26 / 04 / 2024

1963 yılında Boğaziçi Köprüsü için babayiğit aramışlar!

1963 yılında Boğaziçi Köprüsü için babayiğit aramışlar!

1963 yılında Bayındırlık Bakanı İlyas Seçkin, projeleri hazır olan ''İstanbul Asma Köprüsü ve 800 milyon liraya mal olacak devlet yolunu inşa edecek babayiğit varsa gelsin, konuşalım ve anlaşalım'' demiş.



1963 yılında Boğaziçi Köprüsü için babayiğit aramışlar!


BOĞAZ KÖPRÜSÜ İÇİN ''BABAYİĞİT'' ARANIYOR.


Seçkin, köprü inşası için tekliflerin kabul edilmediğini, bağlı yolların da yapılması gerektiğini, söyledi.


  Bayındırlık Bakanı İlyas Seçkin dün, ''İstanbul Asma Köprüsü ile birlikte, köprünün ayaklarından muhtelif semtlere gidecek olan ve 800 milyon liraya mal olacak 6 şeritli devlet yolunu yapacak babayiğit varsa derhal gelsin, konuşalım ve anlaşalım'' demiştir.

  Çelik asma köprünün plan ve projeleri hazırdır. Köprü 35 - 40 milyon dolara mal olacaktır. Ancak, köprünün yapılması ile iş bitmiyor. Bir de köprünün ayaklarının dayandığı Arnavutköy'den ve Beylerbeyi'nden muhtelif semtlere yüksek evsafta devlet yolu yapılması gerekmektedir. 

  

   YOLLAR NERELERE GİDECEK?


  Köprünün bir ayağının dayandığı Beylerbeyi'nden Pendik ve Kadıköy'e 6 şeritli birer devlet yolu, Eyüp'ten Edirnekapı'ya, Haliç'e ve buradan karşıya yapılacak bir yol ile, asma köprünün ikinci ayağının dayandığı Arnavutköy'e 6 şeritli bir yol. Bu yolların istimlaki ve yapımı 800 milyon liraya mal olmaktadır. Bu yollarla Kadıköy ve İstanbul dıştan devlet yolları ile kuşatılmaktadır.


   LONDRA - HİNDİSTAN


  Asma köprü, alelade bir değildir. Bu köprü gerçekleştiği takdirde


1963 yılında Boğaziçi Köprüsü için babayiğit aramışlar!


Londra ile Hindistan bağlanacaktır. Bu bütün milletleri ilgilendiren bir köprüdür. Türk ekonomisi bunu yapacak durumda değildir.

  Köprüye para yatıracak şirket veya şahıs devlet yollarını da yapmaya karar verirse, derhal gelsin ve konuşalım. Ancak yapılacak yatırım çok düşük faizli bir kredi ile gerçekleştirilmelidir. Köprünün ve yolların yapımı 5 yıllık plana alınmamıştır. Bunun için dışarıdan teklif bekliyoruz. Asma köprü teklifini Japonlar, Fransızlar ve Amerikalılar yapmışlardır. Ancak bu şirketler yolların yapımını kabul etmemektedir. Bu sebepten kabul edemedik.


   METRO ZARURİDİR


  İstanbul'un trafiği bir çıkmazdır. Bu ancak metro ile gerçekleştirilebilir. Fakat metronun tamamının derhal yapılması imkansızdır. Her yıl bir iki kilometre inşa suretiyle yapılması uygun düşer. Ben şahsen devlet yolundan önce İstanbul'a metro yapmak isterim.


(1963 yılında Reşat Altın 138 liraya satılıyormuş.)


Milliyet Gazetesi 23 Ocak 1963



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön