25 / 04 / 2024

1.6 milyon kişilik liste için 560 milyon liralık KEY göründü

1.6 milyon kişilik liste için 560 milyon liralık KEY göründü

Key hesabının tasfiyesi amacıyla hazırlanan ilk liste, dün Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'na gönderildi



1 milyon 665 bin kişilik ilk liste ile yaklaşık 560 milyon liralık ödeme yapılması öngörülüyor.

KONUT Edindirme Yardımı (KEY) hesabının tasfiyesi amacıyla süre uzatımına ilişkin çıkarılan kanun kapsamında oluşturulan ilk liste, dün Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'na (GYO) gönderildi. Tasfiye Halindeki Emlak Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Sayın, ilk listenin 1 milyon 665 bin kişiye yaklaşık 560 milyon lira ödemeyi öngördüğünü açıkladı. Kanun uyarınca, ilk listenin hazırlanması konusunda mart sonuna kadar sürelerinin bulunduğunu hatırlatan Sayın, ancak, hak sahiplerini daha fazla bekletmemek için bu ay içinde ilk listeyi tamamlayacaklarını söyledi.

Hâlâ hatalar var
Listenin şubat ayının ikinci yarısında tamamlanmasını öngördüklerini ancak, kurumlardan gelen listelerde oldukça fazla yanlış olması nedeniyle bu sürenin uzadığını anlatan Sayın, şu bilgiyi verdi: "İlk aşamada listenin 2 milyon kişiyi ilgilendirmesini öngörüyorduk. Ancak hâlâ çok hatalı listeler gönderildi. Söz gelimi 60 bin kişiye aynı vatandaşlık numarası verilmiş. Bunları düzeltmek zaman aldı. Söz verdiğimiz gibi, ilk ödeme listesini dün Emlak Konut GYO'ya gönderiyoruz. Hatalı bildirimler ve ödenemeyecek tutarların silinmesi nedeniyle listedeki hak sahibi sayısı 1.6 milyon civarında kaldı. 5-10 bin kişiye ilişkin hataların da düzeltilmesi için çalışıyoruz. Bunları da gelecek hafta listeye ekleyebiliriz."

Kuruşun altı silindi
Verilen bilgiye göre, bazı hak sahipleri için ödenen ana para tutarının kuruşun altında kalması nedeniy le nemalandırma yapılamadı. Bu tutarların bilgisayara girişi ve ödemesi mümkün olmadığı için bu tutarlar silindi. Sayın, bu konuda şunları söyledi: "Önceden, kuruşun altında (para) vardı. 2.5 kuruş 100 para idi. Şimdi kuruşun altında bir birim yok. Bir, iki kez anapara ödenmiş veya aylık ana parasının bile tamamı ödenmemiş insanlar var. Bunların bugünkü para birimi ile kuruş bile etmiyor. Ödenmesi mümkün değil, bilgisayara işlenmiyor. Bu nedenle limitin altında kalan tutarlar silindi."

Doğruluk testi gerek
Listenin Emlak Konut GYO'ya gönderilmesinden sonra şirket, kontrol ve doğruluk testlerini yaparak, listeyi kendi internet sitesinde ve Resmi Gazete'de ilan edecek. Ödemeler, bu işlemlerden sonra Ziraat Bankası aracılığı ile yapılacak. Yasa uyarınca, Tasfiye Halindeki Emlak Bankası KEY birimi, 3 aylık dönemler halinde yeni listeler oluşturabilecek.
Hürriyet

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

KEY listesinde 1.6 milyon kişi var

 Konut Edindirme Yardımı (KEY) hesabının tasfiyesi amacıyla süre uzatımına ilişkin çıkarılan kanun kapsamında oluşturulan ilk liste, Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'na (GYO) gönderildi. Tasfiye Halindeki Emlak Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Sayın, ilk listenin 1 milyon 665 bin kişiye yaklaşık 560 milyon lira ödemeyi öngördüğünü söyledi.

Kanun uyarınca, ilk listenin hazırlanması konusunda mart sonuna kadar sürelerinin bulunduğunu hatırlatan Sayın, ancak, hak sahiplerini daha fazla bekletmemek için bu ay içinde ilk listeyi tamamlamak için büyük gayret gösterdiklerini ifade etti.

Vatandaşlık numaraları karışmış
Listenin şubat ayının ikinci yarısında tamamlanmasını öngördüklerini ancak, kurumlardan gelen listelerde oldukça fazla yanlış olması nedeniyle bu sürenin uzadığını anlatan Sayın şu bilgiyi verdi: "İlk aşamada listenin 2 milyon kişiyi ilgilendirmesini öngörüyorduk. Ancak hâlâ çok hatalı listeler gönderildi. Söz gelimi 60 bin kişiye aynı vatandaşlık numarası verilmiş. Bunları düzeltmek zaman aldı. Söz verdiğimiz gibi, ilk ödeme listesini bugün Emlak Konut GYO'ya gönderiyoruz. Hatalı bildirimler ve ödenemeyecek tutarların silinmesi nedeniyle listedeki hak sahibi sayısı 1.6 milyon civarında kaldı. 5-10 bin kişiye ilişkin hataların da düzeltilmesi için çalışıyoruz. Bunları da gelecek hafta listeye ekleyebiliriz."
Radikal

İkinci KEY'de liste teslim edildi 

İkinci KEY ödemelerine ilişkin `hak sahibi' çalışmaları tamamlandı.

Emlak Bankası, ikinci KEY ödemelerinden yararlanacak hak sahiplerinin listesini dün Emlak GYO'ya teslim etti. Listede, 1 milyon 665 bin hak sahibinin ismi ve alacağı tutarlar bulunuyor. Ödemeler için, KEY listesinin Resmi Gazete'de yayınlanması gerekiyor. Emlak GYO'nun KEY listesini hafta başında Resmi Gazete'de yayınlaması bekleniyor. Resmi Gazete'nin yayınlanmasının ardından da Ziraat Bankası'ndan ödemeler başlayacak. Bankanın da, ödemeleri ilk ödemede olduğu gibi belirli günlere yayacağı tahmin ediliyor. Ödemelerin ise bir hafta içinde gerçekleşeceği belirtildi.
Star/Hüseyin Özay

KEY hak sahiplerine müjde

Konut Edindirme Yardımı (KEY) hak sahipleri için önemli haber...Konut Edindirme Yardımı (KEY) hesabının tasfiyesi amacıyla süre uzatımına ilişkin çıkarılan kanun kapsamında oluşturulan ilk liste, Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'na (GYO) gönderildi. Tasfiye Halindeki Emlak Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Sayın, ilk listenin 1 milyon 665 bin kişiye yaklaşık 560 milyon lira ödemeyi öngördüğünü bildirdi. İlk aşamada listenin 2 milyon kişiyi ilgilendirmesini öngördüklerini kaydeden Sayın, ancak hâlâ çok hatalı listeler gönderildiğini bildirdi. Sayın, "Söz gelimi 60 bin kişiye aynı vatandaşlık numarası verilmiş. Bunları düzeltmek zaman aldı. 5-10 bin kişiye ilişkin hataların da düzeltilmesi için çalışıyoruz. Bunları da gelecek hafta listeye ekleyebiliriz" dedi.

KURUŞLAR SİLİNDİ

Verilen bilgiye göre, bazı hak sahipleri için ödenen ana para tutarının kuruşun altında kalması nedeniyle nemalandırma yapılamadı. Bu tutarların bilgisayara girişi ve ödemesi mümkün olmadığı için bu tutarlar silindi.
Bugün


Geri Dön