18 / 04 / 2024

1+1 dairelere talep neden arttı?

1+1 dairelere talep neden arttı?

Toplumsal yalnızlaşma ve çekirdekleşme, konut plan ve seçiminde değişime yol açtı



Birçok kişinin '3 oda 1 salon evim olsun, çoluk çocuk rahat rahat otursun' dediğini duymuşuzdur. Günümüzde bu söylem yerini artık 'evim bir odalı olsun ama kafam rahat olsun' anlayışına bırakmaya başladı. 

Toplumsal yalnızlaşma ve çekirdekleşme, konut plan ve seçiminde değişime yol açtı. Yeşil İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Engin Yeşil, önceden ekonomik açıdan uygun olduğu için tercih edilen 1+1 ve stüdyo tarzı evlerin, sosyal değişim süreciyle birlikte toplumsal açıdan da önem kazandığını söyledi. Toplumun ev ve hayat alışkanlıklarının değiştiğini ifade eden Yeşil, "1+1 evlerin tercih edilmesinin sebebi fiyat avantajıydı. Örneğin son projemiz olan Innovia 3'te 1+1 konutlar 62 bin TL, 3+1'ler ise 122 bin TL. Ancak gördük ki son birkaç senedir, bu evlerin talebinde ekonomik sebepler kadar, sosyal sebepler de etkili." diye konuştu. Toplumun giderek bireyselleştiğini veya bireyselliklerine fazla önem veren kişilerin arttığını anlatan Yeşil, konut almaya gelen kişilerin bunu ön planda tuttuğunu belirtti. Talep doğrultusunda inşaat firmalarının da 1+1'lere ağırlık verdiğini anlatan Yeşil, şunları söyledi: "Yaptığımız bu tarz konutları, yeni evli çiftler satın alır, anahtar sahibi olur. Birkaç sene sonra aile genişledikçe daha büyük bir konuta geçerlerdi. Şimdi ise bu süre daha uzun oluyor. Biz de buna göre projelerimizi yapıyoruz."

1+1 daireleri daha çok yalnız yaşayanlar, öğrenciler ve yeni evli çiftlerin tercih ettiğini belirten Fi Yapı Kurumsal İletişim Müdürü Havva Kızılırmak, talebin ilk başlarda ekonomik sebeplerden yapıldığını ifade etti. "İnsanlar kira vermektense küçük de olsa kendi evinde yaşamayı tercih ediyor." diyen Kızılırmak, "İlk başlarda 1+1 daireleri tercih nedeni fiyatının ucuz olmasıydı. Artık, ekonomik sebeplerin yanı sıra sosyal sebepler ve değişimin de etkili olduğu bir gerçek." şeklinde konuştu. Toplumsal yapının çekirdekleşmesi ile son zamanlarda 1+1 ve stüdyo tarzı evlere talebin arttığını belirten Kızılırmak, inşaat firmalarının bu talebi iyi değerlendirdiğini söyledi. Vatandaşların da artık 1+1 evlere alıştığını dile getiren Kızılırmak, kendilerinin de buna bağlı olarak son dönem projelerinde 1+1 dairelerin daha fazla yer aldığını vurguladı.

Özgürlüğe düşkünlük, toplumsal çekirdekleşmeyi tetikliyor

Ege Üniversitesi Sosyoloji Anabilim Dalı'ndan Prof. Dr. Ercan Tatlıdil, nüfusun kentlerde toplanması ve buna bağlı olarak bahçeli evlerin, çok odalı evlerin yapılmasının oluşturduğu sıkıntıya dikkat çekti. Toplumun yapısının çekirdekleştiği gerçeğinin var olduğunu söyleyen Tatlıdil, "Toplum aile yapısı çekirdekleşiyor, ancak biçim olarak çekirdekleşse de fonksiyonel olarak geniş bir aile yapısı olduğunu görüyoruz. Konut bakımından ayrı bir yerde bulunulsa da aileler arasında 'mekânsal yakınlık' var." şeklinde konuştu. Tatlıdil, bunun sebebini gençlerin, çocuğumu anne-babama bırakırım onlar bakar anlayışından kaynaklandığını belirtiyor. "Toplumsal çekirdekleşmeye etki eden faktörlerden biri de özgürlüğe düşkünlük." tespitini yapan Tatlıdil, hem anne babanın hem gençlerin özgürlüğüne düşkün olmasının, çekirdekleşmeyi tetiklediğinin altını çizdi. Tatlıdil, bu şekilde sosyal ve ekonomik sebepler bütününün, konutlaşmadaki farklılığı oluşturduğunu söyledi.
Zaman/Hasan Karalı


Geri Dön