29 / 03 / 2024

14 ilin yeni rant bölgeleri!

14 ilin yeni rant bölgeleri!

Gayrimenkule her dönemin yatırımı olarak bakanlar, genellikle henüz kimsenin keşfetmediği, yatırımcıların da pek yüz vermediği bölgelere ilk yatırımı yaparak büyük kazançlar elde edebiliyor



Bir dönemin İstanbul Ataşehir'ini anımsayın. Uzun yıllar boyunca terkedilmiş bir kent görüntüsünden kurtulamayan bu bölgeden yatırım için konut alanların, bugün pişman olduğunu kim söyleyebilir. Kentler gelişiyor ve sesiz sedasız yeni gelişme bölgeleri oluşuyor. Ekonomist İstanbul'dan Mersin'e, Kayseri'dan Konya'ya 14 büyük kentin ve artık bir kent kadar büyük olan Bodrum'un yeni kentsel gelişim bölgelerini araştırdı ve daha el değmemiş bölgelerdeki arazı fiyatlarını yatırımcılar için araştırdı

Gayrimenkul yatırımı denince bir dönem sadece neredeyse sadece İstanbul gelirdi akla. "İstanbul'un taşı toprağı altın" sözünün nedeni de buydu. Şimdi bu söylem, İstanbul'un tekelinden çıktı. Çünkü her kentin, bölgenin gayrimenkulü değerli. Fakat bazı bölgeleri daha değerli. Çünkü her yeni gelişen bölgenin yarattığı rant doyuma ulaştığında, gözler kentin yeni gelişme bölgelerine çevriliyor. Tabii bu bölgelerdeki ışığı gören ve risk alabilenler kazançlı çıkıyor. Örneğin bir dönem kimsenin yüzüne bakmadığı İstanbul Ataşehir, Çekmeköy,  Ankara  Çayyolu, Batıkent,  İzmir  Buca için artık çok geç. Bu bölgelerde arazi bulmak zaten mümkün değil de, yüksek getiri beklentili konut yatırımı nafile bir çaba olarak görülebilir.

Oysa her dönem olduğu gibi bugün de bu kentlerin ve diğer metropollerin henüz keşfedilmeyi bekleyen yeni yerleşim bölgeleri var. Daha doğrusu yeni değil de henüz kimsenin iltifat etmediği bölgeleri... Bu bölgeler, halen adeta birer şantiye halinde ya da tek tük konut projelerinin çizildiği yerler olarak dikket çekiyor. Bundan yola çıkarak, Türkiye'nin büyük illerindeki gayrimenkul piyasasına projeksiyon tuttuk. İstanbul'dan Kocaeli'ne kadar Türkiye'nin 14 büyük ili dışında Bodrum'un gayrimenkul haritasını da çıkardık. Bu illerin, gayrimenkul açısından şu anki en değerli semtleri ile önümüzdeki birkaç yıl içerisinde prim yapacak muhtemel bölgelerini araştırdık. Bu bölgelerin özellikle arsa fiyatları ile imar durumlarını da ele aldık. Yatırım söz konusu oldu mu "İlle de gayrimenkul' diyenler, bu 14 ilin yeni gelişim bölgelerini iyi analiz etmeli.

1. İSTANBUL

Üçüncü köprü beklentisi alınıyor

İstanbul'da Gebze'den Silivri'ye kadar olan bölgede tüm arazilerin fiyatları, son iki yılda kat kat yükseldi. İstanbul'un en çok prim yapan bölgelerinin başında İstanbul'un Anadolu yakasındaki yeni ilçesi Çekmeköy'e bağlı Çatalmeşe, Alemdağ ve Paşaköy, Beykoz ilçesine bağlı Zerzevatçı, Örnekköy, Elmalı, Riva,  Polenezköy ile yeni ilçe Sancaktepe geliyor. İstanbul'un Karadeniz kıyısında kalan ilçesi Şile ve buraya bağlı köyler ile Ağva beldesi ile yine buraya bağlı köyler, özellikle arsa yatırımcısının iştahını kabartıyor. İzmit'in İstanbul sınırındaki ilçesi Gebze ise son dönemde lojistik şirketlerinin antrepo yapmak için yer aradığı bir merkez haline dönüştü.

Avrupa yakasında ise  yeni ilçeler; Esenyurt,  Başakşehir, Arnavutköy ile Bahçeşehir'in arka tarafında yer alan Ispartakule, Kayabaşı bölgesi ile Arnavutköy'ün Bolluca beldesi, arsa yatırımcılarının markajı altında bulunuyor. İstanbul'a kurulması planlanan üçüncü havalanı için adı geçen Silivri ve üçüncü köprünün çevre yolu güzergahındaki Çatalca'daki arsa fiyatlarının hızına ise yetişilemiyor.

Kurucuları arasında Türkiye Sınai Kalkınma Bankası'na yaptığı önemli gayrimenkul araştırmalarıyla bilinen Cansel Turgut'un da bulunduğu EVA Gayrimenkul Değerleme ve Danışmanlık ve daha birçok yetkin gayrimenkul şirketinden aldığımız bilgilerle gerçekleştirdiğimiz araştırma, İstanbul'un Anadolu ve Avrupa yakasının yeni gelişme bölgeleri olarak şunları işaret ediyor:

AVRUPA YAKASI

Sarıyer (Maden ve Uskumruköy): Sarıyer'in sırtlarında yer alan Maden mahallesi, Sarıyer Tüneli'nin çıkış noktasında yer alması nedeniyle oldukça değerli bir bölge haline geldi. Buradaki konut imarlı arsaların metrekare fiyatları 150 liraden başlayıp, 700 liraya kadar çıkıyor. Sarıyer'in arsa açısından bir değerli bölgesi olan Uskurmuköy'deki arsaların metrekare satış fiyatları ise 200 ila 400 dolar arasında.  

Çatalca: Olası üçüncü köprünün çevre yolunun güzergahında yer alan Çatalca, en şanslı konumdaki yerlerin başında geliyor. Çatalca'nın merkezindeki konut imarlı arsaların metrekaresi 300 ila 500 lira arasında değişiyor.

Çatalca'da, gözde köylerde tarla vasıflı, yüzde 5 imarlı arazilerin dönüm fiyatları, yerine göre 50 bin liranın üzerine çıkabiliyor. Çatalca'nın köylerinden Kabakça'da, tarla vasfında olup önceden yüzde 5 imarı olan yerlerin metrekare birim fiyatı 25-40 lira aralığında. İnceğiz'de, 16-26 lira, Ovayenice'de 16-25 lira, Çakıl'da 16-25 lira ve Elbasan'da ise 16-22 lira aralığında değişiyor.

Çatalca'nın mahallesi statüsündeki İzzettin Köyü'nde tarlaların metrekaresi 20-30 lira arasında değişirken, Çatalca'dan yeni ilçe olan Arnavutköy'e geçen Nakkaş Köyü'nde metrekare fiyatları 12 ila 25 lira aralığında değişiyor. Kızılcaali'de metrekare fiyatı 12-25 lira, Yeşilbayır'da 20-30 lira, Kestanelik'te 20-30 lira arası... Bölgedeki Gökçeali de değerli köylerden biri... 25-30 lira metrekare fiyatına sahip arazilerin yanında, bazı lokasyonlarda imarlı arsalar da var.

