28 / 03 / 2024

15 milyon kaçak yapıya 3 boyutlu takip!

15 milyon kaçak yapıya 3 boyutlu takip!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, imara aykırı olarak inşa edilen binaları uydudan görüntüleyecek. Yerel yönetimler de imar planı hazırlarken bu sistemi kullanacak.



Çalışmalarına devam eden Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, imara aykırı kaçak yapılara göz açtırmamak için sıkı çalışma başlattı. Sabah gazetesinden Seda Tabak'ın haberine göre, kaçak yapılarla ilgili izlenecek yol haritası da netleşti. Bakanlık kaçak yapılaşma ve çarpık kentleşmenin önüne geçmeyi planlıyor. 3 boyutlu şehir modeli üzerine çalışmalar yapan bakanlık konuyla ilgili Tapu Kadastro Müdürlüğü'nü görevlendirdi. Yeni sistemle imara aykırı yapılar uydudan görüntülenecek. Yerel yönetimler de imar planı hazırlarken bu sistemi kullanacak.

YAKINDA İHALE EDİLECEK


Türkiye genelinde 15 milyon, İstanbul'daki 4 milyon kaçak yapı bu sistem sayesinde tespit edilecek ve yıkılacak. 3 boyutlu şehir modelleri için ilk etap ihaleleri önümüzdeki günlerde gerçekleştirilecek. Bu model, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın ikinci 100 günlük icraat planları arasında yer alıyor. Şehrin doku ve topografyası ile vizyon projelerinin seçilen pilot bölgelerde üç boyutlu olarak sayısal ortama aktarmayı ve çevrimiçi olarak kamuoyu ile paylaşmayı sağlayan bir veri sistemi olan proje kapsamında vatandaşlar da e-Devlet üzerinden Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi'ne (TAKBİS) girerek, satın alacakları veya kiralayacakları evleri 3 boyutlu görebilme imkânına sahip olabilecek. Kaç oda, kaç salon, salonun büyüklüğü, mutfağın büyüklüğü nedir, dairenin planı nedir, bunların hepsini 3 boyutlu olarak kendi gözüyle birebir olarak görecek.

SİSTEM NASIL İŞLEYECEK?


İlk olarak kameralı uçaklarla uçuşlar yapılıp, fotoğraflanıyor ve elde edilen bu bilgilerden haritalar üretiliyor. Sonra bunların entegrasyonuyla ilgili ofiste bazı çalışmalar yapılıyor. Yani binanın cepheleri de 3 boyutlu hale getiriliyor. Daha sonra da bu binaların mimari projeleri sayısallaştırılarak, binayla entegre ediliyor. 'Tapu ve kadastro bilgileri, maliki kimdir, alanı ne kadardır, üzerinde bir tahkikat var mıdır' gibi bütün tapu ve kadastro bilgileri de entegre olduktan sonra da proje hayata geçiriliyor.

5 yılda 1.5 milyon konutu dönüştüreceğiz!

Kentsel dönüşüm 20 yıl içinde tamamlanacak!


Geri Dön