18 / 04 / 2024

10 maddede TOKİ İlk Evim, İlk İş Yerim projesinde doğru bilinen yanlışlar!

10 maddede TOKİ İlk Evim, İlk İş Yerim projesinde doğru bilinen yanlışlar!

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, çok konuşulan ve gündemden düşmeyen, TOKİ projelerine ilişkin Bir Bilene Sorduk için önemli açıklamalar yaptı. Memiş, TOKİ İlk Evim, İlk İş Yerim projesi kapsamında doğru bilinen yanlışları 10 madde ile anlattı. İşte İslam Memiş'in o açıklamaları...



KONUT FİYATLARI ARTACAK MI?

"Emlak piyasası, inşaat sektörü derken dolarla maliyeti olan bir sektörü konuşuyoruz. Dolarla maliyeti olan bir sektörü konuştuğumuz zaman, dolar kuru kurundaki düşüşler inşaat maliyetlerini düşürebilir. Soru şu: Türkiye’de dolar kurunun gerilediğini gördünüz mü?" diye konuşan İslam Memiş, kısa vadeli düşüşlerden bahsetmediğinin altını çizerek uzun vadedeki projelerden bahsettiğini belirtti.

10 maddede TOKİ İlk Evim, İlk İş Yerim projesinde doğru bilinen yanlışlar! 

"1,50 TL, 2,50 TL, 5 TL, 10 TL derken bugün 18.40 seviyesinde olan 1 dolar kuru ile inşaat maliyetleri artmaya devam ediyor. Türkiye güç alan bir ülke. Türkiye’de genç nüfus oranı oldukça fazla. Bu insanlar evleniyorlar ve her geçen gün ev ihtiyaçları olacak" diyen İslam Memiş, diğer önemli bir faktörün de boşanma oranları olduğunu dile getirdi. "Boşanma oranları artıyor. Onlar da sonuçta ayrı bir eve çıkacaklar, ayrı bir hayat yaşayacaklar ve inşaat maliyetleri, döviz maliyeti talepten kaynaklı doğal artışlar da zaten devam eder" dedi. 

10 maddede TOKİ İlk Evim, İlk İş Yerim projesinde doğru bilinen yanlışlar!

"Geçen yıl sekiz 80 seviyesinde olan dolar kurunun şu anda 18.40 seviyesinde olduğunu görüyoruz. Geçen yıl -farazi konuşuyorum- 1 milyon TL’ye satın aldığınız bir evin bu yıl 2 milyon TL olduğunu düşünün. İnsanlar diyor ki, fiyatları uçtu gitti" açıklamasında bulunan İslam Memiş, enflasyon karşısında alım gücünün azaldığına, paranın değerinin düştüğüne dikkat çekti. 

İslam Memiş 'Enflasyonist ortamlarda ne oluyor?' sorusunun yanıtını da verdi. Memiş konuyla ilgili olarak, "Malın değeri artıyor, paranın değeri düşüyor. İster istemez de insanlar kendi malının değerini durduğu yerde değer kazanmış gibi bir algıya sahip. Bu araç fiyatlarında da böyle. Kapısında duran, her gün kullandığı arabanın değerinin arttığını düşünüyor; arabasını değerlendiğini düşünüyor. Halbuki doğru olan şu: alım gücü azaldığı için, paranın değer kaybı oluştuğu için ister istemez insan malının durup dururken daha çok değerlendiğini düşünüyor" şeklinde konuştu. 

10 maddede TOKİ İlk Evim, İlk İş Yerim projesinde doğru bilinen yanlışlar!

İnsanların bu fiyatlar düşecek, biz biraz daha biz beklemeyi tercih edelim gibi bir düşüncesi olduğunun altını çizen İslam Memiş, "Ben bu düşünceye asla katılan birisi değilim. Bakın, bugün Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası faiz oranını tekrar bir baz puan yani bir puan daha düşürdü: yüzde 12.