Subaşı'nda arazilerin metrekare birim fiyatı 20-25 lira. Yeni nazım imar planları çıkan Örencik, en ucuz fiyatlara sahip köylerden biriydi. Yeni nazım imar planının çıkması ile Örencik'te arazi fiyatları arttı. Krize rağmen 4 liradan 8-10 lira aralığına gelen fiyatlar, nazım imar planı da çıkınca 8-12 lira seviyesine ulaştı. Kalfaköy'deki arazilerin metrekaresini 10-15 liradan, Çanakça'da 20-25 liradan almak mümkün.

Dağyenice'de metrekare fiyatı  10-15 lira, Çiftlikköy'de (yüzde 80'i yüzde 10 imarlı olduğu için) 20-25 lira, Belgratköy'de 6-10 lira. Karacaköy'de ise yüzde 10 imarlı arsaların metrekaresi 20-25 lira, yüzde 5 imarlı tarlaların metrekare birim fiyatı 6-10 lira aralığında. Binkılıç Mahallesi'nde, "üçüncü köprü yol bağlantısı" beklentisi var. Binkılıç'ta yer alan tarlaların metrekaresi 10-15 lira. .

Silivri: İstanbul'a kurulacak üçüncü havalanı yeri olarak yeni imar planlarında Silivri'nin görünmesi, ilçeye bağlı köylere olan talebi arttırdı. Yeni çevre imar planında havalimanı için Silivri'nin öne çıkması; Çanta, Alipaşa, Fenerköy, Gümüşyaka, Selimpaşa ve Akören'i öne çıkardı. Bu köylerden Akören'de halen imarlı arazilerin metrekare fiyatları 25 ila 80 lira arasında. Yani, bu köyde dönümü 25 ila 80 bin lira aralığında arazi bulmak mümkün.

Silivri'de Akören, Gazitepe, Kurfallı'da çiftlik evlerine müsait geniş araziler mevcut.

Bunun dışında Seymen, Büyükkılıçlı ve Fenerköy'e yoğun rağbet var. Fenerköy'de fiyatların krize rağmen yükseldiği ifade ediliyor. Köyde, malikaneler, çiftlik evleri peşpeşe yapılıyor. Fenerköy'de arazilerin metrekaresine 20-50 lira isteniyor. Büyükkılıçlı ve Seymen'deki arazilerin fiyatı ise Fenerköy'e göre daha ekonomik. Seymen'deki arazilerin dönümü, 12-20 bin lira arasında değişiyor. Çanta ise denize daha yakın olduğu için ilgi görüyor. Çanta lojistik sektörü için de geniş araziler sunuyor. Buradaki sanayi imarlı arsaların metrekare birim fiyatı 100 ila 250 lira arasında. Değirmenköy'ün de bir bölümü sanayi ve lojistik şirketlerinin çekim alanına girmiş durumda. Değirmenköy'e Teknopark planlaması da yapılıyor.

Alipaşa ise rağbet gören bir bölge haline gelirken, sanayi arsaları için de tercih ediliyor.

Buradaki konut imarlı arsaların metrekaresi 120 ila 250 lira, sanayi imarlı olan arsaların metrekare birim fiyatı ise 150-250 lira arasında değişiyor.

Selimpaşa-Kavaklı ise TEM ile E-5'in arasında yer alıyor, bu nedenle değerlendi. Çoğunlukla yüzde 5 imarı olan Kavaklı'da, köy çekirdeğinin içinde kalan yerlerde imar, yüzde 50'ye kadar çıkabiliyor. Selimpaşa'da ise konut bölgesinde yer alan arsaların metrekaresi 150-250 lira aralığında. Ortaköy, villa ve çiftlik arazileri ile öne çıkıyor. Burada arazilerin metrekare fiyatı 20-30 lira düzeyinde. Ortaköy ve Kadıköy'de tarla vasıflı yerlerin metrekaresine bile, lokasyonuna göre 60 lira istenebiliyor.

Hadımköy: Bir sanayi bölgesi olarak görülse de konut açısından da İstanbul'un yeni cazibe merkezleri arasında yer alan Hadımköy, yeni ilçe olan Arnavutköy'e bağlanarak, belde oldu. Birbiri ardına yükselen toplu konutlar ve sanayi merkezleri, bölgedeki arsa fiyatlarının son birkaç yıl içinde yüzde 100 artmasına neden oldu. 400'den fazla sanayi kuruluşu ve 12 bin sabit nüfusun bulunduğu Hadımköy'de, imarlı konut arsalarının metrekare satış fiyatı 200 ila 500 lira, imarlı sanayi ve depolama imarlı arsalarının fiyatı ise 100-500 lira aralığında satılıyor. Bölgedeki imarsız tarlaların metrekare fiyatı ise15 ila 50 lira arasında.

Hadımköy'deki konut projelerindeki dairelerin ortalama metrekare satış fiyatı, 600 lira ile 3 bin lira arasında değişiyor.

Ispartakule: Bahçeşehir'in en yüksek noktası olan Ispartakule'de de yepyeni bir kent yaratılıyor. Ispartakule, Bahçeşehir Toplu Konut Alanı'nın en büyük rakibi olacak gibi görünüyor. Bölgenin son üç yılda kat ettiği mesafe ve hazır altyapısı, özel sektörden birçok şirketi de harekete geçirmiş durumda.  TOKİ  ve Emlak GYO arsalarının dışında kalan bölgelerde birçok şirket kendi bağımsız projelerini yapıyor. Bölgede en son İhlas Bizimevler projesinin ikinci etabı ile Tulip Gayrimenkul'ün Tulip Turkuaz projesinin temeli atıldı. Ispartakule bölgesindeki konut imarlı arsaların metrekare fiyatı, 250 ila 900 lira arasında değişiyor.

Kayabaşı: İstanbul'un Avrupa yakasındaki yıldızı parlayan bölgelerinin başında gelen Kayabaşı, Küçükçekmece sınırları içerisinde yer alıyor. Bölgeyi ilk keşfedenler KİPTAŞ ve TOKİ oldu. TOKİ, Kayabaşı bölgesinde kendisine ait yaklaşık 9 milyon metrekarelik bir alanda 40 bin konuttan oluşan bir `uydu kent' inşaa ediyor. 

Bölgede, sadece TOKİ konut üretmeyecek. Aynı bölgede elinde yine yaklaşık 6 milyon metrekare büyüklüğünde arsa portföyü bulunan özel sektörün de 30 bin konut yapması bekleniyor. Böylece bölgede inşa edilecek konut sayısı 70 bine ulaşacak.

TOKİ'nin Kayabaşı'nda kuracağı 40 bin konutluk `uydu kent', yaklaşık 10 etaptan oluşacak.

Kayabaşı Projesi'nin içerisinden İstanbul Boğazı'na kurulması planlanan üçüncü köprünün çevre yolunun geçecek olması da projenin bir başka önemli tarafı. Öyle ki; imar planında otoyol gişeleri bile düşünülmüş bulunuyor.

