlantısı Atatürk Havalimanı'ndan. Bu nedenle de yolcuların büyük çoğunluğu rötar mağduru oluyor. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ve DHMİ'nin bu yoğunluk üzerine THY'nin Sabiha Gökçen gibi bir alternatif hava alanını kullanması için çağrı yapması bekleniyor. Atatürk Havalimanı'ndaki yoğunluk nedeniyle havada tur atarak sıra bekleyen bazı tarifeli uçaklar Kurktköy'deki Sabiha Gökçen Havalimanı'na yönlendiriliyor.

GECİKMELERDE DÜNYA 3'ÜNCÜSÜ
FORBES dergisinin yayınladığı 2009 'zamanında iniş' rakamlarına göre Atatürk Havalimanı dünyada en çok gecikme yaşanan hava limanları arasında yer aldı. Hindistan'daki Delhi ve Bombay'ın ardından gelen İstanbul Atatürk, yüzde 60.7'lik oranla rötarlarda dünya üçüncüsü oldu.

İki THY uçağının, tur atmaktan yakıtı bitti
THY'YE ait iki uçak, önceki gün akşam saatlerine doğru yakıtları azaldığı için Atatürk Havalimanı'na acil iniş yaptı. TK 1506 sefer sayılı Airbus A-320 tipi Nürnberg-İstanbul seferini yapan ve Atatürk Havalimanı'na saat 17.25'de inmesi beklenen 'Osmaniye' adlı uçak, havalimanındaki yoğun trafik nedeniyle 'yakıt kritiğine' girdi. Havada beklenenden uzun süre tur atmak zorunda kalan uçak, mecburen Atatürk Havalimanı'na acil durum bildirerek iniş yaptı. Daha sonra da 18.35'te inmesi beklenen THY'nin Cezayir-İstanbul seferini yapan TK 1154 sefer sayılı 'Selçuk' adlı Airbus A-340 tipi yolcu uçağı da hava meydanındaki yoğun trafik nedeniyle 'yakıt kritiğine' girdi. Devlet Hava Meydanları İşletmesi'ne bağlı itfaiye ekipleri ve ambulanslar, her  iki uçağın Atatürk Havalimanı'na acil inişleri sırasında hazır bekletildi.

36 EURO
Westminister Üniversitesi'nin araştırmasına göre bir uçağın yoğun trafik nedeniyle yerde geçirdiği 1 dakikanın havayolu şirketine maliyeti 36 euro. Yolcular üzerindeki psikolojik stresi ise bilinmiyor.
Süleyman Şen / Akşam


Geri Dön