26 / 04 / 2024

10 yıllık kiracı tahliyesi nasıl yapılır?

10 yıllık kiracı tahliyesi nasıl yapılır?

Kiracıların kafalarına takılan bazı sorular bulunmaktadır. Onlardan biri de 10 yıllık kiracı tahliyesi nasıl yapılır? İşte detaylar!



10 YILLIK KİRACININ TAHLİYESİ

Kiracı, bir miktar para karşılığında ev sahibinden mülkünü kiralayan kişilere denilmektedir. Kiracı ile ev sahibi arasındaki kiracılık ilişkisi, kira sözleşmesinin uzaması nedeni ile çoğu zaman çok uzun yıllar sürebilir. Böylece kiracısını çıkarmak isteyen ev sahibi, kanunun da belli noktalarda kiracıdan yana olması ile kiracısını çıkarırken sorunlar baş göstermektedir.

Kira sözleşmesinin tarafları olan kiracı ile ev sahibi kira süresini belirli ya da belirsiz süreli olarak kararlaştırabilirler. Belirli süreli konut ve çatılı iş yeri kiralarında sözleşmede yazılan sürenin bitiminde kiracıya kira sözleşmesini sona erdirme olanağı tanınırken, kiraya veren sürenin bitimine dayanarak kira sözleşmesini sona erdirememektedir. Buna bağlı olarak belirli süreli kira sözleşmelerinde kiracı, kira sözleşmesinin süresinin bitiminden en az 15 gün önce sözleşmeyi sona erdireceğini kiraya verene bildirmek zorundadır. Eğer bunu yapmazsa kira sözleşmesi aynı koşullar ile 1 yıl uzatılmış olur.

Kiracıya tanınan bu hak nedeni ile kira sözleşmesi tek tarafın isteği ile uzatılabileceğinden kanun koyucu kiraya verenin bu durumdan mağdur olmaması adına ona da bir olanak tanır. Bu şekilde kiraya veren kira sözleşmesindeki bu uzamalara bağlı olarak 10 yıllık uzama süresinin sonunda herhangi bir gerekçe belirtmeden kiracıyı kiralananda çıkarabilecektir.

10 YILLIK KİRACININ TAHLİYESİ İÇİN GEREKLİ ŞARTLAR NELERDİR?

On yıllık kiracının çıkarılması sebebine dayanarak kiracının kiralanandan çıkarılabilmesi için aşağıdaki şartların gerçekleşmiş olması gerekir.

  • Kira sözleşmesinin kurulmasından itibaren 10 yıllık uzama süresinin geçmiş olması gerekir.
  • Kiraya veren 10 yıllık uzama süresinin bitiminden en az 3 ay önce kiracıya fesih yani iptal bildirimi çekilmelidir.
  • 10 yıllık uzama süresinden sonra kiracı ve ev sahibi veren arasında yeni bir sözleşme yapılmamış olmalıdır.
  • Bu şartların gerçekleşmesi halinde kiraya veren başkaca bir sebep göstermeden 10 yıllık kiracıyı kiralanan taşınmazdan çıkarabilir.

ING Bank promosyon 2022 ne kadar?

Bekçilerin maaşı ne kadar? Bekçilerin ikramiyesi var mı?

Maddi yardım yapan kurum ve kuruluşlar hangileridir 2022?


Geri Dön