Öte yandan İstanbul Tıp Fakültesi (Çapa Tıp) ile Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nin bölgeye taşınması gündemde. Kayabaşı'nda imarlı arazilerin metrekare fiyatı 150 liradan başlayıp, konmuna göre 400 liraya kadar çıkabiliyor.       

Arnavutköy: İstanbul'un yeni ilçelerinden biri olan Arnavutköy, alan olarak da en büyük ilçe unvanına sahip. Arnavutköy, Gaziosmanpaşa ilçesinden Boğazköy, Bolluca, Taşoluk, Haraççı'yı; Çatalca ilçesinden ise Durusu ve Hadımköy'i aldı. Taşoluk Belediyesi'ne bağlı Yeniköy ve Karaburun köyleri de Arnavutköy İlçesi'ne bağlandı. TOKİ ve KİPTAŞ'ın çok önceden keşfettiği Arnavutköy, birkaç yıl önceye kadar ucuz arsa cennetiydi. TOKİ ve KİPTAŞ'ın toplamda 2 bin konutu geçen projeleri ile bölge, toplu konut anlamında da öne çıktı. Taşoluk, Haraççı ve Durusu zaten birkaç yıldır villa projeleri ile dikkat çekiyordu.

Arnavutköy, yatırım açısından çok önemli bir konumda bulunuyor. Emlakçılar, "Arsa yatırımcıları  akın etti. Çevre yolları da tamamlanır, projeler hayata geçerse buraları tadından yenmez" diyor. Arsa yatırımcısının üslerinden biri olan Arnavutköy'e bağlı belde ve köylerde çok sayıda imarlı arsa bulunuyor. Bunun yanında imara açılmasını beklemeyi göze alanlar tarla yatırımı da yapıyor. Arsa fiyatları birkaç yıldır sürekli artıyor. Arnavutköy merkezdeki konut imarlı arsaların metkaresi 250 liradan başlıyor. Yine bölgedeki sanayi imarlı arsaların metrekaresi, 200 ila 600 lira arasında.

ANADOLU YAKASI

Şerifali: Kısa bir süre öncesine kadar, Dudullu Organize Sanayi Bölgesi kapsamında olan Şerifali'nin kaderi, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ve TEM otoyolunun yapılmasıyla değişti. Şerifali'nin yıldızını parlatan unsur ise Ataşehir ile olan komşuluğu oldu.

Son iki yılda İstanbul'un en hızlı  yapılaşan konut bölgelerinden biri olan Şerifali'de birbiri ardına marka konut projeleri yapılıyor. Semtteki arsaların yüzde 80'inin ya yapılaştığı ya da yapılaşma aşamasında olduğu belirtiliyor. Bölgede konut yapımına uygun olan arsaların değerlenmesiyle birlikte arsa sahipleri de müteahhitle kat karşılığı olarak yüzde 50-50 şeklinde anlaşmalar yapıyorlar. Şerifali'deki arsaların şu an ki metrekare satış fiyatları, bin dolardan başlayıp 2 bin dolara kadar çıkabiliyor. 

Sancaktepe: İstanbul'un Anadolu yakasındaki bu yeni ilçesi Samandıra, Sarıgazi ve Yenidoğan ilk kademe belediyelerinin tüzel kişiliğinin kaldırılması ve 20 mahalle ile 2 köyün bağlanmasıyla oluşturuldu.Belgede birçok konut projesi yer alıyor. Bölgedeki imarlı arsaların metrekaresi 300 liradan başlayıp, 900 liraya kadar çıkabiliyor. Yine buradaki tarlaların metrekare birim fiyatı da 100 ila 300 lira arasında.

Alemdağ:  İstanbul'un Anadolu yakasında son yılların gözde villa sitelerinin peşpeşe kurulduğu Çekmeköy ile Ömerli arasındaki Alemdağ, dikkat çeken bir taleple karşılaşıyor. Alemdağ'daki arazilerin üçte ikisini, 2-B arazileri oluşturuyor. 2-B Yasası'nın çıkması ile birlikte bölgeye olan ilgi arttı. Hatta, çok sayıda eski ve mevcut siyasinin, işadamlarının bölgede 2-B arazilerinden alım yaptığı ileri sürülüyor. Alemdağ'da `sorunlu' arazilerin üzerinde sitelerin bile yükseldiği bilinen bir durum.

Ayrıca üçüncü köprünün bağlantı yollarının Alemdağ'dan geçeceğini düşünenlerin arazi alımlarını hızlandırdığını söyleyen emlakçılar şu bilgileri veriyor:

"Güzergah sır gibi saklanıyor olsa da, arsa yatırımcısı muhtemel yolları kendince belirlemiş. Anadolu yakasındaki köprü ve havalimanı bağlantısı güzergahının; Anadolu Kavağı'ndan başlayıp Beykoz, Polonezköy, Alemdağ Ormanları ve Alemdağ-Çatalmeşe Mahallesi'nin Tepetarla mevkiinden de geçerek Paşaköy Kurtköy Havalimanı Yolu olacağı konuşuluyor. Alemdağ Beldesi de, arazi yapısının genişliğinden dolayı ranttan pay alacak gibi görünüyor.

Alemdağ'da konut imarlı arsaların metrekaresi 400 ile 700 lira, tarlaların metrekare birim fiyatı  ise 70 ile 200 lira arasında değişiyor."

Beykoz ve Riva: İstanbul'un Boğaz kıyısındaki en eski ilçesi olan Beykoz, İstanbul halkının hafta sonu dinlenme ihtiyacının büyük bir bölümünü karşılıyor. Anadolu Kavağı, Anadolu Feneri, Poyrazköy, Riva, Cumhuriyet, Ali Bahadır, Değirmendere, Bozhane, Akbaba ve Polonezköy Beykoz'un en dikkat çeken köylerini oluşturuyor.

Beykoz'un markezindeki konut imarlı  arsaların metrekare fiyatı 750 liradan başlayıp 2 bin liraya kadar çıkabiliyor.

Beykoz'a bağlı Riva'da geniş  bir arazi potansiyeli bulunuyor. Ne var ki; imar çalışmaları yapıldığı için projelere henüz imar izni verilmiyor. Riva'nın en değerli arazileri olarak gösterilen Ottomans ve Galatasaray arazilerinde, imar çalışmalarının bitmesi ile projelerin hayata geçeceği konuşuluyor. Riva'da imar çalışmalarının sürmesi ve inşaatlara başlanamaması yüzünden arsa fiyatları yerinde sayıyor. Arsaların metrekaresi 200 ila 400 lira aralığında. Bölgedeki tarlaların metrekare fiyatı ise 80 ila 150 lira arasında değişiyor. Yaklaşık 16 milyon metrekare, yani 16 bin dönümlük imara açık arazi bulunan Riva'da, 1980'lerde yapılan imar çalışmalarında 5 milyon 500 bin metrekare alan, yol ve sosyal donatılar için kamuya terk edilmişti.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Riva ile ilgili bir projesi bulunuyor.  Proje kapsamında bin 979 hektarlık bir alan "Kültür-Turizm-Spor-Sağlık Köyü" olarak düzenlenecek. Çevre Düzeni Planı'na uygun olarak Beykoz'un Riva Köyü ve Beylik Mandıra alt bölgesini kapsayan bin 979 hektarlık alanda, doğa ile uyumlu, İstanbul halkının kültür, turizm, sağlık ve spor etkinliklerinden yararlanmasını sağlayacak, örnek bir eko-köy projesi başlatılacak.

Şile ve Ağva: İstanbul'un Karadeniz kıyısındaki ilçesi Şile, son yıllarda sadece turizmle anılmıyor. Şile'nin köylerinde gayrimenkul hareketi de hızlandı. Şile gayrimenkul yatırımcılarının son yıllardaki ilgisine rağmen nüfus olarak hâlâ bakir kalmayı başarabilmiş bir ilçe. Şile'de nüfusun üçte ikisi Ağva dahil 58 köyde yaşıyor. 58 köyün 38 mahallesi, ilçe merkezinin 4 mahallesi var. Şile'deki emlakçılar son dönemde Kurna, Sahilköy, Alacalı, Doğancılı ve Sofular'ın değerli hale geldiğini, bu köylerin dışında sahil kesiminde yer alan Kabakoz, İmrenli, Karacaköy, Şuayipli'nin de son dönemde gayrimenkul yatırımcılarının dikkatini çektiğini ifade ediyor. Şile'nin turistik beldesi Ağva'ya bağlı köylerden Göçe, Kurfallı, Geredeli, Çelebi ve Kadıköy'ün de öneminin arttığı belirten emlakçılar, "Bu köylerdeki çoğu yer, imarlı tarla görünümünde. Sahilköy, Alacalı, Doğancılı, Sofular'da imar da var. Bu köylerde birçok arsa var ve yüzde 30 imarlı. Her bir köyün merkezinde yüzde 50 imar var" diyor. Şile'nin merkezinde imarlı arsaların metrekaresi 150-400 lira arasında, tarlaların metrekaresi ise 40 ile 90 lira aralığında satılıyor. Ağva'daki imarlı arsalar, 90 ila 180 lira metrekare fiyattan alıcı buluyor. Şile ve Ağva'nın köylerindeki imarlı arsaların metrekaresi 80 ila 120 lira, tarlaların metrekare birim fiyatı ise 25 ila 70 lira arasında.

Tuzla, Akfırat ve Tepeören: Formula-1 yarışlarının yapıldığı İstanbul Park'ın yer aldığı Tuzla'nın Akfırat Beldesi ve beldeye bağlı Tepeören'de yüzlerce dönümlük arazilerin yanı sıra, 300-500 metrekareden başlayan hisseli arsalar da satışa sunuluyor. Bölge emlakçıları, hisseli arsaların metrekare fiyatlarının 30-40 dolardan başladığını belirtiyor. Sorunsuz, terkleri yapılmış, yapılaşma oranı yüksek villa imarlı arsaların metrekare fiyatları ise 250 dolara kadar çıkıyor. Akfırat'ta, villa tipi yapılaşmaya izin var. Binalara en çok üç kat izni veriliyor. 

2. ANKARA

Cazibe merkezleri değişti

Birçok şehirde olduğu gibi Ankara'nın da cazibe merkezleri artık değişti. Bir zamanlar Ankara'nın en gözde yeri Çankaya, Yukarı Ayrancı, Esat ve Gaziosmanpaşa idi. Şimdilerde ise Eskişehir Yolu, Çankaya-Lodumlu-Mühye Yenimahalle-Alacaatlı, Etimesgut-Bağlıca, Keçiören-Ovacık, Gölbaşı-Taşpınar ve Yenimahalle-Susuz Ankara'nın gözde yerleşim bölgeleri oldular. Bu bölgelerde yer alan arsa ve konutların fiyat artış hızına yetişilemiyor. 

Sermaye Piyayası Kurulu (SPK) Lisanslı Değerleme Uzmanı Bilsay Aslan, Bilkent, Ümitköy, Çayyolu, Beysukent, Yaşamkent'in dışında Ankara'nın batı aksında kalan Eryaman, Sincan-Yenikent, Susuz ve Etimesgut gibi yerlerin de oldukça değer kazandığını söylüyor.

Öte yandan Batıkent ve civarı prim yaparken Çayyolu ve çevresi de gözde semtlerden biri haline geldi. Yine yeni metro ağının temellerinin atılması ve sağlam altyapısı ile Keçiören bölgesi de primlendi. Ankara'da çıkışta olan bölgeler ve buralardaki fiyat hareketleri şöyle:

Eskişehir Yolu: Ankara'nın elit kesimin tercihleri doğrultusunda bu aks prestijli bir bölge haline geldi. Gayrimenkul fiyatları da buna bağlı olarak hızlı bir artış gösterdi. Bölgede, Çayyolu, Ümitköy, Beysukent, Bilkent ve Konutkent'te lüks konutlar yer almakla beraber, Armada, CEPA, Gordion, Arkadium, Galeria ve Bilkent Alışveriş Merkezleri dışında Mesa, Bayındır Hastaneleri, ODTÜ, Bilkent, Hacettepe, Başkent, Çankaya Üniversiteleri yer alıyor. Özellikle Çayyolu, Ankara'nın son yıllardaki en popüler yerleşim bölgelerinin başında geliyor. Eskişehir yolu üzerindeki Bağlıca ve Yurtçu yerleşkeleri konut ve ticari alan olarak önümüzdeki yıllar içinde Ankara'nın gözdesi olması bekleniyor. Bu bölgelerde tarlaların metrekaresi 30-100 lira, konut imarlı arsaların metrekare fiyatları ise 50-250 lira aralığında. Eskişehir yolunun değerli halen Temelli bölgesinde ise tarlalar 10 ila 40 lira, konut imarlı arsaların metrekaresi 35 liradan başlayıp 100 liraya kadar çıkıyor. 

Lodumlu ve Mühye: Çankaya ilçesi sınırları içerisindeki bölgede tarlaların metrekare fiyatı 40-50 lira, konut imarlı arsaların metrekare fiyatları ise 140 ila 150 lira arasında değişiyor. Bölgedeki 100 metrekare büyüklüğündeki sıfır dairelerin fiyatı ise 175 bin liradan başlıyor. 

Mühye'de ise tarla vasıflı  arazilerin metrekaresi 20 ile 30 lira, konut imarlı arsaların fiyatı 75-100 lira ve sanayi imarlı arsaların metrekaresi ise 125 ile 150 liradan satılıyor.

Alacaatlı:  Yenimahalle'ye bağlı olan bu bölgede tarla vasıflı araziler 40-50, konut imarlı arsalar ise 125 ile 150 lira metrekare fiyattan satılıyor.  

Bağlıca: Etimesgut ilçesi sınırlarında yeralan Bağlıca'da konut imarlı arsaların metrekare fiyatı 90 ila 115 lira, imarsız arsaların fiyatı ise 30 ila 40 lira arasında değişiyor.