Her ne kadar politika faizi düşse de soru şu: Bankaya gittiğiniz zaman o oranlarda konut kredisi kullanabiliyor musunuz?" dedi ve cevabın 'Hayır' olduğunu söyledi. İkincisinin ise, "Dilediğiniz kadar konut kredisi kullanabiliyor musunuz veya araç kredisi kullanabiliyor musunuz veya ihtiyaç kredisi kullanabiliyor musunuz?" olduğunu belirten Memiş, bu sorunun cevabının da 'Hayır' olduğunu dile getirdi. 

İNŞAAT MALİYETLERİ ARTACAK

Muslukların sıkıştırıldığını ve herkesin dilediği kadar para ve kredi kullanamadığını dile getiren İslam Memiş, özellikle düşük faizli kredi kullanılamadığını aktardı. Memiş, "Siz bugün ev almadığınız örnek veriyorum, seneye bıraktınız bu işi. T.C. merkez Bankası’nın beklenti anketleri, Cumhurbaşkanlığı’nın çalışma ofisindeki dolar kuru beklenti anketleri nedir, 20 – 21 TL aralığında 1 $ kuru. Bugün dolar kuru ne kadar? 18,40 seviyesinde. Yani dolarda bir yükseliş öngörülüyor bugünkü ekonomik koşullarda böyle. Belki 21 değil 22 olur, 23 olur ama sonuçta bir yükseliş öngörüsü var. Bu ne anlama geliyor? İnşaat maliyetlerinin artacağını anlamına geliyor" açıklamasında bulundu. 

10 maddede TOKİ İlk Evim, İlk İş Yerim projesinde doğru bilinen yanlışlar!

TALEPLE EMLAK FİYATLARI YENİDEN TIRMANACAK 

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, inşaat maliyetlerinin artmasıyla yeniden fiyatların yükseleceğini belirterek, "Bir de şöyle bir düşünce var sosyal medya hesaplarında, bir konut kampanyası olacak; emlak sektörü ile alakalı, konut fiyatlarıyla alakalı bir kredi düzenlemesi olacak. Düşük faizli vatandaşlar gelip bankalardan kredi kullanabilecek" dedi. Memiş, bu durumda da seçimden dolayı muslukların açılabileceğini ancak bu kez talep sebebiyle emlak fiyatlarının yükseleceğini dile getirdi. 

Memiş, "En son Sayın Cumhurbaşkanı 0,99 oranında bir faiz oranı açıklamıştı. O akşam Sayın Cumhurbaşkanı kürsüde inmeden %25 civarında emlak fiyatlarının hep beraber arttığını gördük. Bu kararlar alınırsa yani faizlerde bir düzenleme yapılırsa, bu sefer talep karşısında tekrar emlak fiyatlarının yükseldiğini de hep beraber görmüş olacağız" açıklamasını yaptı ve olayın neresinden bakılırsa bakılsın emlak fiyatlarında düşüş görülmediğini aktardı. 

İnsanların bundan 50 sene önce müstakil evlerde oturduğunun altını çizen Memiş, bunun önce 3+1'lere, sonra 2+1'lere, ardından ise 1+1'lere dönüştüğünü söyledi. Memiş, "Bugünkü paramız 1 + 0 dairelere bile yetmiyor hale geldi" diye konuştu. 

Kaynak: http://www.birbilenesorduk.com/ekonomi/islam-memis-uyardi-toki-konusunda-dogru-bilinen-yanlislar-sosyal-konut-projeleri-mantikli-mi/

10 maddede TOKİ 2022 projesi hakkında doğru bilinen yanlışlar!

40 soruda TOKİ Sosyal Konut (ucuz konut) Projesi 2022!

30 soruda TOKİ İlk Evim projesi!

TOKİ 250 bin sosyal konutta il il ev fiyatları kaç lira? Hemen fiyatlara ve ödeme planına bakın!


Geri Dön