19 / 04 / 2024

1964 yılında İstanbul'da Coca Cola'nın fabrikası üretime başlamış!

1964 yılında İstanbul'da Coca Cola'nın fabrikası üretime başlamış!

1964 yılında İstanbul'da, Coca Cola'nın bin 916'ncı fabrikası üretime başlamış. Londra Asfaltı üzerinde Kadir Has, Kemal Has ve Behçet Türkmen'in teşebbüsleriyle faaliyet geçen fabrika, 12 milyon liraya mal olmuş.



1964 yılında İstanbul da Coca Cola nın fabrikası üretime başlamış!


OTOMATİK cihazları vasıtasıyla şişelerine el değmeyen Coca Cola Fabrikası'nda şişeleme bölümü ile bu işi gözleri ile idare eden mühendis ve teknisyenler görülüyor.


Coca Cola'nın 1916'ncı fabrikası İstanbul'da dün istihsale başladı.


  Dünyanın 125 memleketindeki 1915 Coca Cola fabrikasına biri daha ilave edilmiş ve geçen ocak ayında Londra Asfaltı üzerinde ve Bakırköy kavşağında temeli atılan 1916'ncı fabrika, dün istihsale başlamıştır. Cumartesi günü 30 kamyonun şehir içinde yapacağı bir geçit merasiminden sonra, 60 kuruştan satılacak olan Coca Cola'ya imalat boyunca hiç el değmemektedir. Binadaki modern teçhizat arasında, yüksek süratli yıkama ve tamamıyla otomatik olarak çalışan şişeleme makineleri, bu işin en yüksek sıhhat şartları altında yapılması sağlanmaktadır.


1964 yılında İstanbul da Coca Cola nın fabrikası üretime başlamış!


  Büyük su tasfiye cihazlarının yanı sıra, her birinin kapasitesi 6 bin litre olan ve paslanmaz çelikten yapılmış bulunan tanklarda, şeker bile şurup haline getirilirken, özel filtrelerden geçirilmektedir.

  Formülü Amerika'da sadece kişide bulunan ve beklenmedik bir kaza sonunda ikisi birden ölmesin diye, birbirlerinin yüzünü hiç görmeyen bu şahısların taşıdıkları formülü havi konsantre halindeki hammadde, Amerika'dan getirtilmekte ve soğuk bir depoda muhafaza edilmektedir.

  Kadir Has, Kemal Has ve Behçet Türkmen'in teşebbüsleri ile meydana getirilen ve bugüne kadar 12 milyon lira gibi büyük bir yatırımı icap ettiren bu tesislerde, saatte 14 bin şişe doldurulmaktadır. Bu imalatı karşılamak için, Paşabahçe Fabrikası'na şimdiden 1,5 milyon şişe sipariş edilmiştir. Esasen, Coca Cola Şirketi'nin standartlarına uygun olarak sipariş edilen bu şişelerden başka, tesislerin kazan ve makineleri hariç hepsi yerli sanayi tarafından ikmal edilmiştir.

  Hissedarlardan Kemal Has, bugün kendisiyle görüşen bir muhabirimize, önümüzdeki turizm mevsimine yetiştirilmek üzere fabrika önünde büyük bir park, onun ortasında, suyu 40 metreye fışkırtan bir havuz ve yanına da bir Coca-bar yapılacağını ve bu imalatı tanıtmak için ilk üç ayda bir milyon liralık reklam yapılacağını söylemiştir. Reklamlardaki sloganı, ''Soğuk Coca Cola en iyi serinleticidir''olacak olan Coca Cola'nın dünya yüzünde, günde 90 milyon şişe cola yapılacağı, bu imalatı tatir.


(1964 yılında Reşat Altın 141 liraya satılıyormuş.)


Hürriyet Gazetesi 17 Eylül 1964



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön