28 / 03 / 2024

100 bin eleman aranıyor

100 bin eleman aranıyor

Küresel ekonomik kriz sonrası bazı şirketler çalışanlarının işine son verirken, kararlılıkla yatırımlarını sürdüren birçok şirket de insan kaynakları konusunda danışmanlık yapan şirketler aracılığıyla personel arıyor.



Türkiye'nin önde gelen holding ve işletmelerine insan kaynakları konusunda danışmanlık yapan şirketler, yüzlerce firmanın 100 binin üzerinde eleman ihtiyacı olduğunu bildirdi. İnsan kaynakları şirketlerinin internet üzerinden yayınladığı iş ilanlarına ait istatistiklerde en çok aranan personelin mağazacılık ve perakendecilik sektöründe olduğu göze çarparken, son 3 ayda en çok aranan pozisyonlar ise satış temsilcisi, muhasebe elemanı, sekreter, satış danışmanı, kasiyer, yönetici asistanı, mağaza müdürü, makine mühendisi olarak sıralandı.

YATIRIMLARA DEVAM
İnsan kaynakları konusunda çalışmalar yapan Kariyer.net'in Genel Müdürü Yusuf Azoz, şu anda sistemlerinde 12 bin 887 ilan ile 31 bin 342 personel arandığını söyledi. Azoz, en çok ilan yayınlayan sektörlerin; bilişim, gıda, hizmet, kimya ve telekomünikasyon olduğunu bildirdi. Secretcv.com Genel Müdürü Okan Tütüncü ise, "Kendi ülkelerinde krizden etkilenen uluslararası firmalar, Türkiye'deki yatırımlarına devam ediyor" dedi. Yenibiris.com Genel Müdürü Deniz Ceylan Kılıçoğlu da ilan başına yapılan ortalama başvurunun yüzde 39.7 arttığını, ilanların daha çok inşaat, perakendecilik, toptancılık, sağlık, tıp, imalat ve bilişimde yoğunlaştığını bildirdi. Türkiye İş Kurumu'nun "www.iskur.gov.tr" isimli internet sitesi yer alan 4 bin 391 ilanda 13 bin 541 pozisyon için eleman aranıyor.

Çok işlevli, yetenekli personel gözde
İnsan kaynakları konusunda danışmanlık yapan şirket yöneticileri, her dönemde en çok aranan personel sıralamasında ilk sıralarda yer alan "çok işlevli ve farklı alanlarda görev yapabilecek" çalışanların, özellikle kriz döneminde öneminin arttığına dikkati çekti. Kriz döneminde yeni personel arayan firmaların kriterleri arasında, yabancı dil ve bilgisayar teknolojilerine hakim olmanın öncelikli olduğunu aktaran yetkililer, hangi sektörde olursa olsun beyaz yakalıların her dönemde el üstünde tutulduğunu kaydetti. Uzmanlar, işvereni etkilemenin başlıca yolunun da firma kültürüne uyumlu, çok işlevli çalışabilecek yetkinliğe sahip olmaktan geçtiğini vurguluyor.

5 ALTIN KURAL
İş arayanlaraönemli tavsiye


İnsan kaynakları danışmanları, iş arayanlara şu tavsiyelerde bulunuyor:
* Şirketler tarafından
görüşmeye davet edildiyseniz, mutlaka randevu öncesi firma hakkında olabildiğince bilgi toplayın.
* Görüşmeye mutlaka tam vaktinde gidin.
* Firmanın internet
sitesinde yayınlanmış haberleri okuyan ve
son dönemdeki gündemleriyle ilgili bilgi edinin.
* Firmanın stratejik
hedefleri, varsa ticari ortakları, bakış açısı ve en büyük rakipleri konusunda mutlaka bilgili olun. Bu, adayın firmaya ilgisini gösterir.
* İsme hitaben yazılmış ve `Sizi neden görüşmeye çağıralım?' ve `Sizi neden işe alalım?' sorularının cevapları samimi bir şekilde verilmeli.
Türkiye

Geri Dön