20 / 04 / 2024

1 milyon kişi ev sahibi oldu!

1 milyon kişi ev sahibi oldu!

Türkiye'de geçen yıl 1 milyon 165 bin 381 kişi ev sahibi oldu. Yeni projeler ve uygun ödemeli kampanyalar için düğmeye basan inşaat şirketleri 2015 yılında 500 bini yeni konut olmak üzere 1 milyonun üzerinde konut satışı planlıyor.



Ev sahibi olmak ya da konuta yatırım yapmak isteyenler ise kalite ve güvenin yanında uygun fiyat ve kolay ödeme planı talep ediyor. 


Ülke genelinde konut satışı 2014 yılında bir önceki yıla göre yüzde 0.7 arttı ve 1 milyon 165 bin 381 ile tarihinin en yüksek seviyesine ulaştı. 


2014'ün ilk yarısında seçim ve siyasi gerilimlerin etkisi ev sahibi olma hayalinin ertelenmesine yol açtı. Yılın son aylarında ise hem ev sahibi olmak isteyenler hem de yatırımcüar harekete geçti. 


Peşinatı düşüren, faizi sıfırlayan kampanyalar heyecan yarattı ve satışlar tekrar artışa geçti. Geçen yılın özellikle son çeyreğinde hareketli bir dönem geçiren inşaat firmaları 2015 yılından da umutlu. 2015 yılında ağırlıklı gündem maddesinin kentsel dönüşüm olacağım belirten sektör temsicileri 1 müyonun üzerinde kişiyi ev sahibi yapmayı planlıyor. Satışların yaklaşık 500 bininin yeni konut projelerinde olması bekleniyor. 


VATANDAŞA MÜJDE 


Geçen yılı rekorla kapatan gayrimenkul sektörü yıla büyük zirve ile başladı. Yaklaşık 250 inşaat sektörü temsilcisi 27 Ocak'ta Ankara'da yapılan İnşaat Zirvesi'nde katildi. Başbakan üe 8 bakanın katıldığı ve 5.5 süren toplantı sonrasında vatandaşa müjdeli haber geldi. Konut alacak vatandaşın yüzde 25'lik peşinatına yüzde 15 devlet desteği sağlanırken, yapılan zirvede sektörün sorunları da masaya yatırıldı. İnşaat sektörü temsilcileri son dönemde siyasilerden gelen eleştirilerin ardından yapüan zirveyi önemli bir adım olarak yorumlarken, KDV ve vergi alanlarında da düzenleme talep etti. Ülke genelinde özelikle dar ve orta gelirlinin ev almakta güçlük geçtiğini belirten firmalar, kamudan alacaklan destekle uygun fiyatla ev üretebileceklerini söyledi. Öte yandan kamudan gelen destek planına inşaat firmaları da katıldı. Firmalar, peşinat tutarına yüzde 15'e varan indirim kampanyası yaparken, yüzde 1 peşinat, kredi yüküne destek gibi kampanyalar da başladı. 


2015 DÖNÜM NOKTASI 


2015 yılında inşaat sektöründeki büyümenin yüzde 15'in üzerine çıkmasını ve 20'lere dayanmasını beklediklerini söyleyen İstanbul İnşaatçüar Derneği (İNDER) Başkam Nazmi Durbakayım, "2015 yılı, gayrimenkul sektörü için çok önemli bir dönüm noktası olacak. 

Çünkü yılın tam ortasmda önümüzdeki süreci belirleyecek önemli bir seçim var. Haziran başında yapılacak bu seçim sonucu Türkiye'nin geleceğini belirleyeceği gibi hem Türkiye ekonomisine hem de inşaat sektörünün geleceğine ışık tutacak" dedi. 


Haziran ayında yapılacak genel seçimlerden önce 'beklegör' dönemi yaşanabileceğini belirten Durbakayım, şunları söyledi: "Ancak netice itibarıyla mütekabiliyet yasasının ve kentsel dönüşüm etkilerini görmeye devam edeceğiz. Türkiye'nin 77 milyona ulaşan dinamik bir nüfus var. Şu anda üretilen miktar ile ihtiyaç olan miktar henüz karşılanıyor değil. 'Sektörde bir balon var mı?' sözleri tartışılıyor ama bu mümkün değil." 


HEDEF YABANCI


Yabacıya konut satışı 2014 yılında bir önceki yıla göre yüzde 55.6 arttı ve 18 bin 959 adetle tarihi zirvesine ulaştı. Yabancüara 2013 yılında 12 bin 181 konut satışı gerçekleşmişti. İnşaat patronları bu yıl yabancıya satışın artacağını öngörüyor. Yurtdışı gayrimenkul fuarlarında boy gösteren firmalar, yurdışı ofisleri açarak da satışlan arttırmayı planlıyor. Yabancıya satış konusunda kamudan da destek bekleniyor. Geçtiğimiz ay Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'yi ziyaret eden konut sektörü temsilcileri destek talebinde bulundu. Yabancıya gayrimenkul satışının milli bir politika haline getirilmesi gerektiğini belirten Konut Geliştiricileri ve Yatirımcıları Demeği (KONUTDER) Başkan Yardımcısı Ziya Yılmaz, "Turizm Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın ortak fonuyla,  TOKİ  ve Emlak Konut GYO'nun katılımlarıyla oluşacak büyük bir yapıya önemli proje geliştirici şirketler de dahil olarak güç birliğine gidilse, yurt çapında bir kampanya organize edilebilir. 3040 ülkede ülkemizi tanıtan, başta İstanbul olmak üzere Antalya, Trabzon gibi illeri, Bodrum, Alanya, Fethiye, Göcek gibi ilçeleri tarihi ve doğal güzellikleriyle öne çıkaran lobi çalışmaları yapılsa, 3-4 yıl sonra 15-20 müyar dolarlık satış rakamlan yakalanabilir" dedi. 


Konutder Başkanı Ömer Faruk Çelik, mütekabiliyetle yabancıya konut satışım 2015'te önemli bir potansiyel olacağına dikkat çekti ve şunları söyledi: "Geçen yü Türkiye'ye doğrudan giren toplam yabancı ticari, kurumsal ve bireysel gayrimenkul sermayesinin 3.5 milyar dolar düzeyinde olduğu, rakamın 5 müyar doların üzerine çıkabüeceği belirtiliyor. 

İngütere ve Almanya'nın yanı sıra Suudi Arabistan, Kuveyt ve Körfez'den yabancüara konut satışı önümüzdeki yü da artacak. 

Dolayısıyla iç talep dengesindeki arz talep açığının yabancıya satışlarla kapatılabüeceğini öngörüyoruz." 


Hürriyet


Geri Dön