Ovacık:  Keçiören'in gelişme aksında yer alan Ovacık'ta tarla vasıflı arazilerin metrekare fiyatı 50 liradan başlıyor. Bunun yanında konut imarlı arsaların metrekare bazında fiyatları 150 ila 160, sanayi imarlı arsaların fiyatı ise 275 ila 300 lira arasında değişiyor. Bölgede 100 metrekare büyüklüğe sahip yeri dairelerin fiyatı ise 120 bin liradan başlayan fiyatlarla satılıyor.

Taşpınar: Ankara'nın Gölbaşı ilçesi sınırları içerisinde yer alan bölgede tarlaların metrekare fiyatı 45, konut imarlı arsaların fiyatı 135 ve sanayi imarlı arsaların metrekare fiyatı ise 180 liradan başlıyor.

Susuz: Yenimahalle'ye bağlı Susuz'da tarla vasıflı yerlerin metrekare fiyat aralığı 15 ila 25 lira, konut imarlı arsaların metrekasi ise 50 liradan başlayıp 70 liraya kadar çıkabiliyor. 

3. İZMİR

Kent yenileme projesi sürüyor

İzmir kentsel dönüşüm projeleri ile yeni bir kimliğe bürünmeye hazırlanıyor. İzmir'in geleceği açısından büyük önem taşıyan Kent Yenileme Projesi tüm hızıyla sürüyor. Balçova, Narlıdere, Güzelbahçe, Urla ve Menemen gayrimenkul açısından en değerli bölgeler haline geldi. Örnekköy ve Çiğli'nin üst bölgeleri ise son dönemde çıkışta olan semtler. 

Özellikle Balçova, Narlıdere, Güzelbahçe ve Urla birbiri ardına yükselen lüks konut projeleri ile tüm dikkatleri üzerlerine çekiyorlar. Menemen tarafında daha çok kooperatif ve site şeklindeki konut projeleri göze çarparken, Narlıdere ve Güzelbahçe taraflarında ise ticari gayrimenkul sınıfına giren büyük alışveriş merkezileri boy göstermeye başladı. Durum böyle olunca bu bölgelerdeki arsa fiyatları da değerini ikiye katladı.

İzmir Balçova'da imarlı arsaların metrekaresi 300 ila 2 bin lira, Narlıdere'de bin 500 ila 3 bin lira, Güzelbahçe'de 150 ila 2 bin 500 lira, Urla'da bin 200 ila 2 bin 500 lira ve Menemen'de 100 ile 500 lira aralığında satılıyor. Örnekköy ve Çiğli'deki imarlı arsaların metrekare fiyatı da 100 ila 500 lira arasında değişiyor.  

İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, İzmir'de metronunun geçeceği hat üzerinde yer alan Çiğli, Koyundere, Ulukent ve Bayraklı'nın önümüzdeki birkaç yılda yıldızı parlayacak yerlerin başında geleceği yönünde öngörüde bulunuyor. Alsancak Limanı-Turan arasındaki bölgeyi New York'taki Manhattan gibi gökdelenlerle donatmayı amaçlayan `Yeni Kent Merkezi-Üçüncü İzmir Projesi'nin mahkeme tarafından yeniden durdurulduğunu belirten Güleroğlu, "Eğer, bu projeye onay çıkarsa bölge ve çevresindeki gayrimenkullerin hızına yetişilmez" diyor.    

4. TRAKYA BÖLGESİ

Sanayi imarlı arsaların metrekaresi 100 liradan başlıyor

Trakya'da son dönemde birçok bölge gelişme potansiyeliyeline sahip. Tekirdağ'ın Barbaros beldesine yapımı planlanan konteynır limanı, Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından Çorlu'da kurulması düşünülen `Lojistik Köy' projesi, Trakya Kalkınma Birliği (TRAKAB) tarafından İstanbul Metropoliten Planlama ve Kentsel Tasarım Merkezi'ne (İMP) hazırlatılan 1/25 bin ölçekli Çevre Düzeni Planı çalışmaları çerçevesinde Trakya Bölgesi'ne önemli roller biçildi.

Trakya'nın gayrimenkul açısından yükselen bölgelerinin başında Tekirdağ'ın Çorlu ve Çerkezköy ilçeleri geliyor. Bu ilçelerdeki gayrimenkul fiyatlarındaki artışın en önemli nedeni ise Trakya'daki sanayi tesislerinin nedeyse tamamının bu üç bölgede toplanmış olması oluşturuyor.

Trakya Umum Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı İlhan Kurt, son zamanlarda bölgede gayrimenkul açısından büyük hareketlilliğin göze çarptığını söyleyerek, "Ama bu daha fiyatlara tam yansımadı. Bizim tavsiyemiz Trakya'dan gayrimenkul almanın tam zamanı. Şuradan alın demiyoruz, nereden alırlarsa alsınlar yatırımcılar kârlı çıkacaktır" diyor.

Trakya Bölgesi'nde imarlı arsalardan çok, ağırlıklı olarak tarım arazileri bulunuyor. Bu arazilerden1'inci sınıf olanların metrekaresi 4 lira, 2'inci sınıf olanlar 3 lira ve 3'üncü sınıf tarım arazilerinin metkaresi ise 2 liradan satılıyor. Ancak asfalta cepheli, su ve elektrik gibi altyapısı olan tarım arazilerinin metkare fiyatı 8 ila 10 lira arasında değişiyor.

Trakya genelinde imarlı arsaların fiyatları konum ve bulunduğu ile göre değişkenlik gösterebiliyor. Örneğin; sanayinin yoğun olduğu Tekirdağ'ın Çorlu ve Çerkezköy ilçesinde  imarlı arsaların metrekaresi 100 liradan başlayıp 600 liraya kadar çıkabiliyor. Yine Tekirdağ'ın Muratlı, Malkara, Hayrabolu, Şarköy, Marmara Ereğlisi ilçelerinde ise imarlı arsaların metrekare bazında fiyatı 70 ila 250 lira arasında değişiyor. 

Kırklareli ve ilçeleri Lüleburgaz, Babaeski'de imarlı arsalar, konumuna göre 100 ila 350 lira arasında satılırken; Vize ve Pınarhisar ilçelerindeki arsalar ise  60-150 lira metrekare fiyattan işlem görüyor.

Trakya Bölgesi'ndeki sanayi imarlı arsalar genelde Tekirdağ'ın Çorlu ve Çerkezköy ilçeleri ile  Kırkareli'ne bağlı Lüleburgaz ilçesinde yoğunlaşmış durumda. Çorlu'daki sanayi imarlı arsalar ise daha çok Çerkezköy yolu, Tekirdağ yolu, Türkgücü yolu, E-5 Karayolu Ulaş mevkii, Trakya Serbest Bölgesi ve Misinli beldesi civarıında yer alıyor. Çerkezköy'deki sanayi imarlı arsalar Organize Sanayi Bölgesi'nde, Lüleburgaz'daki sanayi arsaları da ağırlıklı olarak Lüleburgaz ile Karıştıran Muratlı yolu kavşağı arasında Büyükkarıştıran beldesi civarı, E-5'ten Muratlı ilçesine giden yolun Muratlı'ya kadar olan bölümünde toplanmış durumda.  Çorlu, Çerkezköy ve Lüleburgaz'daki sanayi arsalarının metrake fiyatı, arsanın konumuna göre 40 ila 100 dolar arasında değişiyor.

Trakya Umum Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı İlhan Kurt, bölgeye ilişkin şunları belirtiyor:

"Belediyeler ana arterlerdeki geniş yollarda genelde bitişik nizam 6 kat imar uygulaması veriyorlar.10, 15 ve 20 metrekare genişliğinde yollarda imar, genelde yüzde 30 ve 4 kat olarak veriliyor. Daha iç kısımlara gidildiğinde imarın yüzde 20 ve 2 kat veya yüzde 30'a 3 kat izni verildiği görülüyor. Sanayi imarlı arsalara  genelde yüzde 50 imar veriliyor. Ancak Çorlu'nun Velimeşe beldesinde imar sınırları içindeki sanayi imarlı arsalara  ise yüzde 60'a kadar imar izni veriliyor."

Öte yandan,  Trakya'nın bağcılık ve zeytincilik açısından önemli bir potansiyele sahip  Şarköy, Mürefte, Hoşköy, Gaziköy ve Uçmakderedeki tarlaların metrekaresi 8-10 lira arasında arasında değişiyor. 

5. BODRUM

Yazlık fiyatları çok düştü

Bodrum'un yatırım açısından en gözde bölgelerinin başında Yalıkavak, Türkbükü, Gümüşlük (Karakaya), Bitez, Ortakent-Yahşi, Konacık ve Mumcular Beldesi geliyor. Bodrum'un önümüzdeki dönemde prim yapacak muhtemel bölgeleri arasında ise Yalıçiftlik beldesi gösteriliyor. Belde, Kızılağağaç ve Çitlik köylerinin birleşmesi sonucu Yalıçiftlik adını aldı. Bodrum Emlakçılar Derneği Başkanı Ömer Yetgin, bu iki köye 2006/11033 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile turizm imarı verildiğini söylüyor. Bu iki bölgedeki arazilerin yüzde 60-65 düz tabandan oluştuğu bildiriliyor. Yetgin, "Buradaki arsalarda 70-80 metreden su çıkıyor. Yalıçiftlik'teki arsaların metrekaresi 70 ila 100 lira arasında değişiyor. Birinci el araziler çok az olup, ikinci ve üçüncü sahıslara satılmış araziler çoğunlukta" diyor.

Yetgin, Bodrum'un gelişen ve gelişme gösteren diğer bölgeleri hakkında ise şunları söylüyor:

"Mumcular beldesi (Baraj) Bodrum'un gelişme potansiyeli olan bölgesi olarak gösterilebilir. Burada daha önce metrekaresi 10-15 liradan satılan arazilerin fiyatı, 20 ila 50 liraya çıktı. Yine Bodrum'un gelişme gösteren beldelerinden Turgutreis ile Karakaya'da (Gümüşlük) daha çok konut kooperatifi arsaları yer alıyor. Buradaki arsaların metrekare satış fiyatı, 10 ila 100 lira arasında. Arazinin denize yakın oluşu, fiyatı arttırıcı bir etken.
Kriz nedeniyle ilçede yazlık fiyatlarının yüzde 25 oranında düştüğüne işaret eden Yetgin, ilçede satışa hazır çok sayıda yazlığın müşteri beklediğini vurguluyor. 

6. ADANA

Karaisalı yolunu izleyin

Adana'nın son dönemde yıldızı  parlayan bölgeleri arasında Karaisalı yolu,  Kozan yolu ve  M1 Alışveriş Merkezi'nin çevresi gösteriliyor.  Adana  Tüm Emlakçılar Esnaf Odası Başkanı Burhan Coşkun, gelişme potansiyeli olan bölgedeki tarlaların metrekare fiyatının 80 ila 200 lira arasında olduğunu söylüyor. Coşkun, bölgelerdeki arsa fiyatları hakkkında ise şu bilgileri veriyor:

"M1'in çevresindeki konut imarlı arsaların metrekaresi 100-500 lira; Karaisalı yolundaki konut imarlı arsaların metrekaresi 40 ila 100 lira; Kozan yolundaki arsalar ise 30 ila 150 arasında bir fiyattan satılıyor. Bu bölgelerdeki sanayi imarlı arsaların metrekare fiyatı 100 ila 300 lira arasında değişiyor. Bu üç bölgedeki yeni konutların fiyatları, 80 bin liradan baylayıp 200 bin liraya kadar çıkabiliyor."

Adana'da Seyhan ilçesinin kuzeybatısı  ve Yüreğir ilçesinin de kuzeydoğusu, rantın yükselen bölgeleri olarak göze çarpıyor. Yüreğir'deki arsaların metrekaresi 20-70 lira arasında değişiyor. Adana'nın planlı gelişen bölgelerinden Yeni Adana'da ise arsaların metrekaresi 300 liradan başlayıp 1000 liraya kadar çıkabiliyor. Yeni Adana'da daire fiyatları ise metrekare bazında 800 ile 1000 lira. 

7. KONYA

İstanbul-Ankara yolu arası çok popüler

Selçuklu, İstanbul yolu, Adana yolu, Meram, Karatay bölgesinde (Merkez ve Kaşınhanı arası) Çevre yolu ve Karaman yolu civarının Konya'da son dönemde gayrimenkul açısından çıkışta olduğunu söyleyen Konya Emlakçılar Odası Başkanı İsmet Çakır, bu bölgelerdeki gayrimenkullerin hızla değer kazandığını belirtiyor. Konya'da geniş bir arazi potansiyeli olduğuna dikkat çeken Çakır, çıkışta olan bölgelerdeki arsa ve konut fiyatları hakkında ise şunları ifade ediyor:

"Bu bölgelerdeki tarlaların metrekaresi 2 liradan başlayıp, 20 liraya kadar çıkıyor. Bölgedeki konut imarlı arsaların metrekaresi, 20 ila 55 liradan işlem görüyor. Sanayi imarlı arsaların metrekaresi ise 15 ila 80 Euro gibi değişen fiyatlarlarla alıcı bulabiliyor. Konut fiyatları ise ortalama 50 ile 80 bin lira arasında."

İstanbul yolunu, Ankara yoluna bağlayan çevre yolu civarındaki arazilerin de yatırımcıların iştahını kabarttığına dikkat çeken Çakır, Meram bölgesinde ise şehir dışına yapılan TOKİ  İnşaatlarının etrafındaki arazilerin adetada kapışıldığını belirtiyor.

Yeni Adliye binası ile üniversite kampüsü için planlanan Karatay bölgesinin de yatırımcıların tercih ettiği bölgelerin başında geldiğini vurgulayan Çakır, Selçuklu bölgesinde Ankara-İstanbul yolunu birbirine bağlayan büyük çevre yolu civarı ile Meram'da kentsel dönüşüm projesinin yapıldığı alanları, Konya'da birkaç yıl içinde yıldızı parlayacak muhtemel bölgeler olarak gösteriyor. 

8. SAKARYA

Gözler Karasu'da kurulacak limanda

Sakarya'nın son dönemde prim yapan bölgeleri arasında, Karasu ve Kaynarca ilçeleri ile Aşırlar ve Kayrancık gibi il merkezinin batısında yer alan köyler gösteriliyor. Sakarya Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Selçuk Başak, Sakarya'nın önümüzdeki birkaç yılda prim yapacak bölgeleri hakkında ise "Erenler, Serdivan, Pamukova, Geyve Taraklı, Akyazı ve Hendek gelişecek bölgelerden. Bu bölgeler arasında Erenler ve Serdivan beldesindeki konut imarlı arsaların metrekaresi 100-250 lira, anayol üzerinde ise 500 ile 1000 lira arasında değişiyor" diyor.

Karasu ilçesinin son dönemde gayrimenkul açısından öne çıktığını kaydeden Başak, ilçedeki gayrimenkul fiyatları hakkında ise şu bilgileri veriyor:

"Karasu'da kurulacak olan liman, Kibar Holding'in demir-çelik tesisi kurmak için almış olduğu arazi ve son günlerde Çinli otomotiv devi Cerry'nin bölgede yatırım için yer arayışı, ilçenin değerini arttırdı. Karasu'da sanayi imarlı arsaların metrekaresi 60-70 lira arasında değişiyor. Önümüzdeki dönemde sanayi imarı verilecek yerlerin dönümü ise 15-20 bin liradan başlıyor.

Karasu'da konut imarlı arsaların metrekare fiyatı ise 70 ila 150 lira arasında değişiyor.

Karasuda ikinci el konutların fiyatları  20 bin liradan başlıyor. Sıfır daireler ise 35 ila 120 bin lira arasında değişiyor."

Bunun dışında Kaynarca'nın da özellikle son dönemde İstanbul'dan yatırımcı çektiğine işaret eden Başak, "Bölgede, 1 dönümden 1000 dönüme kadar olan arsalara yoğun talep var.  Kaynarca'daki tarlaların dönümü 5 bin liradan başlayıp, 20 bin liraya kadar çıkıyor" diyor.

Yine Sakarya'nın Geyve, Pamukova ve Taraklı ilçelerinin arsa yatırımcıları tarafından büyüteç altına alındığını söyleyen Başak, bölgedeki tarlaların dönümünün 5 bin bin liradan başlayıp 50 bin liraya kadar çıktığını belirtiyor. Sapanca ilçesinin de son dönemde İstanbul'dan yatırımcı çektiğini söyleyen Başak, buradaki konut imarlı arsaların metrekaresinin 100 ila 400 lira arasında olduğunu vurguluyor.

9. BURSA

Bütün oklar İzmir ve Mudanya yönlerine

Türkiye'nin en çok göç alan illerinden biri olan Bursa, İzmir yönüne doğru genişliyor.

Bursa'nın gayrimenkul açısından son dönemde yıldızı parlayan bölgeleri olarak Mudanya yolu, Bademli, Hasköy, Balat, Göynüklü ve Aydınpınar gösteriliyor.  

Bunun dışında Kestel ve Gürsu ilçeleri Kayapa beldesi ve Yörükali Köyü ise daha çok minimum fiyatlara sürüm oluşturan bölgeler öne çıkıyor. Bursa'nın ticari gayrimenkul açısından ise son dönemde Mudanya ve İstanbul yolunun öne çıktığını ifade eden Bursa Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Ahmet Gür, şunları belirtiyor:

"Mudanya yolundaki tarlaların yola bakan tarafta olanlarının dönümü 40 ile 55 bin, yoldan uzak olanların dönümü ise 20 ila 30 bin lira arasında. Buradaki konut imarlı arsaların dönümü 100-150 bin lira, ticari imarlı olan arsaların dönümü ise 500 ila 550 bin liradan işlem görmekte. Bademli'deki konut imarlı arsaların dönümü 100-150 bin liradan, sanayi imarlı arsaların metrekaresi ise 250-300 dolardan satılıyor. Buradaki tarla vasflı arazilerin dönümü, 30-60 bin lira. Hasköy'de yer alan konut imarlı arsaların dönümü, 100 bin liradan başlıyor. Bölgedeki zeytinliklerin dönümü 25 ila 30 bin, kıraç yerlerin dönümü ise 15-20 bin lira.

Balat'ta yer alan imarlı arsaların dönümü 200-250 bin liradan satılmakta. Göynüklü'de ise konut imarlı arsaların dönümü 200 bin liradan, tarlaların dönümü ise 40 bin liradan başlıyor. Aydınpırar bölgesinde imarlı arsaların dönümü 150 bin lira, tarlalaların dönüm fiyatı ise 15 ila 30 bin lira arasında."

10. ANTALYA

Yeni yerler Kepezüstü, Döşemealtı ile Korkuteli ve Aksu ilçeleri

Türkiye'nin turizm başkenti olan Antalya'da gayrimenkul fiyatlarının hızına yetişilemiyor. Antalya'da Eski Lara Caddesi, Kemerağzı oteller bölgesi, Konyaaltı, Kuzeykent, Yeniköy, Yeşilbahçe ve Fener gayrimenkul değerleri açısından yükselişini sürdüren bölgelerin başında geliyor. Bu bölgelerdeki imarlı arsaların metrekare fiyatı 50 Euro'dan başlayıp,300 Euro'ya kadar çıkabiliyor.

Antalya'da en pahallı arsalar ise Konyaaltı Caddesi üzerinde yer alıyor. Bu cadde üzerindeki arsaların metrekaresi 3 bin Euro'dan başlıyor. Cadde, fiyat bakımından adeta İstanbul Büyükdere Caddesi ile yarışıyor. Antalya Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Şeref Sağlam, Antalya'nın birkaç yıl içinde yıldızı parlayacak bölgeleri hakkında ise şunları belirtiyor:

"Kepezüstü ve Döşemealtı bölgeleri ile Korkuteli ve Aksu ilçesi, önümüzdeki dönemde gelişmeye en uygun yerlerden. Bu bölgedeki konut imarlı arsaların metrekaresi 100 ila 250 lira, ticari ve sanayi imarlı arsaların metrekaresi ise 150 ila 500 liradan satılıyor. Turizm imarlı arsaların metkare fiyatı 250 liradan başlayıp, 750 liraya kadar çıkabiliyor. Buna ek olarak üzerinde hem turizm hem de sanayi imarı olan yerlerin dönümü 50 bin liradan başlayıp, 1 milyon liraya kadar çıkabiliyor. Önümüzdeki dönemde yıldızı parlayacak bu bölgelerdeki tarlaların dönümü 10 ila 100 bin lira arasında satılıyor. Bu bölgelerdeki konutların fiyat aralığı ise 45 bin ila 1 milyon lira arasında. Gelişmekte olan bu bölgelerdeki emsal olanları yüzde 30 ila 80 arasında tutulmaya çalışılıyor. Ticari ve sanayi imarlı arsalarda emsal oranları yüzde 40 oranında pek aşılmamaya çalışılıyor."

