26 / 04 / 2024

14 maddede mevzuata muhalif yönetimlerin siteye verdiği zararlar!

14 maddede mevzuata muhalif yönetimlerin siteye verdiği zararlar!

Konut Siteleri Yönetimleri Danışmanı Nihat Dönmez, "mevzuata muhalif yönetimlerin siteye verdiği zararlar" konusunu Emlakkulisi.com okurları için kaleme aldı. İşte Nihat Dönmez'in yazısı...



1.    Siteleri, kişiler değil, mevzuatlar yönetir; kişiler sitelere ancak ve sadece hizmet ederler.

2.    Mevzuata muhalif yönetilen sitelerde komşuluk hukuku değil adli hukuk hakim olur, komşuluk hukuku kahve içmeye, adli hukuk adliye koridoruna götürür.

3.    Mevzuata  muhalif yönetilen sitelerde ekonomik dalgalanmalardan dolayı, daire fiyatları artabilir ama emlak değeri düşer.

4.    Mevzuata muhalif  yönetilen sitelerde, bürüt kira fiyatlarındaki ev sahibi kazanç oranı düşüklüğü  ve boşta kalması kaygısı dolayısı ile  cari emlak değerinde önemli bir yeri bulunan net kirada ve kiracı varlığında düşüş olur.

5.    Mevzuata muhalif yönetilen sitelerde, yapısal yönetimle hizmet yönetimi arasındaki ruhsal fark karıştırılır ve sıkça yaşanan olaylar, sıkça yapılan hatalar, sıkça sorulan sorularda ciddi artışlar olur.

6.    Mevzuata muhalif olarak yönetilen sitelerde, dava sayısı artar ve komşuluk hukuku zayıflar, tolerans azalır.

7.    Mevzuata muhalif  yönetilen sitelerde, aidat dostu site karakteri gider ve yerine muhasebesel yönetim varlık gösterir.

8.    Mevzuata muhalif sitelerde yönetimde olmaktan ziyade yönetimde kalmakta ısrarlı %2’lik bir grup oluşur.

9.    Mevzuata muhalif yönetilen  sitelerde yolsuzluğun verebileceği  % 10 luk azami aidat yüksekliği, %35 oranına çıkar.

10.    Mevzuata muhalif  yönetilen sitelerde, hukuk tanımazlık ve maliklerin bilgisizliğinden ve bıkmışlıktan kaynaklanan ilgisizliğinden dolayı ciddi hukuk ihlalleri alışıldık hale gelir.

11.    Mevzuata muhalif  yönetilen sitelerde, site avukatı maliklere karşı hukuk mücadelesi içine girmek durumunda kalır.

12.    Mevzuata muhalif yönetilen sitelerin yöneticileri, hizmetten çok, kendi zedelenmiş itibarının yüzsüzü haline gelir ve genellikle de bu hal siteden taşınma ile sonuçlanır.

13.    Mevzuata muhalif yönetilen sitelerde ciddi denetim sorunları yaşanır ve denetici malik adayı bulmakta zorluk yaşanır.

14.    Oysa Konut Sitesi Yönetimi; 634 sayılı kat mülkiyeti kanunu ve bu kanuna endeksli olarak hazırlanmış Yönetim Planı / bu kanunun atıf yaptığı diğer kanun ve yönetmelikler çerçevesinde atanmış veya seçilmiş, Yönetici/Yönetim Kurulları, Denetici/Denetim Kurulları, Kat Malikleri Genel Kurulları vb. Organlar üzerinden tanımlı alanlarda, Vergi Usul Kanunu ve Türkiye Muhasebe Standartlarına tabi olmaksızın, tüzel kişiliksiz bir birliği,  hukuki-mali-idari-sosyal boyutlu bir yapıda, personel-malzeme-eğitim-prosedür dörtgeninde; güvenlik-temizlik-teknik –idari işlerden oluşan dört temel hizmeti sakinler memnuniyeti ve emlak değerini artırıcı vizyon üzerinden idari ve saha hizmetlerini tahmini bütçe yaklaşımı ile hakimin müdahalesine açık, gerçekleştirme sürecidir.

Nihat Dönmez /Site Yönetimleri Danışmanı

www.konutsitesiyonetimi.com

28 maddede sitelerde genel giderlere katılım!


Geri Dön