28 / 03 / 2024

10 metrekare yerin kirası 10 bin YTL!

10 metrekare yerin kirası 10 bin YTL!

Beşiktaş Çarşısı'nda dükkan ve mağaza kiraları her zaman yüksek seyrediyor.



İstanbulluların en önemli uğrak yerlerinden olan ve Beşiktaş Çarşısı olarak anılan Köyiçi Caddesi ile Ortabahçe ve Ihlamurdere Caddesi'nde de, diğer önemli alışveriş caddelerindeki gibi dükkan ve mağaza kiraları, her zaman yüksek seyrediyor. Alışverişin önemli uğrak yerlerinden ortabahçe'nin girişinde emlak ofisi bulunan Eda Emlak sahibi Cemal Küçük, "Beşiktaş Köyiçi'nde, zaman zaman çok iyi bir noktadaki 10 metrekarelik dükkanın 10 bin YTL'ye bile kiralandığına şahit olabilirsiniz" diyor.

Yüksek dükkan ve mağaza kiraları ile başdöndüren bölgeler arasında, Beşiktaş Köyiçi Caddesi ve Ihlamurdere Caddesi'nin ilk bölümü Ortabahçe Caddesi de var... İstanbul'da, kira bedellerinin yükselmesi sonrası dükkanlar önemli bir yatırım aracı oldu. Bazı bölgelerde satılık dükkan dahi bulunmazken, astronomik rakamlara el değiştiren dükkanlar yine astronomik rakamlara kiralanıyor. Yaya trafiğinin yoğun olduğu ve 'çarşı' diye adlandırılan bölgelerde katlı mağazaların kira bedelleri, 50-100 bin dolarları bile geçebiliyor, milyon dolarlık hava paraları gündeme geliyor.
Köyiçi Caddesi değerli

Gıda ve tekstil firmaları, alışverişin yoğun yapıldığı caddelerde var olma yarışına girerken, çoğu zaman yüksek fiyatlara rağmen bazı bölgelerde olmadan edemiyorlar. Bu rekabet yüzünden Bağdat Caddesi, Abdi İpekçi Caddesi ve İstiklal Caddesi başta olmak üzere, İstanbul'da birçok caddede dükkan bulmak bile zor... Bulabilen de zaten istenen rakamları göze alıyor.

Beşiktaş Çarşısı olarak da anılan Köyiçi'nde, dükkan ve mağaza kiraları astronomik rakamları bulabiliyor. Yaya trafiğinin en yoğun olduğu Köyiçi Caddesi ile Barbaros Caddesi'nin birleştiği noktada 10 metrekarelik bir dükkanın 10 bin YTL'ye kiralandığına bile şahit olduklarını ifade eden Eda Emlak sahibi Cemal Küçük, "Beşiktaş Çarşısı başlıbaşına çok değerli bir bölge. Sahilden Ihlamur Kasrı'na çıkan caddenin ilk boğumu olan Ortabahçe ve devamındaki Ihlamurdere Caddesi de değerlidir ama, Köyiçi Caddesi bambaşka" diyor. Cemal Küçük şöyle devam ediyor:

"Ihlamurdere Caddesi, Ihlamur Kasrı'na kadar devam eder. 3 boğumdur. İlk giriş, aslında Ihlamurdere değil, Ortabahçe Caddesi'dir. Caddenin girişinden Hacıoğlu Lahmacun'a kadar çok hareketli... Sonra Ihlamurdere olur. Ortabahçe Caddesi'ni ilk boğum, Ihlamurdere'yi ise ayrı ayrı ikinci ve üçüncü boğum olarak değerlendirirsek; ilk boğumda kirası 100 lira olan bir yer, ikinci boğumda, yani Ihlamurdere girişinde 75, üçüncü boğum olan üst tarafta ise 50 lira eder... İlk boğumda dükkan kiraları ve fiyatlar yüksek. Yaya yoğunluğu ile alakalı bir durum...

Devir paraları ne kadar

Ortabahçe'yi 100 üzerinden değerlendirirsek, halkın en çok indiği merkezde, yani Köyiçi Caddesi'nde ise dükkanlar 100'ün üzerine çıkar... Devir paraları da yüksek... Dükkanın büyüklüğü ve metrekaresine, cephesine göre değişir. Kira düşükse, devir parası yüksek olur. 50-150 metrekare arasındaki bir mağazanın devir ücreti, kirası uygunsa 300 bin YTL'yi bulabilir. Kira bedelinin düşük olmasından kastım, 3-5 bin YTL gibi rakamlar..."