11. KOCAELİ

Gözler Döngel, Bahçecik ve Karıyaka'da

Kocaeli'nin şu anda gayrimenkul değerleri açısından çıkışta olan bölgelerinin başında Şehir Merkezi, Plaj Yolu, Bağçeşme, Yuvam Akarca ve Yahyakaptan Mahallesi geliyor. Bu dört bölgedeki imarlı arsaların metrekare satış fiyatları, 250-350 lira arasında. Bu bölgelerdeki konutların satış rakamları ise şöyle:

Bağçeşme 125 bin lira, Şehir Merkezi'ndeki yeni konutlar 150 bin liradan başlıyor, Plaj Yolu 175 bin lira, Yahyakaptan 95 ila 120 bin lira ve Yuvam Akarca ise 95 bin ile 120 bin lira arasında. Yine bu bölgelerdeki işyerlerinin ortalama metrekare fiyatı 2 ile 2 bin 500 lira arasında değişiyor.

Kocaeli merkez ve ilçelerinde cazibesini yitiren ve düşüşte olan bölgelerin bulunmadığını söyleyen Kocaeli Emlakçılar Derneği Başkanı Nejat Bayhan, önümüzdeki birkaç yıl içinde yıldızı parlayacak muhtemel bölgelerin ise Döngel, Bahçecik, Kartepe ve Karşıyaka olduğunu belirtiyor. Bu bölgelerdeki imarlı arsaların metrekaresi 100 liradan başlıyor. Bu bölgelerde 2.5 katlı villallar yer alıyor. Bunun dışında Kocaeli'nin Karamürsel ilçesi son dönemde yıldızı parlayan bir diğer bölge olarak göze çarpıyor. Bölgede birkaç yıl önce merekaresi 50 lira olan konut imarlı arsaların bugünkü fiyatı 110 lira. 

Kocaeli'nin Maşukiye, Kırkpınar ve Suadiye beldesi, haftasonu evleri açısından en çok tercih edilen yerlerin başında geliyor. Maşukiye, Suadiye, Derbent ve Kırkpınar'daki site içerisinde yer alan iki katlı villaların satış fiyatı, 150 ila 200 bin lira arasında değişiyor. 

12. KAYSERİ

Malatya ve Sivas yolları ile Gesi Bölgesi çok gözde

Bir sanayi kenti hüviyetine bürünen Kayseri, gayrimenkul açısından Orta Anadolu Bölgesi'nin en değerli illerinden birisi haline geldi. İlde özellikle ticari arsaların fiyatlarında son birkaç yılda gözle görülür artışlar yaşandı. Kayseri, konutta doğuya doğru, sanayide ise batıya doğru gelişiyor. 

Kayseri'nin şu anda çıkışta olan bölgeleri olarak Alpaslan Mahallesi, Kılıçaslan Mahallesi, Gültepe Mahallesi ve eski Kayseri'nin merkeze yakın mahalleleri gösteriliyor. Bu bölgelerdeki imarlı arsaların metrekaresi 1000 liradan başlayıp 2 bin 500 liraya kadar çıkabiliyor. Yine aynı yerlerdeki konutlar ise 80-150 bin Euro arasında.satılıyor. 

Kayseri Emlakçılar Odası Başkanı  Kazım Karabekir Temel, önümüzdeki birkaç yılda Malatya Mimarsinan ve Sivas yolu ile Gesi bölgesinin en çok prim yapacak bölgeler olduğunu öngörüyor. Bu bölgelerdeki imarlı arsaların metrekare fiyatlarının 100 ila 200 lira arasında olduğunu kaydeden Temel, buralardaki dairelerin ise 30 ile 50 bin Euro arasında değişen fiyatlarlardan satıldığını belirtiyor. 

13. ESKİŞEHİR

Batıya doğru giden her yerde yatırım yapılabilir

Eskişehir, batıya doğru yani Bursa yoluna doğru gelişme gösteriyor. Eskişehir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Gazi Çelik, gayrimenkul açısından çıkışta olan bölgeler arasında; Batıkent Mahallesi, Bursa yolu, Zincirlikuyu Mahallesi, Vişnelik Mahallesi-Vişnelik Evleri, Savoza Mahallesi, Eski Bağlar ve  Karabayır Bağları'nı gösteriyor. 

Çelik, çıkışta olan bölgelerdeki arsa fiyatları hakkında ise şu bilgileri veriyor:

"Batıkent Mahallesi ve Bursa Yolu'ndaki konut imarlı arsaların dönümü 130 ile 250 bin lira  arasında satılıyor. Zincirlikuyu Mahallesi'nde imarlı arsaların bir dönümü 45 ila 60 bin lira,  Vişnelik Mahallesi'ndeki konut imarlı arsaların metrekare birim fiyatı 800 ile1000 lira,

Vişnelik Evleri'ndeki konut imarlı  arsaların metrekare fiyatları ise 1000 ila bin 500 lira arasında değişiyor. Karabayır Bağları'nda ise imarlı arsaların metrekare fiyatı 80 liradan başlayıp 200 liraya kadar çıkabiliyor. Savoza Mahallesi'ndeki konut imarlı arsaların metrekare birim fiyatları 300 ila 700 lira, Eski Bağlar'daki konut imarlı arsaların metrekare birim fiyatları ise 700 ila bin 500 lira arasında değişiyor." 

14. MERSİN

Mersin-Erdemli arası yatırıma uygun

Mersin'in önümüzdeki dönemde gelişmeye açık bölgeleri arasında Yenişehir ilçesi sınırları içerisinde kalan CarrefourSa'nın çevresi, Kocavilayet Mahallesi ile Mezitli ilçesi  gösteriliyor. 

Mersin Tüm Emlakçılar Meslik Odası  Başkanı Selim Madenli, bu bölgelerdeki gelişim potansiyelinin 10 yıl daha devam edeceğini öngörüyor. Mezitli İlçesi'nde yer alan arsaların da çok kazançlar sağladığını söyleyen Madenli, "Mersin Büyük Şehir Belediyesi, hizmet sınırlarını Mezitli'ye kadar genişletti. Bu bölgedeki altyapı hizmetlerinin gelişmesi ile bölge gelişti" diyor. Madenli, Mersin'in gelişmeye açık bölgelerindeki geyrimenkul fiyatları hakkında ise şu bilgileri veriyor:

"Buralardaki tarlaların metrekaresi 15 ila 30 lira, konut imarlı arsaların fiyatları ise 150 ile 300 lira arasında değişiyor. Konutların fiyatları ise 130 bin liradan başlayıp, 600 bin liraya kadar çıkıyor. Tarsus'a kadar olan bölge (Huzurkent) turizm bölgesi ilan edildi. Buradaki arsaların birinci paraseli kapatıldı. İkinci ve üçüncü parsellerde yer alan arsaların fiyatı 10 ile 30 lira arasında değişiyor. Mersin ile Erdemli arasındaki bölgede büyük inşaat şirketleri konut üretiyor. Buradaki denize sıfır konut imarlı arsaların metrekare fiyatı 150 ila 200 lira arasında değişiyor. İkinci parsellerdeki arsalar ise 50-100 lira arasında satılıyor. Buralardaki yazlık konutların fiyatları ise 50 bin liradan başlayıp 500 bin liraya kadar çıkabiliyor. Gelişme potansiyeli olan bu bölgelerin imar durumları (0,90,1.25,1.5) emsal yoğunlukta."

Okhan Şentürk/Ekonomist Dergisi

 


Geri Dön