27 / 04 / 2024

1962 yılında Boğaz Köprüsü yeniden şehir planına alınacakmış!

1962 yılında Boğaz Köprüsü yeniden şehir planına alınacakmış!

1962 yılında hazırlanacak olan imar planına, Boğaz Köprüsü yeniden alınacakmış. Prof. Piccinato'nun hazırlayacağı şehir planında yer alacak esas noktalar, İstanbul Çevre Yolu, Üçüncü Haliç Köprüsü ve Boğaz Köprüsü olacakmış.



İstanbul çevre yolu ile beraber;


Boğaz Köprüsü yeniden şehir planına alınıyor.


  Şehrin nazım planını, 9 ayda tamamlayacağı bildirilen ve mektupla şehrimize davet edilen İtalyan şehircilik mütehassısı Prof. Piccinato, yeni yılın ilk ayında şehrimizde olacaktır.

  Prof. Piccinato'nun hazırlayacağı şehir nazım planı için Belediye'de yapılan ön çalışmalara göre, planda yer alacak esas noktalar İstanbul Çevre Yolu, Haliç Üçüncü Köprüsü ve Boğaz Köprüsü'dür.

  Çevre yolu, Sirkeci'den başlayacak, sahilden Yedikule'ye gelecektir. Yedikule ile Kazlıçeşme arasındaki tren yolunun altından geçip, surların dışından Topkapı ve Edirnekapı'ya ulaşan yol, oradan doğruca Haliç'e inecek ve Ayvansaray'dan o kısımda yapılacak üçüncü Haliç Köprüsü'nden Hasköy'e ulaşacaktır. Hasköy'den de yol devam edecek, Gayrettepe Gazeteciler Mahallesi yanından Ortaköy'e ulaşacaktır. Boğaz Köprüsü'nün bir ayağı Ortaköy'de diğer ayağı Beylerbeyi civarına isabet etmektedir. Yol, böylece Boğaz Köprüsü'nden Anadolu Yakası ile birleşecektir. 

  Çevre yolunun bu şekilde köprülerle Anadolu Yakası'na irtibatlanması, Sirkeci - Yedikule sahil yolundaki trafik kesafetinin artmasına sebep olacak ve şimdilik azami istifade sağlanılamayan sahil yolundan faydalanma nispeti çoğalacaktır. Keza, Vatan Caddesi'nden de istifade imkanları şimdikinden daha çok olacaktır. 

  Unkapanı - Ayvansaray yolu, Atatürk Köprüsü ile üçüncü köprü arasındaki irtibatı iyi bir şekilde sağlamak amacıyla genişletecek, bu genişlik Eyüp'e kadar devam edecektir. Bu bakımdan, Eyüp'ün turistik öneminden istifade elde edilecektir. Hasköy'den Gayrettepe'ye ulaşacak yolun Dolapdere yolu ile irtibatlanması da Dolapdere yolundan istifadeyi arttıracaktır.


Hürriyet Gazetesi 10 Aralık 1962



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön