27 / 04 / 2024

1962 yılında Galata Kulesi turistik kule olacakmış!

1962 yılında Galata Kulesi turistik kule olacakmış!

1962 yılında Galata Kulesi restore edilecekmiş. Kule, Türkiye'nin Eyfel'i olacakmış. Kule restore edilerek içinde çay salonu, turistik eşya satan yerler inşa edilecekmiş. Bu iş için bir milyon liraya ihtiyaç duyulmuş.



1962 yılında Galata Kulesi turistik kule olacakmış!


1455 YILLIK GALATA KULESİ TURİSTİK KULE OLACAK


Bugüne kadar üç yangın geçiren tarihi kulenin tamirine yakında başlanıyor.


507 yılında Doğu Roma İmparatoru Anastasius Dilozus tarafından inşa ettirilen eski ''Yeşua'', şimdiki ''Galata'' Kulesi, restore edilecektir. Kule içinde turistik tesislerin kurulması maksadıyla Belediyece çalışmalar başlamıştır.


  1717 yılından beri bir yangın tarassut kulesi olarak kullanılan 146 basamaklı Galata Kulesi; Fatih, İkinci Selim ve Sultan Mahmut devirlerinde üç defa yanmış ve üç defa tamir görmüştür. Kule en esaslı tamiri 1886-1887 yılları arasında görmüş ve bu sırada yeniden taştan inşa edilmiştir.

  15 tahta sahanlığı bulunan Galata Kulesi'nin yalnız merpenlerinin tamiri işi 28 aralıkta 144 bin liraya ihaleye çıkarılacaktır. Bu münasebetle dün kendisiyle görüştüğümüz Belediye Reisi Muavini Enver Cinkılıç, Galata Kulesi'ni tasarladığımız şekilde restore edebilirsek, bu kule Türkiye'nin Eyfel'i olacaktır.'' demiştir. Fakat bu iş için bir milyon lira lazım. Bu para ise Belediye'nin elinde mevcut değil. Kulenin restarasyon işini Turizm Bakanlığı da deruhde edebilir. Galata Kulesi'nin onarılması işini özel bir firma üzerine alırsa, burada tesis edilecek şarkvari bir çay salonu, pastahane, turistik eşya satan dükkanların işletimi belirli bir süre için o firmalaya verilebilir. Bu arada tabiatiyle, Galata Kulesi'ne asansör de konulacaktır.

  Enver Cinkılıç, Belediye'nin esas gayesinin, tarihi özelliklerini zedelemeden Galata Kulesi'ni turistik bakımdan faydalı duruma getirmek olduğunu söylemiştir. Halen Galata Kulesi'nin merpenleri tehlike arz ettiği için kuleye giriş yasak edilmiştir ve kule ışıklarının idaresi aşağından düğme ile yapılmaktadır.


Sacit DİNÇ


(1962 yılında Reşat Altın 136 liraya satılıyormuş.)


Hürriyet Gazetesi 13 Aralık 1962



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com





Geri Dön