 

Yaya trafiğine göre fiyat belirleniyor

İstanbul'da, son dönemde öne çıkan caddeler içinde Fatih Fevzipaşa Caddesi, Ümraniye Alemdağ Caddesi ve Gaziosmanpaşa merkez-Bağlarbaşı Caddesi de var... Fakat bunlar yanında daha birçok gelişen caddeler var. Yıllardır önemli merkez olan Beşiktaş'ın kalbi Köyiçi'nde de dükkan kiraları yüksek... Eda Emlak sahibi Cemal Küçük, "Sırasıyla saymak gerekirse Köyiçi Caddesi, Ortabahçe Caddesi ve Ihlamurdere Caddesi çok yoğun yaya trafiğine sahne olduğu için firmaların da talep ettiği yerler. Ortabahçe Caddesi'nde çok sık kiracı değişimi olmaz. Yaklaşık 6 ay önce, 40 metrekare yer 5500 YTL'ye kiralandı. Satılık olarak da yakın zamanda işlem olmadı. Köyiçi'nde ise Balık Pazarı sırasında satılık çıkmıyor. Çarşı içinde de kiralık yer çıkmıyor. Çünkü kiralar yüksek isteniyor" dedi. Cemal Küçük şöyle devam etti: "Yüksek kirası yoksa ve devir olacaksa da rakam çok astronomik olabilir. İkbal Sucukları'nın olduğu yer satılıktı, girişi 50, toplamda ise 150 metrekare bir yer. 1 milyon dolar fiyat istendi. Orasının kirası 10 bin YTL, 3 katlı. Çarşı içinde, Barbaros'tan girişte 10 metrekare yerin bile 10 bin YTL'ye kiraya verildiğini biliyoruz. Buralarda rayiç bile yoktur. 10 metrekare yerin fiyatı ise 700 bin doları bulabilir. Sinanpaşa Shopping, Büyük Beşiktaş Pasajı var. Burada 500 YTL'den 10 bin YTL'ye kadar dükkan kiralanabilir. Caddeye bakan dükkan kirası 10 bin YTL'dir. Konumuna, merdivenin çıkış yönüne göre kira değişir."

Barbaros'un girişi değerli

İstanbul'un gözde alışveriş mekanlarından Beşiktaş Köyiçi'nin çehresi değişiyor. Balık pazarı yıkıldı ve AB standartlarında yeni bir pazar yapılacak. Cadde üzerinde dükkanlar astronomik rakamlara kiralanırken emlakçılar da "Burada bir rayiç belirlemeniz zor" diyor. Köyiçi'nde, tam balık pazarı karşısında Collezione, 25 bin YTL'ye kiralamış... Asma kat dahil 400 metrekarelik bir mağaza... 100 metrekare yerin fiyatı Köyiçi'nde 800 bin dolardan başlıyor ve 1 milyon 200 bin dolara çıkıyor. Fiyat cephesine göre değişiyor. Bölge kendine has bir piyasa edinmiş. Ihlamurdere Caddesi'nde de 100 metrekare mağaza veya dükkan, 10 bin YTL'ye kadar kiralanıyor. Peşinat olarak ise sadece 1 kira kadar depozito isteniyor. Barbaros Caddesi'nin üzerindeki dükkanlar, Köyiçi'nden daha değerli değil. Otobüs durağının olduğu yer ise oldukça değerli. 100 metrekare yerin kirası 15 bin YTL'yi buluyor.

 

Ticaride hareket var, konutta ise binalar yenileniyor

Bağdat Caddesi'nde dükkan ve mağaza kiraları ile fiyatlarının gerilemediğini belirten Century 21 TRio Gayrimenkul brokeri Sezgi Coşkun, "Kriz olacak korkusu yerini sakinliğe bıraktı, yeniden talep oluştu. Hareketli bir sonbahar geçireceğiz" derken, cadde üzerinde konutların yer aldığı binalarda ise yenileme furyasının devam ettiğini kaydetti. Sezgi Coşkun şunları ekledi: "Binaların kat-karşılığı olarak verilmesi konusu halen gündemde. Bölgede bu şekilde yapılabilecek yüzlerce bina var. Müteahhit firmalar 1.5-2 yıl öncesine kadar yeni ve lüks bir inşaatın metrekaresini 500 dolara mal ediyorken, şimdilerde demir-çimento ve diğer malzemelere gelen zamlar yüzünden 1000-1100 dolara mal edebiliyor. Bağdat Caddesi'nde yaptıkları inşaatın kalitesinden ödün veremeyeceklerinden, aldıkları yüzde konusunda dikkatli davranıyorlar. Önceden kendi alacakları metrekareden taviz veriyorlardı, şimdi maliyetler 2 misli arttı. Fiyatlar bununla orantılı olarak artmadı. Eskiden kat malikleri inşaatçı seçiyordu, şimdi firmalar seçiyor. Kat malikleri 2 yıl önceki teklifleri alamıyor."

Ali Öztürk/ Seri İlanlar


Geri Dön