23 / 04 / 2024

10 maddede TOKİ İlk Evim, İlk İş Yerim projesinde doğru bilinen yanlışlar!

10 maddede TOKİ İlk Evim, İlk İş Yerim projesinde doğru bilinen yanlışlar!

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, çok konuşulan ve gündemden düşmeyen, TOKİ projelerine ilişkin Bir Bilene Sorduk için önemli açıklamalar yaptı. Memiş, TOKİ İlk Evim, İlk İş Yerim projesi kapsamında doğru bilinen yanlışları 10 madde ile anlattı. İşte İslam Memiş'in o açıklamaları...



TOKİ PROJELERİNDE DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, TOKİ'nin 2022 projeleriyle ilgili de doğru bilinen yanlışları aktardı. 

"İlk evim ve ilk iş yerim projesi kapsamında yine sosyal medya hesaplarından farklı düşünceler var. Efendim memur maaşlarına göre zamlı olacakmış, normalde şu kadar fiyat açıklıyorlar ama bu kadar olacakmış düşüncesi var" diyerek açıklamasına başlayan İslam Memiş, İstanbul çerçevesinde TOKİ ve KİPTAŞ olmak üzere 2 tür projeye değindi. 

10 maddede TOKİ İlk Evim, İlk İş Yerim projesinde doğru bilinen yanlışlar!

TOKİ'nin sosyal konutlar üreten bir kurum olduğunu belirten İslam Memiş, "İnsanlara Türkiye’nin her bölgesinde sosyal konut projeleri üretiyor ve ciddi anlamda da bu tarafa bir rağbet var. Ama şu anda en son açıklanan sosyal konut projesi, TOKİ’nin sosyal konut projesine 250 bin rakamsal değerin karşısında beş milyon müracaatın bir hafta içerisinde geldiğini hep beraber gördük" diye konuştu ve burada yoğun bir talep olduğuna ancak üretimin ciddi anlamda az olduğunu belirtti. Memiş, TOKİ'nin her sene düzenli olarak borcunu erken kapatana yüzde 25 indirim fırsatı sunduğuna dikkat çekti.

10 maddede TOKİ İlk Evim, İlk İş Yerim projesinde doğru bilinen yanlışlar!

1. Yanlış: İlk evim ilk iş yerim projesinde toplanan bu paralar iade edilmeyecek.

Doğru: Bu paralar iade edilecek. Kurada adı çıkmayan vatandaşlar kuradan beş gün sonra Ziraat Bankası şubesine giderek yatırdıkları başvuru ücretlerinin iadesini alabiliyor.

2. Yanlış: Arsası olanlar konuta başvuru yapamayacak. 

Doğru: Memiş açıklamasına, "Doğrusunu söylüyorum size, tam bağımsız ve tam hisseli olmadığı sürece başvurulabilir, tarla olması da engel teşkil etmez.

3. Yanlış: Hem konut hem arsa başvurusu yapabilir düşüncesi.

Doğru: Konut arsası vatandaşları kendi konutlarında istedikleri gibi yapabilmeleri için planlanmış bir proje olduğundan konuta başvurudan önce bir farkı yok.

10 maddede TOKİ İlk Evim, İlk İş Yerim projesinde doğru bilinen yanlışlar!

Bir haneden konuta ya da arsaya başvuru yapılabileceğini dile getiren Memiş, diğer doğru bilinen yanlışları şu şekilde açıkladı:

4. Yanlış: 18 yaşını geçmiş iki kardeş TOKİ arsa projesine başvuramaz

Doğru: Konut arsası vatandaşların kendi konutlarını istedikleri gibi yapabilmeleri için planlanmış bir proje olduğundan konuda başvurudan bir farkı yok. Bir haneden ya konuta ya da konut arsasına başvuruda bulunulabilir.

5. Yanlış: Şehit yakınları ile gazilere de sınırlamalar var.

Doğru: Şehit ve gaziler için herhangi bir sınırlama bulunmuyor.

6. Yanlış: TOKİ evlerinin inşaatı 2 seneden çok sürecek.

Doğru: Bugüne kadar tam 1 milyon 170 bin konut inşa eden TOKİ tecrübesi ile ilk temel Ekim ayında atılacak. İki yıl içerisinde anahtar teslimi yapılacak.

7. Yanlış: TOKİ taksitleri artacak ve ödemek zorlaşacak.

Doğru: TOKİ taksitlerinde memur maaş artışı tavan fiyattır. Bugüne kadar TOKİ taksitleri, memur maaş artışlarını hiçbir zaman geçmedi. Aksine, memur maaş artışının altında tutuldu. Bunun örnekleri geçmiş yıllarda mevcut. Son dört yılda TOKİ taksit artışı hep memur maaş artışının altında kalmıştır. Ayrıca TOKİ’nin yıllık indirim kampanyaları da vatandaşlara ödeme kolaylığı sunar.

8. Yanlış: TOKİ konutlarını yabancılar da satın alabilecek.

Doğru: TOKİ projelerine ilk başvuru şartı T.C. vatandaşı olmak. T.C. vatandaşı olmayan başvuru yapamaz. Yani ülkemizde yabancı insanlar eğer T.C. Vatandaşı kimliği almışsa, vatandaş olmuşsa hakkı var ama tamamını kapsamıyor.

9. Yanlış: TOKİ konutları yapılmadığı ya da geç yapıldığı için bugüne kadar TOKİ’ye 52 bin dava açıldı.

Doğru: Son 2 senede TOKİ’ye yalnızca bir dava açıldı. 

10. Yanlış: TOKİ’den alınan Sosyal konutlar başkasına satılabilir.

Doğru: TOKİ konutlarında borç bitmeden devir hakkı bulunuyor. 

10 maddede TOKİ İlk Evim, İlk İş Yerim projesinde doğru bilinen yanlışlar!

SOSYAL KONUT PROJELERİNDE ALGISAL OPERASYON VAR MI?

"Bugüne kadar sosyal konut projelerinde her zaman bir algısal operasyon vardır. Bugüne kadar konut almayan, konut ihtiyacını gidermeyen her zaman pişman olmuştur" diyen İslam Memiş, yeni dünya düzenindeki gelişmelerden dolayı konut almanın ve konut ihtiyacının giderilmesinin ihmal edilmemesi gerektiğine dikkat çekti. 

İslam Memiş, "Sosyal konut projeleri Türkiye’de gerçekten ucuz üretilen, gerçekten taksitle ucuz alınabilir projelerdir. Buna katılırsınız ya da katılmazsınız. Gerçek olan bir şey vardır, geçmiş tarihlere bakın" dedi ve geleceği de göz önünde bulundururak karar alınması gerektiğine dikkat çekti. 

Memiş açıklamasını, "Umarım, bu projelere kayıt olan KİPTAŞ olsun TOKİ olsun umarım kayıt olan kuraya giren herkese çıkar. 5 milyon müracaattan bahsediyoruz ve devamı da geliyor. Çok zor bunlar tabii ki. Ama umarım en kısa zamanda sizinle konut hayaliniz gerçek olur" değerlendirmesinde bulunarak sonlandırdı. 

Peki konut fiyatları artacak mı? Kiralık ve satılık ev fiyatları düşer mi? İşte İslam Memiş'in konut sektörü ve fiyatlarla ilgili o açıklamaları...


Geri Dön