25 / 04 / 2024

1956 yılında, Şehrin konut ihtiyacı blok apartmanlarla karşılanabilirmiş!

1956 yılında, Şehrin konut ihtiyacı blok apartmanlarla karşılanabilirmiş!

1956 yılında İstanbul'un imar planları etrafında tetkiklerde bulunan Prof. Högg çalışmalarını tamamlamış. Tramvayların kaldırılmasını uygun bulan Prof. Högg'e göre, şehrin konut ihtiyacı yalnızca blok apartmanlarla karşılanabilirmiş.



1956 yılında, Şehrin konut ihtiyacı blok apartmanlarla karşılanabilirmiş!



Şehrin mesken ihtiyacı nasıl karşılanabilir?


Şehircilik mütehassısı, tek çarenin blok apartmanlar olduğunu söyledi.


  Bir müddetten beri imar planları etrafında tetkiklerde bulunan Prof. Högg, çalışmalarını tamamlamamıştır. Bugün, uçakla memleketine dönecektir. Profesör, çalışmaları hakkındaki raporunu Almanya'ya döndükten sonra orada yazacak ve buraya gönderecektir.

  İlgililerin verdiği malumata göre, tatbikat planlarındaki sanayi bölgelerinin Belediye hudutları dışına çıkarılması prensibini uygun bulmaktadır. Ayrıca bazı yerlerdeki yeşil sahaların tahdit edilmesini istemekte, hiç yeşil saha bulunmayan semtlere de park ve bahçe ilavesini tavsiye etmektedir. Şehrin mesken ihtiyacını karşılamak üzere blok apartmanlar inşasını muvafık bulmasına mukabil dağınık planları tasvip etmemektedir.

  Trafik durumu hakkında yaptığı incelemerde Beyoğlu'ndan Karaköy'e inen yolun açılmasını, tramvayların da kaldırılmasını uygun bulmaktadır. Sayfiyelerdeki evlerin muhakkak surette bahçe içine alınmasını ve aynı zamanda muayyen katlarda olmasını zaruri görmektedir.

 

  Prof. Högg, raporunu gönderdikten sonra buna göre planlar düzenlenecek kendisi tekrar memleketimize gelerek bunları bir kere daha gözden geçirecektir.



Hürriyet Gazetesi 19 Ağustos 1956



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com





Geri Dön