25 / 04 / 2024

1948 yılında Savarona Yatı'na biçilen değer 3 milyon dolarmış!

1948 yılında Savarona Yatı'na biçilen değer 3 milyon dolarmış!

28 Mart 1931'de denize indiğinde dünyanın en büyük yatı olan Savarona Yatı'nın yıllık masrafları hazineye maliyeti her yıl 1 milyon liraymış. 1948 yılında tasarruf için yatın satılmasını düşünmüşler.




1948 yılında Savarona Yatı na biçilen değer 3 milyon dolarmış!


Savarona Yatı'nın satılacağı söyleniyor.


Yatın on milyon kıymeti olduğu bildiriliyor.


   Bu sabahki Hürriyet Gazetesi'nin yazdığına göre hükümet, yıllık masrafları ile hazineye pek pahalıya mal olan Savarona yatının satılmasına karar verilmiştir. Pazar olması münasebetiyle tahkikine imkan bulamadığımız bu habere göre bizim paramızla 8 - 10 milyon lira değerinde olan Savarona'yı, memleketimizde alabilecek kimse bulunabileceği tahmin edilemediğinden bunun dış memleketlerden birine satılması uygun görülmüştür. 

   3 milyon dolar kıymet konulan bu yatın satışa çıkarıldığı sefarethanelerimize tebliğ edilmiştir. Zengin memleketlerde bulunan sefarethanelerimiz, mahallin gemi komüsyoncularıyla temasa geçecek, Savarona için müşteri temin etmeye çalışacaklardır. Bu satışın yapılması bizim paramızla 8 - 9 milyon liralık bir gelir temin edilecek ve hem de her yıl bu yat için ayrılmakta olan 1 milyon liralık tahsisat tasarruf edilmiş olacaktır. 

   On beş yirmi gün evveline kadar Kanlıca Koyun'da demirli bulunan Savarona, İstinye'ye çekilmiştir. Yat halen İstinye koyunda demirli bulunmaktadır.


(1948 yılında Reşat Altın 41 liraymış.) 


Akşam Gazetesi 5 Aralık 1948



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com


Geri Dön